Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Aleksandar Čeferin želi da maksimalizuje profit od evropskih klupskih takmičenja. 

Novi format UEFA-ine Lige šampiona bliži nam je nego što bismo možda mogli pomisliti. Podsjetimo, od sezone 2024/25. nadalje, najelitnije evropsko klupsko takmičenje sadržavaće 36 klubova koji će u prvenstvenoj fazi odigrati 10 utakmica: osam najbolje plasiranih ekipa plasiraće se u osminu finala, dok će one od devetog do 24. mjesta igrati plej-of za popunu sljedeće faze.

Nakon toga slijedi klasično razigravanje do finala, ali čini se kako će polufinala i finale poprimiti nešto drugačiju notu nego što je to do sada bio slučaj. Takvo nešto se već i najavljivalo, ali sada je prisutnije nešto više detalja. Kako piše ugledni “The Times”, UEFA u sklopu novog formata planira srezati polufinala na jednu utakmicu umjesto dosadašnje dvije, a ona bi, zajedno za finalnom, bila odigrana u jednom gradu tokom jedne sedmice.

Dakle, bila bi riječ o svojevrsnom “Final Four” turniru, a takva završnica trebala bi se reklamirati pod krilaticom “fudbalske sedmice”, gdje bi jedan evropski grad ugostio četiri najbolja kluba i njihove navijače. Najveći zagovornici ove ideje navodno su UEFA-in predsjednik Aleksander Čeferin i Naser El-kaleifi, prvi čovjek Pari Sen Žermena, koji je ujedno i predsjednik Evropskog udruženja klubova.

UEFA je, pretpostavlja se, s ovom idejom počela koketirati tokom pandemije; podsjetimo, Liga šampiona i Liga Evrope u sezoni 2019./20. odigrane su svaka u jednom gradu, na jednu utakmicu od četvrtfinala nadalje, a u kući evropskog fudbala bili su vrlo zadovoljni prikazanim. Čini se da sada žele od toga napraviti pravilo, počevši s polufinalnim utakmicama.

“Pogledajte ‘Super Bowl’, to je sjajan događaj i sjajno je izveden” – rekao je Čeferin za Times još u septembru, pa dodao:

“Imaju koncerte, ljudi odlaze tamo i zabavljaju se. Čak i ako izgubimo te dvije uzvratne utakmice polufinala mogli bismo dobiti više prihoda kao kompenzaciju. To bi mogao biti fantastičan događaj za TV kuće i sponzore. U istoj sedmici mogli biste imati i finala Lige šampiona za žene i juniorske Lige šampiona. Utakmice na ispadanje su drugačije i uzbudljivije”.

Otkako je Liga šampiona osnovana polufinala su se igrala na dvije utakmice, osim spomenute sezone 2019./20. Stvari se sada mijenjaju, a sve je jasnije kako nas za dvije godine čeka jedno sasvim novo takmičenje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime