foto: REUTERS/Marcelo Del Pozo

Borusija iz Dortmunda slavila je večeras protiv Sevilje rezultatom 3:2 na gostujućem terenu, u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona.

Nakon početnih odmjeravanja snaga Borusija je zgusnutom odbranom pokušavala spriječiti protok Seviljinih dodavanja do Susa na desnoj i Alehandra Gomeza na lijevoj strani napada. Prva lopta koja je došla u noge Susa u zoni šuta rezultirala je golom. Španski fudbaler se lako driblingom oslobodio Džejdona Sanča na dvadesetak metara od gola nakon čega je uputio prizemni udarac, koji se od noge Matsa Humelsa odbio u mrežu Marvina Hica.


Borusiji je u prvih 20 minuta nedostajalo aktivno učešće Erlinga Halanda u njihovoj igri, teško su nalazili način da prenesu loptu u posljednju trećinu terena, bez da to urade preko bokova koje su igrači Sevilje jako dobro duplirali u zoni centaršuta. Haland se prvi put izvukao prema sredinu u 20. minuti, primio na prsa loptu bačenu iz auta na desnoj strani terena, nakon čega je istu proslijedio Mahmudu Daudu, koji je povukao loptu prema lijevoj strani, pa zalamanjem prema sredini neutralizovao blok Fernanda, nakon čega je s 25 metara uputio neodbranjiv udarac u gornji desni dio Bonovog gola. 

Već u 27. minuti Haland se opet pomjerio sa primarne pozicije, te je na samom centru igrališta primio loptu u noge. Nakon toga se u punom šprintu sjurio prema golu Sevilje, te je na 16 metara odigrao dupli pas sa Sančom, a potom je u klizećem startu gurnuo loptu iza leđa Bona za Borusijin preokret u prvih pola sata igre.


Igrao se 34. minut kada je Haland dobio prvu loptu u opasnoj zoni, na dodavanje Sanča je odlično šutirao lijevom nogom iz prvog dodira, ali je odlično postavljeni Bono dobrom reakcijom odbio loptu u korner. Nakon dobrog ubačaja iz kornera Humels je spretno uhvatio volej, ali je loptu uputio van okvira gola.

Nakon poigravanja kratkim pasovima Seviljinih igrača na sredini terena u 43. minuti utakmice, Marko Rojs je oduzeo loptu Gomezu i povukao je prema golu domaćina stvorivši tako situaciju s odnosom snaga tri naprema dva u korist svog tima. Uputio je dodavanje ka Halandu koji mu je trčao sa desne strane, a Norvežanin je s nevjerovatnom lakoćom unutrašnjom stranom stopala šutnuo loptu u protivnički gol i tako postavio konačan rezultat prvog dijela igre.

Ekipa Edina Terzića ušla je u drugi dio utakmice s jasno vidljivim ciljem – da ne primi gol. Stajali su zgusnuto praveći dvije linije bloka. Ispred prednjeg bloka stajao je Haland, a raspon između njegove najčešće defanzivne pozicije i golmana Hica je rijetko iznosio preko 35 metara. Sevilja nije u prvih dvadesetak minuta uspjela probiti ni prvu odbrambenu liniju, što je ohrabrilo gostujuće fudbalere koji su počeli pomjerati svoje linije stavljajući igrače andalužanskog tima pod pritisak na sredini terena.

Nakon što ih je Sevilja svojom bezidejnošću i nekonkretnošću oslobodila pritiska primanja gola Borusija je odlučila krenuti prema naprijed. U 71. minuti na 18 metara od gola domaćina u dobroj poziciji se našao Džud Beningem, uputio je solidan udarac prema golu, Bono ga je odbio do Rojsa, ali kapiten Borusije je bio u nedozvoljenoj poziciji.

Sevilja nije uspjevala zaprijetiti golu ekipe iz Dortmunda iz igre, ali itekako je uspjela stvoriti opasnu situaciju iz prekida u 74. minuti. Naime, domaći sastav je izborio slobodan udarac na 25 metara od gola, loptu je namjestio Oskar te je fantastičnim udarcem zatresao desnu stativu gola nakon čega se lopta odbila od Hicovu ruku, ali na Borusijinu sreću nastavila je svoj put van okvira gola.

Prijetnje domaćeg sastava nastavljene su jedinim dostupnim putem, a na sljedeću priliku da ugroze gol Borusije iz prekida čekali su do 84. minute. Izborili su slobodan udarac na 35 metara od gola na lijevoj strani terena, Oskar je opet postavio loptu, ubacio je u šesnaest metara, gdje se najbolje snašao Luk de Jong poslavši loptu u Borusijinu mrežu. 

Dva minuta nakon toga novi slobodan udarac za Sevilju, ovoga puta u izglednijoj poziciji od prethodna dva, brazilac je opet preuzeo odgovornost, ali je njegov udarac otišao daleko van okvira gola.

Posljednje tri minute Sevilja je dodavanjima kružila oko šesnaesterca gostiju, ali sigurna Borusijina odbrana im nije dopustila kreiranje opasne prilike za gol.

Borusija je ovom pobjedom prekinula Seviljin niz od devet uzastopnih pobjeda, te je stvorila prednost pred uzvratni susret koji nas očekuje 9. marta u Dortmundu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime