Foto: NTB Scanpix/Ole Martin Wold

Golman rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Benjamin Burić rekao je za MeridianSportBH da se moraju mijenjati stvari u domaćem rukometu, da je zadovoljan početnom saradnjom sa selektorom Ivicom Obrvanom i da sa Flensburgom po običaju napada sami vrh.

Bosna i Hercegovina je u prethodna dva meča savladala Estoniju i Austriju, te joj u posljednja dva meča kvalifikacija za Evropsko prvenstvo slijede dueli sa Austrijom u gostima i Njemačkom kod kuće. Uoči tih utakmica Benjamin ističe da ima pozitivan osjećaj.

Sigurno te zadnje dvije utakmice koje su nam ostale su i najteže, gostovanje u Austriji i kući protiv Njemačke. Mislim da smo dobili jedan dobar zalet sa ove dvije pobjede, a protiv Austrije je to izgledalo mnogo lijepo, tako da idemo sa tom pozitivnom energijom i protiv Njemačke. Oni su apsolutni favoriti i zašto da ne pokušamo nešto kod kuće da napravimo, s obzirom da smo i tamo odigrali dobru utakmicu kada nas je bilo samo 11. Najvažnija će nam utakmica biti u Austriji, a ja imam neki pozitivan osjećaj za to” – izjavio je Burić.

Burić, Benjamin Burić za MeridianSportBH: “Nisam zadovoljan radom saveza, uvijek imam najviše ciljeve u životu”
Foto: NTB Scanpix/Ole Martin Wold

Novi selektor Ivica Obrvan se prema njegovim riječima bavi isključivo rukometom, što je veoma bitno.

Bili smo sedam dana sa trenerom, on je strogi profesionalac. Bavi se isključivo rukometom, što je nama veoma bitno. Zadovoljan sam bio sa tih sedam dana, dobili smo tu neku novu energiju što je bilo potrebno. Vidjećemo kako će sada biti protiv Austrije i Njemačke, tako da su prvi utisci bili odlični i to smo pokazali protiv Austrije na terenu” – rekao je on.

Sa reprezentacijom je otišao na Svjetsko i Evropsko prvenstvo, a ostaje žal što nisu otišli na više takmičenja, što bi više privuklo pažnju i na domaću ligu, gdje kaže da ima talenta, ali se mora više raditi, sve iz temelja mijenjati počevši od klubova i rukometnih škola.

Sigurno da smo mogli na više takmičenja da idemo, a mi smo bili i prva generacija koja je otišla na jedno veliko takmičenje i mogu biti srećan radi toga. Ostaje žal što nismo otišli na još par prvenstava, jer uopšte kada igra reprezentacija tako se diže i klupski rukomet, privlače se mediji i sponzori u domaću ligu koja ima kvalitet. Ipak treba tu još da se radi, jer svake godine taj kvalitet pada, mladi igrači odlaze u malo bolje lige, ali tamo ne napreduju što se tiče rukometa” – kazao je Burić i dodao:

Volio bih da se liga Bosne i Hercegovine digne i da tu crpimo igrače za reprezentaciju, da imamo mlade igrače koji kucaju na vrata reprezentacije. Nisam zadovoljan ni time kako se radi u Rukometnom savezu, ne okupljaju nam se mlade reprezentacije, sve to košta i prvu ekipu. Mislim da se mora sve iz temelja mijenjati, prvo klubovi i rukometne škole, pa tek onda da se dođe do vrhunskog nivoa kao što je reprezentacija Bosne i Hercegovine. Ako se mi plasiramo na neka prvenstva svake godine, mislim da ćemo dobiti veći medijski prostor, a s time dolaze i sponzori u klubove i škole rukometa”.

Burić, Benjamin Burić za MeridianSportBH: “Nisam zadovoljan radom saveza, uvijek imam najviše ciljeve u životu”
Foto: Rukometni savez Bosne i Hercegovine / Facebook

Zatim smo se osvrnuli na njegov početak sa bratom Senjaminom u Maglaju, Ljubuškom i Borcu za šta ga vežu lijepe uspomene.

Počeo sam sa bratom blizancem da igram rukomet u Maglaju, i onda nas je put odveo u najbolji klub za mlade igrače Ljubuški. Tamo smo proveli predivne tri i po godine i onda smo pola godine bili u Banjaluci gdje smo bili prvaci Bosne i Hercegovine i osvajači Kupa. Što se tiče tog perioda u Bosni i Hercegovini tu sam stekao nove prijatelje, počeo da profesionalno igram, sada kad se sjetim tih trenutaka mogu reći da je bilo lijepo i uživanje” – istakao je Burić.

Nakon toga slijedi prvi inostrani angažman i to u Sloveniji, u ekipi Gorenje Velenje gdje je fenomenalno primljen.

Brat i ja smo uvijek birali klubove gdje ćemo napredovati, gdje ćemo pokazati da vrijedimo kao igrači. Izabrali smo Gorenje Velenje, poznat klub u Evropi da mnogi mladi i talentovani igrači dolaze tamo da pokazuju svoje kvalitete. I mi smo krenuli tim putem, a to je bio i prvi naš inostrani angažman i stvarno su nas ljudi u klubu i van kluba mnogo lijepo prihvatili. Bili smo pozitivno iznenađeni kako se sve vrti oko rukometa u Velenju i brzo smo se uklopili u tu sredinu” – prisjeća se on.

Da polako ulazi među najbolje svjetske golmane dokazao je i prelazak u Flensburg, a rukomet u Njemačkoj je nešto posebno.

Flensburg je jedan od najbolji i najpriznatijih klubova u Njemačkoj, tako da sam vrlo srećan i počastvovan što igram ovdje. Drugi je osjećaj kada igrate rukomet u Njemačkoj, drugi je sport poslije fudbala, dvorane su krcate, tako da je uživanje za profesionalnog sportistu da igra ovu ligu i osjeti draž te atmosfere. Oni daju mnogo medijskog prostora rukometu, a sponzorima je ovo jedan od bitnijih dvoranskih sportova, tako da je uživanje igrati u Bundesligi” – izjavio je Benjamin.

Njegova ekipa naravno uvijek ima najveće ciljeve i trenutno dobro idu prema tome.

Flensburg uvijek ima najveće ciljeve, uvijek idemo na to da osvojimo Bundesligu, da igramo Fajnal for Lige šampiona, tako da smo na dobrom putu. Trenutno smo prvi na tabeli, prošli smo u osminu finala, trenutno dobro guramo. Bundesliga se ipak skoro uvijek odlučuje u zadnjem kolu, tako da treba još da se radi, osvaja bodova, a sve u svemu samo mnogo zadovoljan sa onim što smo do sada napravili” – rekao je Burić.

U nedavnom izboru sajta “Handball-planet” Benjamin je izabran za drugog najboljeg golmana na svijetu, odmah iza Niklasa Landina.

Samo priznanje, da sam odmah iza Niklas Landina je veliki podsticaj za mene u karijeri. Uvijek imam najveće ciljeve u životu, tako da treba da se trudim da zamjenimo pozicije nas dvojica” – govori kroz smijeh golman Flensburga.

Za kraj smo ga pitali šta preporučuje strancima da obiđu u Bosni i Hercegovini.

Rođen sam u Doboju, odrastao u Maglaju, volim cijelu Bosnu i Hercegovinu, tako da gdje god igram promovišem ljepote naše države. To je najljepša država na svijetu, tako da svi koji dođu i u Maglaj i u Doboj i u cijelu državu, domaćinski će se osjećati i vidjeće sve ljepote. Preporučio bih cijelu Bosnu i Hercegovinu da uživaju u našem domaćinstvu, ljepotama i svemu što nudi naša država” – ističe on.

Sada mu slijede odlučujuće utakmice u Bundesligi i Ligi šampiona, a onda i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, gdje mu želimo puno sreće.

Piše: Dejan Jovičić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime