Printscreen

Gotovo svakome ko je ikada uzeo narandžastu loptu u ruke, najdraži je onaj teren na kome je napravio svoje prve korake (možda i duplu), najčešće u naselju ili na nekom od školskih igrališta. Ipak, postoji jedno košarkaško mjesto na svijetu koje je zaista posebno, sada već i legendarno, a to je Raker park u Njujorku.

Raker park se nalazi u Harlemu, a ovo ime je dobio 1974. godine po Holkombeu Rakeru, lokalnom nastavniku koji je 1950. počeo organizovati košarkaške turnire kako bi sklonio što više maloljetne djece sa ulice. Raker je bio najzaslužniji za to što je veliki broj mladih ljudi dobio košarkaške stipendije koje su im pomogle u daljem razvoju.

Iako se Rakerovi turniri tada nisu održavali na mjestu gdje se park nalazi danas, postali su veoma popularni u 1960-ima, kada su ih počeli posjećivati i profesionalci, među kojima je najpoznatiji bio Vilt Čembrlen.

teren, Bez promašaja: Raker park, najpoznatiji ulični košarkaški teren na svijetu
Foto: Jeff Taylor/Reuters

Kako su godine odmicale, na ovom terenu su stasavale mnoge legende njujorške ulične košarke, ali i neki budući NBA igrači.

“Ti momci žive svoje snove na ovom terenu. To je ono što potpuno predstavlja njujoršku košarku. To je poezija, nešto što bi se trebalo sačuvati i širiti čitavom državom. Nigdje ne postoji nešto ovakvo” – govori Mark Džekson, bivši NBA Ol-star i nekadašnji trener Golden Stejt Voriorsa.

Raker park je poznat i kao “Meka ulične košarke”, a vidjeti ljude kako okršaje majstora na terenu posmatraju sa ograde ili obližnjeg drveća je bila najnormalnija pojava. Po riječima Fila Rakera, sina čovjeka koji je sve započeo, odlazak u toalet nije bio opcija, jer bi mjesto onoga ko se pomjerio bilo zauzeto iste sekunde.

Ljubav koju su pojedini košarkaši u prošlosti osjećali prema surovijoj verziji NBA lige najbolje se ogleda u jednom čovjeku, Ričardu Kirklendu, poznatijem kao “Pi Vi”. On je 1969. bio draftovan od strane Čikago Bulsa, ali odbio je da uplovi u vode profesionalnog sporta jer je više novca zarađivao na ulici. Kada nije izluđivao protivnike na betonu Rakera, bavio se prodajom heroina, što je dovelo do toga da u periodu od 1971. do 1988. dva puta završi u zatvoru, gdje je uspio nagovoriti rukovodstvo istog da mu dozvoli da formira košarkašku ekipu koja se takmičila u nekoj od poluprofesionalnih liga. U tom šampionatu, Kirklend je u jednoj sezoni prosječno postizao 74, a u jednoj utakmici je brojao čak i do 135 poena.

Što se tiče igrača koji su nakon Rakera napravili vrhunsku karijeru, najbolji primjer je legendarni Džulijus Irving, koji je svoj nadimak djelimično dobio upravo u Harlemu, gdje je igrao u ranim 1970-ima. Nisu mu se svidjeli prvobitni alijasi koje je zaradio od mase na tom mjestu, kao što su “Crni Mojsije” i “Hudini”, a srednjoškolski prijatelj ga je zvao samo “Doktor”, pa je rekao ljudima da ga mogu oslovljavati sa “Doktor Džej” i sve ostalo je istorija. Između ostalih, u tom periodu je na ovom terenu zanat pekao i Karim Abdul-Džabar, jedan od najboljih centara svih vremena.

Nakon širenja i popularizacije hip hop kulture tokom 1980-ih i 1990-ih, utakmice u Rakeru su dobile novu dimenziju. Neki od repera su postali lideri ekipa, a najpoznatiji takav slučaj je “Pi Didi”, koji je formirao vjerovatno najfamozniji ulični tim ikada, “Bed Boj”, nazvan po njegovoj izdavačkoj kući. Neke od legendi ove ekipe su “Captain Nappy”, “Up North”, “The Future”, “The Main Event” i mnogi drugi, a znala su im se priključiti imena poput Eltona Brenda, Rona Artesta, Stefona Marberija i Rejfera Olstona. Svoje ekipe su kasnije imali i “Džej Zi” i “Fet Džo”.

Neke od aktuelnijih NBA zvijezda koje su se okušale u utakmici u Raker parku su Alen Ajverson, Vins Karter, prerano preminuli Kobi Brajant, Lebron Džejms i Kevin Durent.

Ajverson je svoje vještine publici u Harlemu demonstrirao 1998. godine, a Brajant je to učinio četiri godine kasnije. Džejms je 2003. igrao za ekipu čiji je lider bio “Džej Zi”, a saigrači su mu bili Lamar Odom, Džamal Kroford i Sebastijan Telfer.

Durentova partija iz 2011. tokom lokauta je okarakterisana kao jedna od najboljih svih vremena, jer je tadašnji košarkaš Oklahoma Siti Tandera protivnicima sasuo čak 66 poena.

Gotovo je nemoguće u jednom tekstu pomenuti sve ljude koji su svojim vještinama, ali i životnim pričama kroz istoriju doprinijeli da Raker stekne kultni status, ali sigurno je da će neki od njih naći svoje mjesto u budućim kolumnama.

Piše: Nikola Ignjatić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime