Foto: basket.ba

Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, za MeridianSportBH je govorio o današnjoj sjednici Upravnog odbora u Zenici, na kojoj je postignut dogovor da Borac i Spars učestvuju u Ligi BiH, a da Igokea bude oslobođena regularnog dijela sezone. 

Čolan je situaciju detaljno objasnio ovako:

“Zapisnik je vrlo jasan i u njemu stoji da se kazne izbacivanja iz lige preimenuju u novčanu kaznu, koja iznosi 3,000 KM. Klubovi moraju da ju plate do 30.6. Ukoliko se u tom periodu nekom od klubova ne sviđa ta odluka, ima pravo da se žali Sudu. Za vikend se igra normalno drugo kolo, a neodigrane utakmice prvog kola se igraju 26. oktobra.

Što se tiče naknadno ubačenih Borca i Sparsa, oni igraju jedni protiv drugih u prvom kolu u Banjaluci. U prvom kolu je Zrinjski bio slobodan, a Čelik je slobodan u drugom kolu, tako da se protiv njih ubacuje Spars kao domaćin, a Borac je slobodan. Za dalje ćemo ručno napraviti parove i to ćemo u roku od pet dana dostaviti”.

Čolan, Čolan za MeridianSportBH: “Zapisnik je vrlo jasan i u njemu stoji da se kazne izbacivanja preimenuju u novčanu kaznu”
Foto: basket.ba

Što se tiče ženske košarke i Igokee, situacija je sljedeća:

“Igmanu iz Istočne Ilidže je odobreno da se uključi u ligu, pošto je bilo 11 ekipa i oni popunjavaju mjesto slobodnih ekipa. U prvom kolu je slobodan bio Mladi Krajišnik, tako da će to nadoknaditi u sljedeću srijedu. Kola se moraju nadoknaditi isto kao kod muškaraca. Sve odluke za obje konkurencije donesene danas važe do sezone 2024/2025.

Kada govorimo o Igokei, ona će se priključiti u Ligi 6. Odluka je da se ekipa koja nastupa u međunarodnom i regionalnom takmičenju, dakle dva takmičenja, oslobađa prvog dijela Lige BiH. S druge strane, ekipe koje igraju kvalifikacione turnire za ta takmičenja i ne prođu u njihovu grupnu fazu, moraju igrati regularni dio sezone domaćeg šampionata. Liga BiH je prioritet za sve, ako igrate još jedno takmičenje, morati igrati i domaće u isto vrijeme”.

Čolan, Čolan za MeridianSportBH: “Zapisnik je vrlo jasan i u njemu stoji da se kazne izbacivanja preimenuju u novčanu kaznu”
Foto: basket.ba

Donesena je još jedna veoma važna odluka, a tiče se učešća u regionalnim takmičenjima.

“Napravljen je i poredak, klubovi koji igraju regularni dio sezone Lige BiH po njegovom završetku dobijaju jedno mjesto u regionalnom takmičenju. Na primjer, ako je u nekoj regionalnoj ligi dogovoreno da u njoj učestvuje šampion Bosne i Hercegovine, jedno mjesto je iz regularnog dijela, a ostala iz završnice.

Prvak regularnog dijela dobija nagradu u vidu neplaćanja kotizacije za učešće u regionalnom takmičenju. ABA liga to može zaključati, ali to se ne bi trebalo desiti” – završio je Čolan.

Sve vijesti u vezi sa bosanskohercegovačkom košarkom u narednom periodu možete pronaći na našoj “Facebook” stranici pod imenom “BH Košarka”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime