Printscreen

Kris Metjuz, poznatiji kao “Smrtonosni šuter”, trenutno je jedan od najtraženijih košarkaških trenera. Metjuz ima 35 godina i specijalizovan je za individualne šuterske treninge, a jednim dijelom je zaslužan i za to što su Los Anđeles Lejkersi novi šampioni NBA lige.

“Smrtonosni šuter” je rođen u Vašingtonu, a ljubav prema košarci je naslijedio od oca. Nakon srednje škole, igrao je za Vašington Stejt Univerzitet i Univerzitet Svetog Bonaventure, gdje je u svojoj posljednjoj godini oborio rekord fakulteta tako što je postigao 101 trojku u 31 utakmici, uz šut iz igre od 39%. Tokom odrastanja, na terenima je ukrštao koplja sa mnogim budućim zvijezdama, kao što su Kevin Durent, Lebron DžejmsDžon Vol i mnogi drugi.

Nije se uspio izboriti za NBA angažman, pa je svoj košarkaški put nastavio u Meksiku, Kanadi, Kini, Rusiji i još nekim evropskim ligama. Profesionalnu igračku karijeru je morao okončati prije sedam godina, kada je doživio kolaps pluća. Da ga jedan od saigrača u pravom trenutku nije pronašao u krevetu, Metjuz ne bi preživio. Kako i sam kaže, veoma je zahvalan što se izvukao i smatra da danas ne bi bio tu gdje jeste da ga nije zadesila ova velika nesreća.

Iako je shvatio da se više neće moći aktivno baviti košarkom kao igrač, za Metjuza nije bilo dileme oko ostanka u ovom sportu na neki drugi način. Odlučio je da iskoristi svoje nevjerovatne šuterske sposobnosti tako što će pomagati kako NBA košarkašima, tako i bilo kome ko je spreman za naporan rad i napredak. Počeo je tako što je kačio video snimke dijelova treninga na svoj “Youtube” kanal, a posao mu se postepeno širio i preko “Instagrama”.

Metjuzu je jedan od prvih “ozbiljnijih” klijenata bio Dvajt Hauard, sa kojim je počeo raditi 2016. godine, kada je “Supermen” potpisao za Atlanta Hokse. “Smrtonosni šuter” je promijenio Hauardov izbačaj, što je značajno doprinijelo napadačkoj igri trenutnog košarkaša Lejkersa.

Dvije godine kasnije, Metjuz je započeo saradnju sa još jednim aktuelnim članom “Jezeraša”, Kentejviusom Kaldvel-Poupom. U narednih nekoliko mjeseci, aktivno je radio i sa Kajlom Kuzmom i Denijem Grinom, a već godinu dana pomaže i gotovo kompletnom timu Lejkersa. U podkastu pod nazivom “Inside Buzz With Mikey Domagala”, Metjuz je istakao da mu je izuzetno drago što se NBA titula vratila u Los Anđeles. Takođe, rekao je da je posebno ponosan na Kaldvel-Poupa, jer zna kroz šta je prošao i koliko je bio spreman da pruži maksimum u finalnoj seriji. Pohvalio je i ostatak ekipe, ali i dao poštovanje Majami Hitu, na čelu sa Džimijem Batlerom.

Sa sigurnošću se može reći da je ovo tek početak za fantastičnog šutera. Samo neki od NBA košarkaša sa kojima trenutno radi su Denis Šruder, Hasan Vajtsajd, Hami Dialo, Džoš Okougi, Kevin Noks, Bobi Portis i Nik Jang, a poslije titule Lejkersa, ovom nizu će se definitivno priključiti još imena.

U intervjuu za “Air Jordan” u vrijeme ovogodišnjeg karantina, podijelio je neke interesantne detalje o njegovom načinu treniranja kod kuće.

“Kao mali, ležao sam u krevetu na leđima i loptu sa grudi izbacivao u vazduh, tako da dođe što bliže plafonu, ali da ga ne dodirne. To sam radio dok mi se ruke potpuno ne umore, što mi je pomoglo u jačanju zglobova. Takođe, ne možete biti dobar šuter ako vam čitavo tijelo nije u savršenoj formi, tako da preporučujem svima da rade sklekove i ostale vježbe snage” – rekao je Metjuz.

Između ostalog, govorio je i o greškama koje su česte kod današnjih košarkaša.

“Najveća greška je misliti da će biti lako. Mijenjanje tehnike šuta je izuzetno težak zadatak, ali kada jednom uđete u novi ritam, počinjete shvatati koliko uticaja imaju sitne promjene. Košarkaši me često pitaju kako da poprave izbačaj, ali na to nemam konkretan odgovor jer je svaki čovjek različit. Svako mora pronaći svoj ‘potpis’, odnosno ono što mu odgovara. Još jedna velika greška je biti uvjeren da nema prostora za napredak, svi možemo biti bolji”dodaje mladi trener.

Metjuz ima ugovor sa “Džordanom”, a nedavno je ozvaničio dugogodišnju saradnju i sa “NBA 2K” serijalom, što će dodatno uticati na njegovu popularnost. Kako igrači koji su u stanju pogađati s distance bez obzira na poziciju koju pokrivaju sve više postaju esencijalni dio moderne košarke, ne sumnja se da će “Smrtonosni šuter” biti nezaobilazna pojava u budućnosti NBA lige.

Piše: Nikola Ignjatić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime