crvene
Printscreen

Prošlo je tačno 30 godina kako su fudbaleri Crvene zvezde pokorili Evropu i napravili najveći uspjeh u istoriji fudbala na ovim prostorima. 

Ekipa Ljupka Petrovića savladala je na penale tim Olimpik Marselja, a prvi koji je bio precizan sa bijele tačke je Robert Prosinečki.

Kada se pomene Bari, meni ne dolazi ništa drugo sem Liga šampiona! To je najveći uspjeh Crvene zvezde, velika, istorijska utakmica, osvojili smo titulu koju na Balkanu ima još samo Steaua. Uspjeh koji se vjerovatno neće ponoviti, jer se sada nevjerovatno mnogo ulaže i teško da će iko imati ovakvu priliku kao mi. Bio sam siguran da ću dati gol, baš kao i 1990. na Svjetskom prvenstvu. Tako je bilo i u Bariju, ali nije bilo lagano. Kada je došlo do penala, svi smo preblijedili. Do tada nikada nisam promašio sa bijele tačke. U prvenstvu sam bio određen da pucam jedanaesterce, pa je bilo normalno da šutiram u prvoj seriji. Sa centra sam, bijel kao kreč, krenuo ka šesnaestercu i neprestano u sebi ponavljao ‘Samo da ga dam, samo da ga dam’. Osjećao sam veliku odgovornost, a onda mi je pao kamen sa srca” – rekao je Prosinečki za klupski sajt i dodao:”

Teški su to trenuci, naročito sa Zvezdom, gdje si tako blizu, a možeš biti tako daleko. Oni su promašili jedan penal, mi smo sve dali, a to nije bilo lako. Osvojiti Ligu šampiona je bilo nevjerovatno za sve nas, to nam je bila odskočna daska za sve dalje i odlazak u najveće klubove. Ljudi su prepoznali jednu veliku generaciju. Vježbali smo i penale, jer je Ljupko  tu utakmicu napravio tako da dođe do toga da se igra 120 minuta i da se kroz izvođenje jedanaesteraca dođe do pobjednika, a to smo, na svu sreću, bili mi“.

Crvene, Dan kada su igrači Crvene zvezde prije 30 godina pokorili Evropu (VIDEO)
Printscreen

Nakon njega na red je došao Manuel Amoros, no njemu je penal odbranio Stevan Stojanović.

I onda dolazi finale u Bariju. Pred odlazak u Italiju meni je prišao trener Ljupko Petrović. Kaže: “Tebi se desila ta greška protiv Bajerna, ali ti si dobar čovjek, tebi to mora da se vrati.” Mnogo mi je to značilo. Sjećam se kada je Ljupko spremio taktiku za finale i rekao kako misli da treba da igramo da bismo osvojili trofej. Kad nam je objasnio, svi smo bili u čudu. Gledamo se Dejo, Robi, Miha, Pančev, Juga, Bina, Mile, Ilija. Nije nam jasno. Kako ćemo gol da damo? Kaže on: “Nema problema, ne treba ni da ga damo. Produžeci, pa jedanaesterci, Dika odbrani penal i trofej je naš! Mi, prvaci Evrope!” Pazi, tako se sve desilo! Baš onako kako je Ljupko predvideo! Neverovatno“- kazao je Stojanović u intervjuu za “Kurir” i dodao:

E, sad, taj penal koji sam odbranio Amorosu. Slušaj, ništa nije slučajnost. Vodio sam evidenciju o svakom igraču kako šutira penal. Svakog vikenda gledam preglede kad su domaće i strane utakmice u pitanju. Penal, i ja zapišem, i to stoji. Za Francuze imao sam evidenciju za Amorosa i Papena da šutiraju snažno i dole. Odlučio sam se da idem u desnu stranu kod jednog i kod drugog, samo ću ih čekati do posljednjeg sekunda. To je možda presudilo kod Amorosa i poremetilo ga. Šutnuo je poluvisoko, onako baš kako treba, ali za golmana. One što idu gore i dole, to ne može da se brani. Šutnuo mi je idealno, zbunio sam ga čekanjem. Meni je išlo cijelu utakmicu, branio sam dobro, rekao sam sebi: “Diko, možeš i moraš!

Crvene, Dan kada su igrači Crvene zvezde prije 30 godina pokorili Evropu (VIDEO)
Printscreen

Drugi koji je preuzeo odgovornost u ekipi Crvene zvezde je bio Dragiša Binić i on je matirao protivničkog golmana. 

To nam je bila najslabija utakmica, a opet ključna. Jer, tada smo shvatili da nema ‘lako ćemo’, već da svaki meč moramo da odigramo maksimalno i da ne razmišljamo ko stoji sa druge strane. Mučili smo se samo tada, lopta nije htjela u gol, a ja sam se natrčao živ i Bog me nagradio golom” – rekao je Binić za sajt Crvene zvezde i prisjetio se dolaska u Beograd. 

Od dočeka sam tek počeo da se punim emocijama. Prvo slavlje na aerodromu, pa špalir do stadiona, a onda puna ‘Marakana’, mi izlazimo iz tunela. I sad se naježim kad se sjetim tih scena. Tada mi se sve sleglo, emocije, film sa tog nezaboravnog puta. Bili smo tada uz Steauu jedina ekipa u Evropi koja je osvojila Kup šampiona sa igračima iz svoje zemlje, jer je i Mile bio Srbin. Možete li sada da zamislite da Liverpul samo sa Englezima osvoji Ligu šampiona? Nemoguće. Zato je naše dostignuće i imalo tako veliku težinu i značaj“.

Crvene, Dan kada su igrači Crvene zvezde prije 30 godina pokorili Evropu (VIDEO)
Printscreen

Nakon Binića sa bijele tačke je pogodio i Miodrag Belodedić.

Bio sam ponosan, pogotovo poslije svega što sam prošao da bih obukao dres Crvene zvezde. Mnogo sam rizikovao i sve to naplatio na terenu. Zato i ponavljam uvijek da je vrijedilo rizikovati zbog Zvezde. Bili smo svjesni veličine uspjeha ali smo s obzirom na sve što se dešavalo znali da će se to teško ponoviti u budućnosti. Sa sadašnjeg aspekta fudbala u svijetu, mnogo će vremena proći da Zvezda ponovo dođe u priliku da se bori za evropski trofej” – izjavio je Belodedić za klupski sajt i objasnio kako je on pucao penal:

“Razmišljate kako da šutirate, gdje, da li ćete da čekate golmana ili ćete da se odlučite odmah za stranu. Meni je golman pročitao stranu, ali sam srećom šutirao po zemlji. Da je lopta otišla poluvisoko on bi odbranio. Sreća nas je pogledala, ne može se bez nje, ali kad podvučete crtu zaslužili smo da se ovjekovječimo. Vrijeme je najbolji sudija, Zvezda je tada dostigla vrhunac i imala dovoljno kvaliteta, hrabrosti i sreće da se upiše zlatnim slovima u istoriju evropskog i svjetskog fudbala“.

Crvene, Dan kada su igrači Crvene zvezde prije 30 godina pokorili Evropu (VIDEO)
Printscreen

Kroz cijelu karijeru je ostao upamćen po izvođenjima penala i slobodnih udaraca, a ni tada Siniša Mihajlović nije bio neprecizan i održavao je prednost svog tima. 

Bari je bio vrhunac naše fudbalske i timske zrelosti. Naspram nas iskusnija ekipa, u naletu, sa Tapijem, koji je nosio neku posebnu energiju. Kreirajući taktiku, opredijelili smo se za oprez i igru za pehar. Pokvarili smo utakmicu toliko da je bila jedno od ružnijih finala, ako ne i najružnije finale Kupa šampiona, ali smo stigli do cilja” – rekao je on za Zvezdin sajt i kazao da se odmah javio da šutira:

Odmah sam se javio da šutiram. Prije mene je valjda samo Bina glasno uzviknuo da će i on šutirati. Pogledali smo se malo, Bina je mnogo značio ekipi, ali nije bio neki šuter. Bina je bio pomalo šašav, u pozitivnom smislu, i kada je on preuzeo odgovornost, svima je bilo mnogo lakše da vjeruju u sebe. Sve je ispalo kako treba“.

Crvene, Dan kada su igrači Crvene zvezde prije 30 godina pokorili Evropu (VIDEO)
Printscreen

Najveću slavu sa te utakmice pokupio je Darko Pančev pošto je bio strijelac pobjedničkog gola, a kasnije je dobio i Zlatnu kopačku. 

Idem ka golu i ponavljam u sebi ‘ne daj Bože da promašiš… samo ne sada… daj ga i ne moraš više ni da se baviš fudbalom. Generacije navijača čekaju 50 godina na ovaj trenutak. Svi čekaju… cijela Jugoslavija. Kucnuo je čas. Ne smiješ ih izdati’. Svaki penal je težak na svoj način, ali ovaj je baš specifičan. Tap-in… ili jesi ili nisi.  Čekaću golmana do posljednjeg trenutka. Čekao sam i Olmetu. Ali ko za inat, čekao je i on mene. Za razliku od prethodna četiri šuta, kada je uvijek ranije polazio u stranu, sada se ukopao i čeka. Šta da radim… neko će od nas dvojice morati da prekine sa čekanjem. Olmeta se slomio i ja sam šutnuo u kontra stranu. Zato na snimku djeluje da je blizu lopte, da može da odbrani. Ona jeste blizu njega, ali golman u tim situacijama ne može više da se vrati” – prisjetio se Pančev za “Mondo“.

Crvene, Dan kada su igrači Crvene zvezde prije 30 godina pokorili Evropu (VIDEO)
Printscreen

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime