foto: Nikola Kulaga/fkborac.net

Prvi asistent “dojučerašnjeg” trenera Borca Marka Maksimovića Damir Memišević, napustio je klupu “Velikana iz Platonove” zajedno sa šefom stručnog štaba uprkos ponudi za ostanak.

Pred sam kraj 2020. godine, na klupu Borca je umjesto Vlade Jagodića došao Marko Maksimović, a zajedno sa njim i Damir Memišević kao prvi saradnik. Dvojac koji je prije toga sarađivao u juniorima, Banjalučane je preuzeo kao peti tim nakon odigranog prvog dijela sezone.

Na pripremama crveno-plavih nisu “cvjetale ruže“, međutim stručni štab nije odstupao od svojih principa, koji su mahom u prvim danima bili osporavani od mnogih. Ni početak sezone nije ulijevao mnogo nade navijačima, a nakon poraza u Mostaru od Veleža, Maksimović je čak ponudio upravi svoju ostavku. Nakon što je ona odbijena, a treneri dobili povjerenje, sezona za Borac je krenula uzlaznom putanjom, i to onako kako su samo mogli da sanjaju.

Borac je napravio nevjerovatan niz do kraja, savladao Sarajevo na “Koševu“, Željezničar na “Grbavici“, preuzeo prvo mjesto na tabeli, te dva kola prije kraja na “Gradskom stadionu” u Banjaluci pobjedom protiv Tuzla sitija osvojio drugu titulu u svojoj istoriji.

Memišević, Damir Memišević, karakter i odanost u vremenima kada toga ponestaje
foto: Nikola Kulaga/fkborac.net

O čarobnih šest mjeseci “Velikana iz Platonovemože se pisati knjiga, koja kad bi stala na drugoj utakmici protiv Kluža, imala bi srećan kraj. Na sve uspjehe igrača i stručnog štaba, treba dodati finale Kupa i dvomeč protiv Kluža u kvalifikacijama za Ligu šampiona zbog kojeg je ponovo veliki broj djece zavolio Borac, te u kome su Banjalučane djelile dvije minute od penala i eventualne senzacije.

Otvaranje sezone na “Grbavici” nakon Kluža, bio je zahtjevan zadatak za sve u Borcu, pa su tako u prvom kolu u Sarajevu odigrali 1:1, čekajući dvomeč protiv Linfilda u kvalifikacijama za Ligu konferencija. Teških 90 minuta u Sjevernoj Irskoj koštali su crveno-plave debakla i ispadanja iz Evrope, a nakon remija protiv Leotara Marko Maksimović je napustio klupu Borca. Zajedno sa njim i prvi saradnik Damir Memišević, uprkos ponudi da ostane.

Odluku da napustimo klupu Marko i ja smo donijeli zajedno. Naravno da je bilo preteško napustiti Borac, mi smo djeca ovog kluba i tu smo ponikli. Svjestan sam da je takav posao, te da je neke odluke teško donijeti. Trenutno mislim da je to najbolja odluka i za nas, ali i za klub, a vrijeme će najbolje pokazati da li je to tako” – rekao je Damir Memišević u razgovoru za MeridianSportBH.

Memišević, Damir Memišević, karakter i odanost u vremenima kada toga ponestaje
foto: Nikola Kulaga/fkborac.net

Memišević je u razgovoru za naš portal potvrdio da je postojala ponuda za njegov ostanak, međutim kako je rekao: “Sa Markom sam došao, sa Markom i odlazim“. Tu rečenicu, potrebno je posebno podvući i zapamtiti, jer u današnjim vremenima ići ispravnim putem, putem odanosti, a on je uvijek onaj teži, mogu samo rijetki, karakterni.

Mi smo uvijek tu za klub, tu smo bili i kada smo vodili juniore. Sad je takva odluka koju smo donijeli, a i nju smo donijeli zbog kluba. Htjeli smo malo razdrmati sve” – dodao je Memišević.

Na klupu Borca došao je Zoran Milinković i možda to donese potrebnu energiju igračima, ali ono na čemu će timovi uvijek da opstaju, jesu “vojnici kluba“, ljudi odani prije svega prijateljima i bojama kluba kojeg predstavljaju.

Planovi za budućnost Memiševića i dalje će se vezati uz Maksimovića, a dvojac koji je Borcu, zajedno sa ostalim članovima tima i igračima donio titulu zaslužio je odmor, nakon kojeg će tek vidjeti naredne korake.

Piše: Marko Ivančević

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime