Printscreen

Na današnji dan 1993. godine u saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj poginuo je jedan od najboljih košarkaša s ovih prostora Dražen Petrović.

O Draženu se toliko toga zna, tako da se i ne mora spominjati šta je sve uradio u svojoj kratkoj karijeri, a najbolje je da se podsjetimo šta su o njemu rekli drugi legendarni košarkaši i treneri prethodnih godina. 

Da, Dražena se jako dobro sjećam. Iskreno, on je jedan od najboljih šutera u istoriji košarke. Sjećam se kad sam igrao za Orlando Medžik, a on za Nju Džersi Netse da je bio nezaustavljiv, nismo ga mogli spriječiti da zabije svoju normu. Bio je šuter kakav se rijetko viđa. Šteta što više nije među nama. Uhh, Dražen je bio jedan od najvećih” – rekao je Šekil O’Nil.

Uživao sam igrajući protiv Dražena. Velik igrač. Nije se bojao, do kraja koncentrisan. Borben i samouvjeren. Kad god bismo igrali jedan protiv drugog, išao je snažno protiv mene, kao i ja protiv njega. Drugačije protiv Dražena nisi mogao. Naši dueli su uvijek bili maksimalni, do ivice. Imali smo nekoliko sjajnih duela, nažalost, bili su to kratki dueli. Za kratko vrijeme ostavio je dubok trag. Bez straha se upustio u NBA izazov i pokazao ostalim Evropljanima kako mogu uspjeti” – prisjetio se Majkl Džordan.

Kada je Dražen igrao bio sam još klinac, ali stvarno sam ga volio gledati. Bio je neviđen šuter, igrač kakav do tada nije viđen u NBA što se stranaca tiče. Kada je dao Hjustonu 44 koša bio sam presrećan. Sjećam se da me znao oduševljavati i svojim asistencijama, a to je dokaz da je itekako razumio igru. Bio je talenat iz Evrope kakav NBA liga do tada nije vidjela. Bio je nešto novo, danas je nekome možda normalno vidjeti strane igrače kako igraju glavne uloge u svojoj ekipi, ali Dražen je svima njima otvorio vrata. I to treba cijeniti. Uostalom Netsi su mu povukli broj 3 što govori koliko su ga cijenili” – istakao je Lebron Džejms.

Dražen je tip igrača kakvog volim! Igrao sam protiv njega mnogo puta, bio je fantastičan šuter i odlično je koristio blokove saigrača. Znate, upoznao sam mnogo ljudi, koji su mu bili bliski i svi do jednog su mi govorili da je on najbolji momak na svijetu. Kad pričam o Draženu, sjetim se Barcelone 1992. gdje je Hrvatska imala doista dobru ekipu, no činjenica je da smo mi imali najjači mogući tim. Nisam tada mogao dati puni doprinos jer su me leđa strašno boljela” – kazao je Leri Bird.

Dražen je bio rođeni pobjednik po svemu. Siguran sam da bi nakon te sezone, kada je neopravdano zaobiđen, sljedećih nekoliko godina bio Ol-Star. Pa za njega se zanimalo 5-6 velikih klubova. Dražen je bio velik igrač, ali i velik čovjek. Stradao je na vrhuncu karijere, taman je trebao odigrati svoje najbolje utakmice. Kakav je to samo šuter-killer bio, hladnokrvni košarkaški ubica, a uz to je volio uzeti loptu odluke i odlučiti utakmicu. To mogu samo najveći i zato mu i jest mjesto u Kući slavnih, u društvu odabranih” – istakao je jednom prilikom Čak Dejli njegov posljednji trener u Netsima. 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime