printscreen

Prvi čovjek krovne fudbalske organizacije, UEFA, Aleksander Čeferin u razgovoru za srpske medije prokomentarisao je eventualne navode o formiranju regionalne lige na Balkanu.

U jeku planova o formiranju evropske Superlige, pojavila se i informacija da bi se i na Balkanu mogla formirati eventualna regionalna liga u kojoj bi se našle i ekipe iz Bosne i Hercegovine, ali to nije baš jednostavno organzovati zbog tri razloga o kojima je govorio Čeferin.

“Mi puno pričamo o tome. Male lige u malim državama ne generišu dovoljno novca da bi klubovi bili konkurentni. Tu ima nekoliko problema. Ako, recimo u Srbiji Zvezda i Partizan igraju neku međunarnodnu ligu, a ostali klubovi ostaju u domaćem prvenstvu, to bi nanijelo veliku štetu srpskoj ligi. Drugi problem je plasman u evropska takmičenja. Sada se klubovi na bazi rezultata u domaćoj ligi plasiraju u Evropu. Ako imamo i regionalnu i nacionalnu ligu, onda nastaje problem. Treći problem predstavlja sigurnosna situacija, to dobro znamo na ovim našim prostorima” – rekao je Slovenac. 

Na kraju razgovora predstavnike medija zanimalo je da li će čelni ljudi organizacija kao što su FIFA i UEFA mijenjati pravila zbog popularizacije fudbala, ali Čeferin je imao spreman odgovor da do promjene pravila neće doći, ali da se radi na tome kako bi formati takmičenja omogućili svim timovima da se plasiraju i pokažu svoje sposobnosti na travnjaku.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime