foto: Miroslav Tanasković/MeridianSportBH

Španski list “Huelva Informacion” predstavio je svojim čitaocima Rekreativo, banjalučki klub koji se takmiči u Trećoj ligi Republike Srpske – Zapad. 

Banjalučki Rekreativo osnovan je 2009. godine, a klub koji i danas igra na terenu nekadašnjeg Sinđelića, pod jasnim sloganom “Igramo za raju, zanemarujemo taktiku”, postao je ljubimac velikog broja pratioca fudbala širom svijeta. Na stadionu koji danas nosi naziv “Dr. Nele Karajilić” ove se sezone po prvi put igra rang viši od najnižeg.

Potencijal brenda koji su oformili banjalučki entuzijasti prepoznala je i kompanija MeridianBet, koja je u toku protekle sezone postala glavni sponzor Rekreativa, te se od ove sezone njeno ime nalazi na unikatno dizajniranom dresu kojeg možete osvojiti ukoliko učestvujete u nagradnoj igri koja traje do petka. 

Uz pomoć svog najvećeg ambasadora Borisa Vrhovca Rekreativo je još u svojim najranijim danima omasovio članstvo najvećim globalnim sportskim imenima, a navedeni španski list među njima ističe Pepa Gvardiolu, Raula Gonzalesa, Maria Kempesa i Predraga Mijatovića

klub, Banjalučki klub izazvao ludnicu kod španskih navijača
foto: Miroslav Tanaskovič/MeridianSportBH

“Veliki broj navijača Rekreativo Uelve posjećuju stranice banjalučkog Rekreativa na društvenim mrežama. Nije riječ o klubu osnovanom od strane našeg, niti njegovoj produžnici u Bosni i Hercegovini, ali ovaj tim ima veliki broj pratioca svoga rada u Španiji, a naročito u Uelvi. Rekreativo o kojem pišemo stacioniran je u Banjaluci, drugom najvećem bosanskohercegovačkom gradu i takmiči se u trećem rangu tamošnjeg fudbala, a sve do završetka prethodne sezone bio je član petog, najnižeg ranga, kojeg je osvojio i izborio plasman u regionalno takmičenje. Da bismo se što bolje približili njihovoj priči kontaktirali smo Gorana Arbutinu, predsjednika, ali i štopera u prvoj ekipi kluba” – piše španski list. 

Svoju popularnost Rekreativo je u regionu razvio kreativnim kreiranjem “Beton lige”, kojom su u saradnji sa drugim niželigašima sličnih pogleda na fudbal ismijali pojavljivanje ideje o formiranju evropske “Superlige”, a na koncu su i dokazali da je njihova ideja održivija, s obzirom da za razliku od plana ujedinjenja kontinentalnih velikana ona i dalje opstaje. 

“Imamo veliki broj navijača u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, ali i Španiji. Presrećni smo zbog toga što su nas navijači Rekreativa iz Uelve prepoznali kao sebi slične, te ih je naš prošlosezonski istorijski uspjeh razveselio u ovim teškim vremenima za njihov klub. Nadamo se da će klub iz Uelve stati na noge i jednog dana postati prvoligaš, jer Rekreativo to zaslužuje. Razlog zašto mi nosimo ime Rekreativa je taj što igramo rekreativni, neprofesionalni fudbal. Istina je da se naši grbovi podudaraju, tražeći prikladan logotip kluba nakon što smo odlučili da nosimo ime Rekreativo našao sam grb istoimenjaka iz Uelve, pa smo uz mali redizajn kreirali grb koji i danas s ponosom nosimo” – rekao je Arbutina za španski list. 

klub, Banjalučki klub izazvao ludnicu kod španskih navijača
FK Rekreativo Banja Luka

Predsjednik Rekreativa u razgovoru sa “Huelva Informacion” naglasio je da je klub osnovan za željom da se poveže lokalna zajednica u kojoj je on jedina tačka koja bi mogla povezati stanovnike banjalučkog naselja Česma. Istakao je i da se klub kroz najveći period svog postojanja finansirao od strane igrača i navijača, koji su bili primarni izvor prihoda, te da su se nedavno u finansiranje kluba uključili i sponzori, te gradske vlasti. Pored Arbutine, prvog čovjeka kluba, koji igra na poziciji štopera i sekretar kluba je u prvoj postavi na poziciji veznog igrača, dok šef obezbjeđenja igra u napadačkoj liniji. 

U ovih 12 godina postojanja momci koji igraju za raju i zanemaruju taktiku uradili su puno više od samih zadataka na fudbalskom terenu. Organizovali su brojne humanitarne akcije, izgradili dječije igralište na svom stadionu, skupljali hranu i odjeću za djecu kojoj je potrebna, a već tradicionalno organizuju i akciju davanja krvi. To je, kako ističu, glavni razlog zbog kojeg su ih mnogi planetarno poznati sportisti prepoznali kao klub čiju člansku kartu žele imati, te postati njihovi ambasadori. 

“Osnovali smo klub i da bi djeca iz našeg naselja imali priliku da igraju i preponosni smo na naše omladinske selekcije. Dajemo sve od sebe kako bismo im pružili priliku da putuju i upoznaju druge države igrajući fudbal. Bili smo 2015. godine u Barseloni, gdje su naši dječaci imali priliku boraviti četiri dana, posjetili su čuvenu La Masiju, a uz to su učestvovali na turniru u Švajcarskoj gdje su bili i dječaci iz Juventusa, te su se takmičili u Srbiji i Hrvatskoj” – rekao je Arbutina. 

klub, Banjalučki klub izazvao ludnicu kod španskih navijača
foto: Miroslav Tanasković/MeridianSportBH

Rekreativo opstaje i raste već 12 godina. Fudbal je okupio one koji ga vole pod zajedničkim sloganom navijača i igrača “Ljubav traje”, te iskorištava sav svoj društveni potencijal, dolazeći do praga granice maksimuma kojeg on može dati. Banjalučki klub prerastao je odigravanje utakmica i rezultate na sportskom terenu, on je danas simpatija onih koji su saglasni sa idejom, ma gdje god živjeli, te je njegov grb i dres postao prepoznatljiviji od bilo kojeg igrača koji njega nosi, a to u osnovi i jeste ideja s kojom je “najvažnija sporedna stvar na svijetu” zaludila planetu. 

10 Komentari

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime