Damjanović za MeridianSportBH: "Čelik ima moć i posebnu draž"

Dario Damjanović je tokom razgovora za MeridianSportBH progovorio o preuzimanju uloge šefa stručnog štaba federalnog prvoligaša Čelika.

Prije nego li je preuzeo klupu zeničkog Čelika, Dario Damjanović je tokom svoje karijere vodio nekolicinu timova, a ističu se njegovi angažmani u Zvijezdi Gradačac, Orašju te Sim Baua nakon kog je vodio Marsoniju te bosanskohercegovačkog niželigaša.

“Poslije Sim Baua sam preuzeo Marsoniju gdje se nisam dugo zadržao te sam se vratio iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Nisu mi se svidjeli neki uslovi te stvari koje su se dešavale u Marsoniji pa sam se vratio kući gdje sam vodio jedan klub iz niže lige blizu Orašja”kazao je Damjanović te dodao:

“Ipak, to me nije zadovoljavalo, imao sam i više obaveza oko rada sa mlađim kategorijama. Uglavnom bez trenerskog posla u seniorskom pogonu sam od odlaska iz Sim Baua bio maksimalno šest mjeseci gdje sam ponavljam posvetio radu sa djecom. Iskren da budem bio sam se i zasitio Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine te me zbog toga nije bilo duže vrijeme u njoj, međutim ko može odbiti Čelik na kraju krajeva”.

Damjanović je pored uloge trenera Čelika bio i igrač kluba sa “Bilinog polja” i to u periodu od 2011. do 2012. godine te je za “crveno-crne” sakupio 14 nastupa u svim takmičenjima.

“Poslije završene epizode u Kajzerslauternu i kada sam se vratio iz Njemačke 2011. godine, ja sam imao period gdje sam doživio određene porodične probleme i zasićenje pa sam manje više bio odsutan iz fudbala i nisam bio skoncentrisan na to”otkrio je Damjanović te nastavio o svom igračkom boravku u Čeliku:

“Tada je moj prijatelj Dario Purić imao uticaj da dođem u Čelik kao igrač. Tu sam došao i bio nepunih godinu dana, a tokom tog perioda sam oživio svoju karijeru nakon čega sam otišao u Novi Pazar, Jagodinu odakle sam se otisnuo u Kinu sa 35 godina. Zbog toga me za Čelik vežu lijepa sjećanja i neki period moga života koji mi je dosta valjao”.

Dario Damjanovic 3
HNK Orašje/Dino Matanović

Nakon tema o tome šta je radio do dolaska u tim, te o periodu kao igrača kluba iz Zenice, Damjanović je otkrio kako je tačno došlo do prvog kontakta između njega i čelnika kluba.

“Manje više, taj dan kada sam dobio poziv Čelika, bio sam u kampu reprezentacije Bosne i Hercegovine gdje sam otišao da se vidim sa Rahmanovićem i Džekom, te ujedno da uzmem i karte za meč protiv Portugala na Bilinom polju”istakao je Damjanović te kazao kako mu je po izlasku iz kampa nacionalnog zazvonio telefon te je upravo tada sve počelo:

“Kada sam izlazio iz kampa zazvonio mi je telefon te sam nakon razgovora dobio dobar utisak. Pitali su me da li sam zainteresovan da dođem na razgovor, što sam naravno prihvatio uz veliku čast te sam se isti dan spustio do stadiona gdje smo u blizini istog pričali o svemu. Ja sam dao njima svoje mišljenje, a oni meni njihovo nakon čega su nam se određene ambicije poklopile. Samim tim smo u roku od dva ili tri dana sklopili drugi dio dogovora jer smo pronašli zlatnu sredinu i shvatili da možemo ići u istom pravcu”.

Čelik Zenica
Foto: Facebook/NK Čelik Zenica

Čelik je u proteklom kolu Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine savladao sa 1:0 Slobodu iz Tuzle na “Bilinom polju”, a Damjanović je objasnio kakva su njegova zapažanja bila sa tog meča.

“Gledao sam utakmicu protiv tuzlanske Slobode i ta utakmica nije mjerilo. Ima dosta stvari koje su se meni lično jako svidjele kako u taktičkom tako u i smislu kvaliteta igrača. Ali, Bože moj imamo još par utakmica do kraja jesenjeg dijela, utakmicu Kupa BiH protiv Zrinjskog gdje nemam nešto puno vremena da implementiram sve svoje zamisli”započeo je Damjanović te dodatno obrazložio:

“Sigurno je samo da Čelik ima neku svoju posebnu draž i moć te igrač koji možda ima osrednju kvalitetu kada obuče dres kluba, on svoju kvalitetu dobijenom energijom od toga čina poveća. Vjerujem da u trenutnom rosteru ima dobrih igrača koji mogu biti još bolji, ali nama je sada cilj da izguramo jesenji dio do kraja pa onda da na zimu napravimo prelazni rok gdje će doći određena pojačanja, a nekima ćemo se zahvaliti na svemu”.

NK Celik
Foto: NK Čelik

Poznato je odavno u kakvoj je finansijskoj situaciji Čelik nalazi, ali je Damjanović uprkos tome ubjeđen da klub i dalje ima veliku moć te svoju posebnu draž.

“Kroz razgovor sa ljudim koji vode klub shvatio sam da klub nije u sjajnoj finansijskoj situaciji, ali sa druge strane Čelik je veliki klub i sigurno je da bi dosta fudbalera došlo i da bi i džabe igrali za klub. Takođe, ciljevi i ambicije tima su poput velićine istog, a to je da se svaku utakmicu ide na pobjedu gdje moram priznati da se u samu ekipu mora vratiti taj pobjednički mentalitet”bile su riječi Damjanovića, koji je dodao:

“Naravno, kako se Čelik te od ove sezone vratio u prvoligaško društvo, mora se situacija i objektivno sagledati, ne smije se zalijetati. Koliko klub može? To će najbolje pokazati situacija na tabeli kada se sezona završi i ne bih puno stavljao pritisak ekipi na to, jer ipak ona je dosta mlada, dosta se juniora priključilo, što mi je drago jer klub razmišlja o svom zalogu za budućnost, ali isto tako to nije garancija uspjeha”.

NK Celik
Foto: NK Čelik

Za kraj, Damjanović je rekao kakva su njegova očekivanja od debija na klupi zeničkog Čelika kada u subotu njegova ekipa bude igrala protiv Jedinstva.

“Jedinstvo se nalazi u krizi, kako igračkoj tako i rezultatskoj. Žao mi je što je takav klub na takvom nivou. Više bih volio da su i Jedinstvo i Čelik u višem rangu pa da to bude onaj pravi spektakl. Ipak, situacije su takve kakve jesu i mi se moramo znati nositi sa njima. Po pitanju snage Jedinstva, glavna je da imaju dobre pojedince te moramo povesti dobro računa kada izađemo na teren u subotu. Naravno gledaćemo se da se tokom čitavih 90 minuta sve pita nas”zaključio je Damjanović.

Podsjetnika radi, utakmica 12. kola Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine između domaćeg Jedinstva i Čelika je zakazana da se odigra u subotu od 14.30h na terenu stadiona “Pod borićima” u Bihaću.

Standings provided by Sofascore

Postavi odgovor