foto: Damir Hajdarbašić/fkz.ba

MeridianSportBH vam donosi taktičku analizu utakmice između Željezničara i Sarajeva, te grafički predstavlja situacije koje su uticale na odnos snaga na terenu i konačni rezultat meča. 

U najavi utakmice je Edisu Mulaliću od prisutnih novinara postavljeno vrlo zanimljivo pitanje vezano za prikupljeno iskustvo u prva dva derbija koja je vodio sa klupe Željezničara i da li bi to mogla biti prednost u odnosu na Aleksandra Vasoskog sa druge strane. No, on je izbjegavao konkretno odgovoriti, ali se prema njegovom govoru tijela stekao dojam da je potpuno spreman na najvažniju utakmicu u sezoni.

I to je sasvim logično budući da je kao igrač odigrao desetine takvih, ali i da kao trener Željezničara ima stopostotni učinak protiv bordo tima.

Vrlo vjerovatno je on bio najjači adut ekipe koja za pobjedu protiv Sarajeva ne zna više od tri godine godine što je bio dodatni motiv da se uz domaći teren konačno osvoje tri boda.

Odlično poznaje okolnosti u kojima se derbi igra i njegovu važnost, veoma dobro razumije činjenicu da se ekipi ne smije desiti loš dan i to je osnova na koju se nadograđuju ostali segmenti, a Željezničar je uz sve navedeno u ovoj utakmici imao jasan i jednostavan plan igre. Svaki kotač u mehanizmu je funkcionirao na pravi način, mnogo bolje u odnosu na ekipu Sarajeva koja nije bila na istom nivou i čiji su igrači napravili previše grešaka da bi iz ove utakmice izvukli nešto više.

Oba trener su utakmicu počela u klasičnih 1-4-2-3-1 sa vrlo malo izmjena. U ekipi Sarajeva Rifet Kapić je mijenjao Adnana Šećerovića u sredini što je značilo da će Dal Varešanović zauzeti mjesto na desnom krilu. Mulalić je na teren poslao gotovo identičan sastav kao u prethodnom kolu, ali sa dvije veoma bitne promjene u dvije linije. Četvorka u defanzivi je ostala ista kao i dvojica cetralnih veznjaka s tim što je utakmicu na desnom krilu započeo Semir Štilić, a u vrhu napada je mladi Armin Hodžić bio uparen sa Samirom Bekrićem.

Dojam je da su plavi sa te dvije promjene, a pogotovo sa Štilićem kao igračem koji još uvijek nije u pravoj takmičarskoj formi potpuno iznenadili protivnika. Mulalić je postavivši njega na desno krilo imao plan koji je bio rizičan, ali je na kraju donio rezultat.

ne, (ANALIZA) Uvjerljivi i neuvjerljivi

Štilić se defitnitivno najbolje snalazi na mjestu ofanzivnog veznog, odnosno iza napadača, a u ovoj utakmici nije imao zadatak da daje širinu ekipi već da se uvlači u sredinu i tako stvara brojčanu nadmoć nad protivnikom u tom dijelu terena istovremeno otvarajući prostor za ubacivanje desnog beka iz drugog plana.

Kada bi Štilić napravio tu kretnju, Željezničar je u sredini u nekoliko metara imao četiri ili pet igrača od toga njega, dvojicu veznjaka i Bekrića naspram tri-četiri protivnička. Na sličan način su plavi stigli do vođstva jer je šansa prije prvog pogotka kreirana prema istom principu, Štilić je primio loptu i odložio je Bekriću koji je nakon duplog pasa izašao sam pred gol Sarajeva.

Ono što se se ponavljalo kroz cijelu utakmicu jeste jednostavno i direktno započinjanje napada iz prve trećine. Najčešće su Aleksandar Kosorić i Edin Cocalić vertikalnim dugim loptama tražili Hodžića koji bi često ulazio u zračne duele sa stoperima Sarajeva i ukoliko on ne bi uspio osvojiti loptu i odložiti je saigračima, blizu njega su bili raspoređeni ostali ofanzivci koji su bili agresivni u osvajanju druge lopte nakon čega bi osiguravali posjed.

ne, (ANALIZA) Uvjerljivi i neuvjerljivi

Međutim, Željezničar je bio impresivniji kad nije imao loptu u svom posjedu. U defanzivi su plavi bili kompaktni i sjajno organizirani sa jasnom stukturom. Često su sa odličnim pressingom onemogućavali protivničku organizaciju napada. U tim situacijama je odbrana stajala prilično visoko, Haris Hajdarević i Nedim Mekić su markirali Andreja Đokanovića i Kapića dok su Bekrić i Hodžić pravovremeno iskakali na oba stopera Sarajeva koji su u nedostatku boljih opcija morali dugim loptama preskakati igru. Kada su se plavi postavili u srednji blok, Štilić sa jedne i Ševkija Resić sa druge strane su se spuštali dosta nisko zatvarajući bokove odnosno dio terena na kojem Vasoski fokusira igru Sarajeva.

I u takvom odnosu snaga bordo tim se nije uspio nametnuti iz dva razloga. Prvi i najvažniji jeste činjenica da je Mulalić na pravi način secirao njihove nedostatke i utakmicu usmjerio baš tamo gdje je želio. Drugi razlog se može pronaći u većoj energiji i agresivnosti njegovih igrača koji su osvojili većinu duela i ničijih lopti te su od početka imali jasnu ideju kako odigrati ovaj derbi.

Naravno da je crveni karton Amera Dupovca olakšao posao i da je u drugom poluvremenu Sarajevo moralo juriti rezultat ostavljajući dosta velik prostor za kontranapade –jedan je Ermin Zec realizirao-, ali je i prije tog isključenja bolji dojam, ipak, ostavio Željezničar. U svakom duelu, dodavanju ali i prema govoru tijela odavali su utisak uvjerljivosti koja je bila na razini koju zahtijeva gradski derbi. Sa druge strane, ekipa Vasoskog nije parirala na pravi način. Sarajevo je bilo prilično neuvjerljivo tokom većeg dijela utakmice što najbolje pokazuje podatak da su prvi šut u okvir gola zabilježili tek u 61 minuti.

Pitanje za Mulalića dan prije gradskog derbija je dobilo pravi odgovor nakon subotnje utakmice. Iskustvo sa prijašnjih duela povezano sa sjajnim planom i pripremom rezultiralo je uvjerljivim izdanjem plavih na terenu koji su u potpunosti neutralizirali protivnika.

Piše: Enej Bruck

PROČITAJTE JOŠ: 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime