Photo: Getty Images

Predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin u razgovoru za “Informer” rekao je da u skorije vrijeme nije moguće napraviti regionalnu ligu.

Sve češće pojavljuje se tema o regionalnoj ligi u fudbalu po uzoru na ABA ligu, u kojoj bi učestvovali klubovi iz bivše Jugoslavije, a sada je predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin rekao da to još uvijek nije moguće ostvariti.

U UEFA razmišljamo o regionalnim ligama, razgovaramo sa čelnicima nacionalnih saveza o tome. Ipak, ne vjerujem da će u skorije vrijeme biti moguće napraviti regionalnu ligu na prostoru bivše Jugoslavije. Politička situacija je i dalje previše komplikovana. Sjećanje na rat je i dalje svježe kod ljudi. Ako bismo pravili neke regionalne lige realnije je da Hrvatska, Slovenija i još neke zemlje budu u jednoj, a Srbija sa još nekim državama u drugoj ligi. U svakom slučaju, sve više zemalja se interesuje za mogućnost regionalne lige jer bi to povećalo vrijednost klubova, kao i prihode od sponzora i prodaje televizijskih prava” – rekao je Aleksandar Čeferin.

On je dodao i da UEFA neće stajati na putu pravljenja regionalnih liga, ali i da one ne smiju uništiti nacionalna prvenstva.

UEFA u načelu nema ništa protiv regionalnih liga. Glavni je problem kako bi se iz tih liga išlo u evropska takmičenja. Taj problem bi UEFA morala da riješi. Uz to, ne želimo da napravimo neke regionalne lige koje bi uništile nacionalna prvenstva” – dodao je Slovenac.

Od sljedeće sezone igraće se i treće evropsko takmičenje, liga konferencija, koja bi uveliko mogla olakšati bosanskohercegovačkim klubovima da konačno dođu do grupne faze.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime