fksarajevo.ba

Analizirali smo igru Dala Varešanovića u ekipi Sarajeva pod vođstvom Aleksandra Vasoskog. 

Sve veći zahtjevi sportskog okruženja tijekom razvojnih godina sportaša izazivaju ih sve većim pritiscima, poput sve više sati treninga i takmičenja. U posljednjoj deceniji je nekolicina autora koji se bave segmentom sportske psihologije i mentalnog zdravlja u središte svojih istraživanja postavljaju sportaše u adolescentnom periodu od 10 do 20 godine.

Razlog odluke je jednostavan, u tim godinama osobe još uvijek nisu u potpunosti razvile vlastiti identitet pa su samim tim podložni negativnim utjecajima i problematičnom ponašanju.

Zato nije čudno da veoma mali broj mladih igrača sa potencijalom da u budućnosti napravi ozbiljnu karijeru to na kraju ipak ne uspiju ostvariti. U suštini danas je teško očekivati da dječak koji je talentovan i koji trenira fudbal ne prati svoje idole i njihov život na društvenim mrežama maštajući da jednog dana i on bude upravo takav.

I zato je potrebno da tokom tog najbitnijeg perioda za njegov razvoj postoji autoritet koji će ga pravilno usmjeriti te pokušati izvući najbolje od njega, ali više od svega mlada osoba mora imati konstantnu potporu.

dal
fksarajevo.ba

Ovo proljeće je u Sarajevu Dal Varešanović dobio povjerenje trenera Aleksandra Vasoskog i to mu je uzvratio sa pogocima te je trenutno među najboljim igračima u Premijer ligi u drugom dijelu sezone. On je ponikao u Sarajevu da bi ubrzo kao veoma mlad igrač prešao u Liverpul gdje se zadržao nekoliko godina, prošao je njihovu akademiju, a iz Engleske se u matični klub vratio u ljeto 2020. U prošloj sezoni je odigrao samo jednu utakmicu i u njoj je jednom zatresao mrežu, a ostatak je proveo većinom izvan terena zbog nezgodne povrede.

Dolaskom Vasoskog na klupu bordo tima počeo je u kontinuitetu dobivati minute što je bilo vidljivo već na kontrolnim utakmicama u sklopu zimskih priprema, a isto je nastavljeno i u nastavku prvenstva. Varešanović je od prve minute započeo šest utakmica u Premijer ligi i jednu u okviru Kup takmičenja te je postigao pet pogodaka i jedan je od najboljih strijelaca svoje ekipe. U sistemu makedonskog stručnjaka 1-4-2-3-1 zauzima poziciju ofanzivnog veznog, odmah iza Hamze Čatakovića ili Dražena Bagarića. Na tom mjestu se najbolje snalazi, no, u pojedinim utakmicama je igrao na desnom krilu što mu sigurno može pomoći u razvoju drugih kvaliteta.

Ali, zbog čega je Varešanović postao tako bitan dio Sarajeva?

Nekoliko je razloga za to, a prvi i najbitniji jeste onaj da je on još uvijek veoma mlad igrač i da je određeni period proveo upravo u ovom klubu, a novo pravilo prema kojem dva igrača ispod 21 godine moraju započeti utakmicu ide u njegovu korist. No, daleko od toga da on igra samo zato što mora, činjenica da je bio u jednoj od najboljih fudbalskih akademija u svijetu dovoljno dobro pokazuje da posjeduje potencijal što je osnovni preduvjet za daljnju nadgradnju. Sa 20 godina potreban mu je autoritet koji će to znati izbrusiti, a istovremeno mu je nepohodno ukazati povjerenje. Vasoski je prepoznao kvalitet i odlučio da njegovom sistemu odgovara profil igrača kakav je Varešanović, a dokaz tome jesu određene sekvence sa prethodnih utakmica.

dal heatmap
Heatmap Dala Varešanovića u posljednjih pet utakmica

Slika iznad prikazuje prostor u kojem se Varešanović kretao u posljednjih pet utakmica. Jarko crvena boja označava mjesta na kojima on najčešće bio, u ovom slučaju su to međuprostori ili prostori između linija. Najaktivniji je bio na desnoj strani, ali u obzir treba uzeti činjenicu da je u duelima sa Zrinjskim i Rudarom određeni period proveo kao desno krilo. Međutim, kao ofanzivni veznjak njegovi prostori su većinom između dvije protivničke linije, a pozicioniranje ovisi o tome gdje se nalazi lopta i kakve kretnje prave njegovi saigrači.

Ukoliko se moraju izdvojiti njegova dva najbolja segmenta onda je to upravo igra bez lopte, odnosno traženje prostora u desnom ili lijevom međuprostoru i snalaženje u završnici.

slika1
slika2

U ovom slučaju je Sarajevo u posjedu, na istoj strani su Danijel Avramovski, Asmir Suljić, Selmir Pidro, a kao opcija za dodavanje se nudi i Rifet Kapić. Pidro je odložio loptu Kapiću što je bio okidač za Varešanovića da se spusti niže, jer bi u protivnom bio zatvoren tijelima protivničkih igrača.

U trenutku kada Suljić dobije loptu i okrene se prema golu, veznjak Rudara iskače na njega što otvara prostor za Varešanovića da prepozna situaciju i napravi vertikalnu kretnju. Upravo to je uradio, prepustio je dodavanje Halidu Šabanoviću, a on je ušao iza leđa odbrane. Odlično razumijevanje i kvalitetna odluka.

slika3
slika4

Rudar je bio spušten u niski blok sa dvije linije koje su, prema planu, trebale biti kompaktne. No, nakon dva brza pogotka struktura gostiju se raspala, igrači Rudara su stajali široko što je ostavljalo dosta slobodnog prostora pogotovo u centralnoj zoni. To je najviše odgovaralo Varešanoviću koji je pratio poziciju saigrača i lopte, aktivno se pomjerao prema lijevoj i desnoj strani tražeći dodavanje.

Nakon što Šabanović i Avramovski nisu uspjeli osvojiti dio terena, promijenili su ugao napadanja da bi poremetili odbranu i ubrzo je on opet pokrenut preko desnog boka, ali ovaj put je Varešanović iskoristio slobodan prostor u koji je ušao te primio pas. Njegova aktivnost tokom sličnih situacija omogućava Sarajevu da u svakom trenutku imaju igrača koji je spreman prenijeti loptu na protivničku polovinu.

slika5

Činjenica da je četiri pogotka postigao iz šesnaesterca dokazuje da je odličan u dolasku iz drugog plana te da posjeduje brzo donošenje odluke uz veoma dobru tehniku udarca.

No, njegove kretnje mu omogućavaju da dolazi u čiste šanse i da akcije često završava upravo on. Jedna takva je i ova iznad u utakmici protiv Posušja.

Pidro je brzom ofanzivnom tranzicijom došao u posljednju trećinu te uputio centaršut koji je Varešanović dočekao iako je u trenutku dok je lijevi bek Sarajeva imao loptu zaostajao dva ili tri metra. Sa ovakvom agilnošću i razumijevanjem igre sjajna egzekucija je sasvim logičan slijed.

slika6

On je izrazito bitan i u napadanju dubine kada stoperi Sarajeva organizuju igru iz prve trećine. Uglavnom su to ubacivanja u prostor između protivničkog beka i stopera što je još jedan mehanizam koji Vasoski često koristi i koji je itekako produktivan jer Varešanović ima prilično dobre tehničke kvalitete.

Međutim, jasno je da postoje određeni nedostaci u njegovoj igri. Osvojio je samo 35% duela u koje je ušao, tačnost dodavanja je na malo iznad 70% i to su neki segmenti koje u narednom periodu mora poboljšati baš kao i postepeno podizanje nivoa izdržljivosti.

Ali, za njega je trenutno najvažnije da ima podršku i povjerenje trenera u najbitnijem periodu karijere i možda je baš ova polusezona prilika da pokaže svoj potencijal. Pritisak javnosti i navijača sigurno postoji, ali za mladog igrača strpljenje okruženja može biti ključ uspjeha. Njih se ne smije gledati samo kroz prizmu sadašnjih partija, pogodaka i lijepih poteza nego mnogo šire odnosno ono što oni mogu biti u budućnosti.

Autor: Enej Bruck

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime