Foto: basket.ba

Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, u intervjuu za “Faktor” je govorio o aktuelnoj situaciji u Ligi BiH, konkretno o fajnal foru, na kome se tri tima nisu pojavila, pa je titula dodijeljena Širokom.

Iz Igokee, Borca i Sparsa su okarakterisali Čolana kao glavnog krivca za dešavanja koja su obišla region, a u nastavku ćemo prenijeti njegove izjave.

“Ekipe učesnice Lige 6 bile su na sastanku 18. aprila. Na tom sastanku razgovaralo se u vezi svih završnica sistema, kako bi se igralo i o prijedlozima koji su bili. Tada su bili i usaglašeni stavovi da se prave ustupci njima, kao ekipama učesnicama u ABA ligi (oba ranga), te kako da se odigra fajnal for, jer ne bi bilo smisla da nema te završnice u bilo kojem obliku. Već 19. aprila, klubovi su poslali svoje izjašnjenje da ne žele da igraju fajnal for zbog dužine trajanja, finansijskog opterećenja i jer ne bi imali prostora, što nije u skladu s ranijim odlukama Upravnog odbora KS BiH, oni bi najradije igrali ABA ligu, a Ligu BiH gurnuli u drugi plan. Dvadesetog aprila, član Upravnog odbora Siniša Kovačević je napisao saglasnost da se igra fajnal for u sistemu Liga 6, deset kola i da Igokea snosi troškove, te da se igra i utakmica za treće mjesto. Saglasnost su dali i Boris Spasojević i Feđa Jovanović, da bi 26. aprila i ostali članovi Upravnog odbora dali saglasnost na odigravanje sistema završnice, koju je istog dana komesar prvenstva u vidu saopštenja poslao ekipama koje učestvuju u Ligi 6. Ova odluka je na snazi do njene realizacije ili do povlačenja. Njenog poništenja nije bilo i ona je ostala na snazi” – rekao je Čolan, pa nastavio:

“Svi su imali naporne sezone, svi su pravili ustupke. Mi smo toliko ustupaka napravili abaligašima, primjera radi, početak Lige 6 smo odgodili sedam dana zbog ABA lige. Igokea je odmah odgodila prvo kolo protiv Čelika i igrala osmo kolo protiv Leotara, a Čelik im je izašao u susret. Svima njima su pravljeni ustupci i to prema ranijoj odluci Upravnog odbora da se ustupci prave. Ostali timovi su trpili abaligaše tokom sezone, njihove obaveze i balone, za koje se nikada nije znalo kada se igraju već je jednostavno samo stizao dopis iz ABA lige o terminu i tada su drugi morali čekati da Igokea, Borac, Široki i Spars završe nastupe u balonu. Upravo zbog toga su došli u probleme kada je riječ o odigravanju Lige BiH, koje se produžilo u odnosu na prvobitni kalendar. Naravno, oni su to znali, bili su dobro upućeni, a na sastanku im se reklo da će ući u cijeli sedmi mjesec s odigravanjem. Na to su pristali, iako im je bilo jasno da će to dovesti do novih finansijskih troškova. Rekli su: ‘Nema problema, kad god se završi, ali dajte da napravimo što bolji plasman u ABA ligi’. Upravni odbor je to odobrio i tražio korektnu završnicu i učešće svih ekipa, a upravo se u njemu nalaze članovi i predsjednici klubova. Konkretno Igokea ima predsjednika Borisa Spasojevića, koji je ujedno i potpredsjednik KS BiH, kao i Sinišu Kovačevića, koji je potvrdio javno i napismeno potpisao saglasnost za te odluke. Sve ovo baca jednu veliku mrlju na rad KS BiH, koji je proteklih godina pokazao odlučnost da nešto promijeni. Velika mrlja bačena je na samu završnicu, a klubovi su lične interese pokušavali zadovoljiti preko leđa Saveza i nauštrb drugih klubova. Ne radi se ovdje o tri, već o 14 timova koji su igrali ligu i ispoštovali sve svoje obaveze. Ova mrlja ide na dušu klubovima i oni će se morati izboriti sa sankcijama koje će Upravni odbor morati donijeti prema propozicijama”.

Čolan je za kraj prokomentarisao i izjavu Dragana Bajića, koji je takođe iznio optužbe na njegov račun:

“Ne bih komentarisao izjave gospodina Bajića, on ima pravo da izjavljuje šta god želi. Svakako da će te njegove izjave, kao i one koje su bile ranije, biti predmet odluka Upravnog odbora i Disciplinskog suda. Pogotovo nemam potrebu komentarisati komentare o nečijem dres kodu. Umjesto tih izjava, trebalo je u subotu i nedjelju da bude na utakmicama i završi ono što je započeo na startu sezone, a ne da u petak ode na pripreme reprezentacije i daje izjave iz drugog grada”.

Podsjećamo, opširnu rekapitulaciju regularnog dijela sezone u Ligi BiH možete pročitati ovdje.

Skini MERIDIANSPORTBH APLIKACIJU i budi u toku sa svim sportskim vijestima!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime