Foto: Printscreen

Bivši fudbalski sudija iz Tunisa, Ali Bin Naser rekao je da je ponosan i počastvovan što je pomogao Dijegu Armandu Maradoni da postigne gol vijeka i postane još veća legenda.

Ovdje se radi o drugom golu na utakmici Argentine i Engleske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. godine, kada je Maradona driblinzima prošao nekoliko engleskih fudbalera i postigao gol zbog kojeg je kasnije dobio nadimak “Božija ruka“.

“Uzeo je loptu na sredini terena, pažljivo sam ga pratio. Kada sudite nekome kao što je Dijego, ne možete da odvojite pogled sa njega. U tri navrata su pokušali da ga sruše, ali njegova želja za pobjedom ga je vukla naprijed. Svaki put kad sam vidio da se pridigao, pustio sam ‘prednost’ sve dok nije došao do kaznenog prostora” – rekao je sudija Bin Naser za “BBC.

Gledao sam, pitajući se kako se ovaj igrač oslobodio trojice defanzivaca i trčao skoro 50 metara. Mislio sam da će odbrambeni pokušati da ga sruše. Očekivao sam da se to dogodi i bio sam spreman da sviram penal. Na moje iznenađenje, predriblao je još jednog defanzivca i golmana Pitera Šiltona i postigao pogodak koji će postati gol vijeka” – dodao je 76-godišnji Tunišanin.

Sudija u penziji je rekao da je ponosan na svoju odluku.

“Ponosan sam i počastvovan kao osoba i sudija što sam učestvovao u tom istorijskom ostvarenju. Da sam svirao faul u jednom od prva tri kontakta, ne bismo prisustvovali nečemu tako veličanstvenom. Ta prednost koju sam pustio, to je jedno od mojih dostignuća na koje sam najponosniji” – naveo je on.


Bin Naser je dodao da je to četvrtfinale, koje je odigrano u junu 1986. godine pred 115.000 gledalaca na stadionu “Asteka” u Meksiko Sitiju, najsvjetlija tačka njegove karijere, uprkos kontroverznom prvom golu Maradone.

“Živo se toga sjećam. Engleski defanzivac je imao loptu, ali je poslao do Maradone, koji je zatim bio u skoku sa Šiltonom, a obojica su bili udaljeni od mene. Bili su okrenuti ka mom pomoćniku Bugarinu, Bogdanu Dočevu. Prvo sam oklijevao, bacio sam pogled na Dočeva, koji je krenuo ka sredini terena, potvrđujući da je bio gol. Nije pokazao da je bilo igranje rukom. Instrukcije FIFA pre utakmice su bile jasne, ako je kolega u boljoj poziciji, trebalo bi da priznam njegovo gledište” – objasnio je nekadašnji sudija.

Dočev, koji je preminuo 2017. godine, kasnije je rekao da FIFA nije dozvoljavala pomoćnim sudijama da razgovaraju o odlukama sa glavnim sudijama.

“Da je FIFA stavila sudiju iz Evrope da sudi tako važnu utakmicu, prvi Maradonin gol bi bio poništen” – rekao je tada Dočev.

Bin Naser je rekao da je bilo divno vidjeti sportski duh koji su pokazali engleski reprezentativci.

Gari Lineker je došao do mene i rekao ‘Molim te sudija, bila je ruka’. Ja sam odgovorio ‘Molim te igraj’. Za mene, to je bio gol 100% prema smjernicama FIFA-e” – naveo je on.

Naser, Bin Naser: “Maradona sam osvojio turnir u Meksiku”
Foto: Printscreen


Lineker je zatim postigao gol, a Bin Naser je rekao da se nadao da će Engleska izjednačiti rezultat.

“Želio sam da uživam u toj utakmici još 30 minuta. Bilo je pravo uživanje od početka do kraja. Uprkos vrućini, želio sam da se nastavi. To je bio divan meč između dva velika tima” – istakeo je on Ali.

Kada je Maradona došao u Tunis 2015. godine, posjetio je Bin Nasera u njegovoj kući i poklonio mu dres sa posvetom.

“Rekao sam mu Argentina nije osvojila Svetsko prvenstvo te godine. On je odgovorio ‘Da nije bilo tebe, ne bih postigao gol veka’ uzvratio sam mu da je Maradona sam osvojio turnir u Meksiku” – završio je Bin Naser.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime