Foto: Mornar/Media Pro

Darko Talić je jedan od najboljih mladih košarkaša u BiH, a trenutno sa dosta uspjeha nosi dres Igokee. U izuzetno zanimljivom razgovoru za MeridianSportBH, između ostalog je govorio o svojoj karijeri od samih početaka pa do danas, reprezentaciji, odnosu sa trenerima, te planovima za budućnost.

Naš sagovornik je rođen 1998. u Banjaluci, pred kraj februara će napuniti 23 godine, a košarkom se počeo baviti kada je imao 11.

“Počeo sam da treniram košarku sa 11 godina. Do tada sam trenirao fudbal nekih pet godina, ali u tim trenucima sam provodio dosta vremena igrajući košarku sa drugarima na školskim terenima. Sjećam se da sam došao kući i u jednom momentu rekao da mi se košarka baš sviđa, te me je tata nakon toga odveo na teren i objasnio mi sva pravila i sve što me zanimalo u vezi sa ovim sportom. Poslije sam želio da se upišem i da treniram i košarku i fudbal uporedo. Tako je bilo nekih tri mjeseca, a onda sam prelomio i odlučio da svoj put nastavim isključivo na košarkaškom terenu. Moram da kažem da mi je u tom momentu to bila jako teška odluka, ali evo, izgleda da nisam pogriješio” – kroz smijeh se prisjetio Talić, pa dodao:

“Moj prvi košarkaški klub u koji sam se tada upisao i u kom sam ostao sve do svog kadetskog uzrasta i nekih 16 godina je bio Šampion Alf-om. Stvarno nosim divne uspomene iz tog perioda, klub zaista radi odličan posao sa djecom. Stvarno smo dosta trenirali, zabavljali se i uživali u tome. Imali smo odličnu generaciju, odlične trenere, dosta stvari sam tamo naučio i stekao mnogo dobrih prijatelja sa kojima sam i dan danas u kontaktu”.

Talić, Darko Talić za MeridianSportBH: “Dobar rad i trud uvijek sa sobom privuku pozitivne stvari u budućnosti”
Foto: Igokea/Darko Vuruna

U nastavku, dotakli smo se samih početaka saradnje sa ekipom koja svoje domaće utakmice igra u dvorani u Laktašima.

“U Igokeu sam otišao sa svojih 16 godina. Ona je tada počinjala jedan ozbiljan projekat mladih igrača, gdje su skupljali najtalentovaniju djecu generacije 97/98. Naravno, kada mi se pojavila mogućnost da dođem u takav klub, bez razmišljanja sam to i uradio. Imali smo stvarno fenomenalne uslove i sve što nam je trebalo za dalji razvoj i napredak. Od tog momenta sam, rekao bih, prešao na jedan nivo više. Mnogo se treniralo, čak nekoliko puta sedmično i po dva puta dnevno, tako da, kada uzmem u obzir obaveze u školama u tom momentu, doslovno nije bilo vremena ni za šta drugo nego da treniram, učim i spavam”.

“Iz ove perspektive, mogu reći da mi je sve što sam do sada prošao u Igokei ostalo u prelijepom i nezaboravnom sjećanju. Tu sam odrastao, izgradio se kao ličnost, izgradio jači karakter, afirmisao se i naravno postao bolji igrač. Sigurno da ću zbog toga čitav svoj život biti zahvalan svim ljudima iz Košarkaškog kluba Igokea i svim trenerima sa kojima sam radio” – kazao je mladi košarkaš.

Talić, Darko Talić za MeridianSportBH: “Dobar rad i trud uvijek sa sobom privuku pozitivne stvari u budućnosti”
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport Photo

Talić je sezonu 2017/2018 proveo u Kaknju, gdje je imao priliku da radi sa Josipom Pandžom, jednim od najboljih i najperspektivnijih mladih trenera u BiH. Ovaj period je opisao na sljedeći način:

“Pošto nisam imao mnogo minuta i u to vrijeme nisam mogao u potpunosti da odgovorim svim zahtjevima koje sa sobom nosi igranje u ABA ligi, zajedno sa ljudima iz kluba smo odlučili da je za mene najbolje da odem na jednogodišnju pozajmicu negdje gdje bih imao više minuta i više prostora za dokazivanje. Moja želja je bila da odem u Kakanj, isključivo iz razloga što je tada njihov trener bio Josip Pandža. On me je trenirao u reprezentaciji mlađoj od 18 godina i već tada me zvao da dođem kod njega u Kakanj, međutim sa 18 godina nisam otišao jer sam želio da završim školu i poslije sam se, sa tada 19, odlučio na taj potez. Igokea mi je izašla u susret pri mojoj želji da sarađujem sa Pandžom i u tom momentu sam otišao u Kakanj” – istakao je Talić pa nastavio:

“Moram reći da sam te godine zaista mnogo napredovao i dobio dosta minuta da igram. Pandža je mnogo radio sa mnom i svim mladim igračima. Bio mi je mnogo posvećen i davao mi je mnogo slobode u igri, što je svakom mladom igraču od izuzetne važnosti. Mnogo sam mu zahvalan na tome. Usadio mi je dosta stvari i zaista mnogo pomogao u daljem nastavku moje karijere. Moram reći da je to za mene bio jedan od najboljih poteza i mislim da mladi igrači ne treba da preskaču puno stepenica, već da idu korak po korak kako bi sazreli i stekli određenu čvrstinu i kvalitet da bi se takmičili na višem nivou”.

Dragan Bajić i Pandža su definitivno dvojica trenera koji su najviše uticali na razvoj glavnog aktera ove priče, koji je na pitanje šta im je zajedničko i koja je tajna njihovog uspjeha odgovorio na ovaj način:

“Najveća sličnost između njih je način na koji se predaju ekipi i na koji vode utakmice svojih timova. To je nevjerovatna energija i nevjerovatna želja za konstantnim napretkom i dobrim rezultatima. Moram reći da smo, kada god su me trenirali, uvijek pravili dobre rezultate. Naravno, kada radite dosta sa takvim trenerima, takvog karaktera, samo možete da izvučete najbolje od njih i da to prenesete na sebe”.

Talić je ove sezone dobio pravu priliku, što je u potpunosti iskoristio i pokazao da može imati veliku ulogu u ekipi.

“Želio bih zaista da se zahvalim svim ljudima u klubu i naravno treneru Draganu Bajiću na ukazanom povjerenju i na minutama koje mi daje ove sezone. Dobio sam priliku da igram uporedo ABA ligu i FIBA Ligu šampiona, što je za mene sa 22 godine jedno nevjerovatno iskustvo i sve što mogu reći je da dajem sve od sebe na svakom treningu i svakoj utakmici da te minute i ukazano povjerenje opravdam na najbolji mogući način” – opisao je Banjalučanin, a zatim je prokomentarisao stvari na koje je tokom treninga obraćao najviše pažnje:

“Što se tiče segmenata na kojima sam najviše radio, ne znam, možda mogu da kazem da je to šut, jer stvarno dosta šutiram prije i poslije svakog treninga i trudim se da imam što veći broj ponavljanja da bih bio konstantniji u samoj igri. Naravno, dosta sam se trudio da u prethodnim godinama popravim kontrolu lopte i da ojačam svoje tijelo, što je, moram reći, neophodno za ovaj nivo takmičenja”.

Talić, Darko Talić za MeridianSportBH: “Dobar rad i trud uvijek sa sobom privuku pozitivne stvari u budućnosti”
Foto: Cibona/Željko Baksaj

Aleksandrovčani ove sezone pružaju sjajne partije i bilježe odlične rezultate, kako u ABA ligi, tako i u FIBA Ligi šampiona, u kojoj su se uspjeli plasirati u top16 fazu.

“Što se tiče FIBA Lige Šampiona, smatram da smo ostvarili istorijski uspjeh ulaskom u top16 fazu. Mislim da je to ogromna nagrada za sav trud koji smo uložili, počevši od svih ljudi u klubu, zatim trenera i stručnog štaba i na kraju nas igrača. Mnogo sam ponosan na to što smo uradili. Naravno, to je ujedno i jedan ogroman motiv da nastavimo u istom ritmu i sigurno da ćemo se do posljednjeg momenta boriti da ostvarimo što bolje rezultate na kraju sezone” – istakao je Darko, a onda se okrenuo regionalnom takmičenju:

“U ABA ligi takođe igramo dobro i u dobrom smo ritmu. Sigurno da ćemo, nakon ovakvih igara ove sezone, gdje smo pokazali da možemo da se nosimo apsolutno sa svima, pokušati da se izborimo za ulazak među četiri najbolje ekipe lige. Međutim, stvarno se ne opterećujemo time i ne želimo da razmišljamo previše unaprijed. Idemo iz utakmice u utakmicu, gdje ćemo se truditi da što više rastemo kao tim i da ostvarimo što je moguće više pobjeda”.

Talić, Darko Talić za MeridianSportBH: “Dobar rad i trud uvijek sa sobom privuku pozitivne stvari u budućnosti”
Foto: Mega Soccerbet/Ivica Veselinov

Naš sagovornik se složio sa konstatacijom da ova takmičarska godina mnogo podsjeća na onu 2012/2013, kada su “Igosi” ostvarili nevjerovatan uspjeh i završili regularni dio sezone na prvom mjestu ABA lige, da bi im potom Evroliga nesrećno izmakla.

“Slažem se u potpunosti. Tu sezonu sam pratio, tada kao petnaestogodišnjak. Naravno, pored trenera Bajića, mislim da su najbitnije zajedničke stvari između ove i te takmičarske godine timski duh i atmosfera koja je vladala, odnosno koja i sada vlada u timu. Čuo sam dosta priča za tu ekipu, da su zaista bili kao jedan i da su se mnogo družili i zabavljali, a ujedno jako dobro trenirali i držali se zajedno na terenu. Moram reći da je to slučaj i sada. Kada se takve stvari poslože, rezultat uvijek mora doći. Što se toga tiče, trener Bajić zaista zna da okupi dobru grupu momaka i da ih uklopi na pravi način. Kada god sam sa njim počinjao sezonu i kada god je on vršio selekciju igrača, to je bio pun pogodak”.

Igokea je prije nekoliko dana u polufinalu Kupa Republike Srpske bila i više nego ubjedljiva protiv banjalučkog Borca, a o kvalitetu Lige BiH, te konkretno banjalučkoj košarci, Talić ima ovakvo mišljenje:

“Sigurno da postoji razlika u kvalitetu kada se mi sastanemo sa nekim ekipama iz Lige BiH, ali isto tako smatram da ima mnogo dobrih timova u istoj. Mislim da je Druga ABA liga umnogome doprinijela da se kvalitet samog nacionalnog šampionata, ali i drugih liga u regionu podigne na jedan viši nivo.

Što se tiče banjalučke košarke, zaista mi je drago što se Borac polako diže. Nadam se da će u narednim godinama nastaviti ovako i da će ići uzlaznom putanjom. Banja Luka je moj grad, tu sam rođen i sigurno da se radujem svim uspjesima koje Borac ostvaruje. Banja Luka je mjesto gdje stvarno ima dosta talentovane djece i nadam se da će u budućnosti dosta mladih igrača imati priliku da pokuca na vrata prvog tima, kako Borca, tako i Igokee”.

Talić, Darko Talić za MeridianSportBH: “Dobar rad i trud uvijek sa sobom privuku pozitivne stvari u budućnosti”
Foto: Igokea/Nikola Vuruna

Kao što je ranije spomenuo, Talić ima i reprezentativno iskustvo, kako u mlađim kategorijama, tako i u seniorskoj konkurenciji.

“Prvi put sam poziv za seniorsku reprezentaciju BiH dobio sa 19 godina, tada je selektor bio Duško Vujošević. Istakao bih da mi je to bilo jedno veliko iskustvo i jedan veliki motiv za dalji rad. Svi znamo kakav je trener Vujošević i kako radi, pogotovo sa mladim igračima. Mnogo stvari sam naučio i nosim iz tog perioda. Nakon toga sam stalno pozivan u reprezentaciju, ali nisam dobijao mnogo minuta. Nadam se da će se u budućnosti to promijeniti i da ću dobijati više prilike da igram i da se dokazujem. Mnogo bi mi značilo da se izborim za odlazak na Evropsko prvenstvo. BiH stvarno ima dobru generaciju i plasman na ovo veliko takmičenje je jedan ogroman uspjeh, pogotovo za tako mladu i perspektivnu ekipu” – rekao je Banjalučanin.

Nezaobilazna tema je bila i košarka u globalu, a igrač Igokee je otkrio da mu stil igre koji se gaji na “Starom kontinentu” više leži, iako prati i dešavanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Naravno, pratim i NBA i evropsku košarku. Lično, više mi odgovara evropski stil, a i zabavniji mi je za gledanje. U NBA mnogo stvari u igri se zasniva na individualnom kvalitetu igrača i igri jedan na jedan. Ne kažem da je to loše, ali mnogo više volim da gledam evropski stil, gdje je ipak mnogo više izražena taktika i gdje se dosta traži taj ‘pas više’ i naravno, publika u Evropi i atmosfere koje se prave u dvoranama su nešto neopisivo, nadam se da ćemo svi uskoro ponovo moći da uživamo u tome” – kazao je dvadesetdvogodišnjak.

Talić, Darko Talić za MeridianSportBH: “Dobar rad i trud uvijek sa sobom privuku pozitivne stvari u budućnosti”
Foto: Mornar/Media Pro

Budućnost je pred Darkom definitivno svijetla, iako o njoj trenutno ne razmišlja previše.

“Imam ugovor sa Igokeom još dvije i po godine, tako da ni ne razmišljam previše o nečemu drugom. Ovdje imam sve neophodne uslove za rad i napredak. Igramo dvije izuzetno kvalitetne lige i to je sve što mi je u ovom trenutku potrebno. Naravno, ukoliko bude nekih ponuda, siguran sam da ću sa ljudima iz kluba donijeti najbolju odluku, ali ponavljam, trenutno sam maksimalno fokusiran na svoje obaveze koje imam sa ekipom iz Aleksandrovca i nadam se da ćemo nastaviti praviti dobre rezultate, to mi je u ovom trenutku najbitnije”.

Za kraj, Talić je poslao sjajnu motivacionu poruku za mlade košarkaše:

“Ono što bih htio reći onima koji počinju ili onima koji su na nekoj prekretnici ulaska u seniorsku košarku je da nikada ne odustaju, da vjeruju u sebe i, što je po meni možda najvažnije, da uvijek rade više od ostalih. Ima mnogo teških momenata, mnogo uspona i padova, ali samo kroz dobar rad i posvećenost možeš da se izboriš sa tim. Dobar rad i trud uvijek sa sobom privuku pozitivne stvari u budućnosti”.

Talentovani igrač Igokee narednu priliku za dokazivanje na parketu ima već danas u 19h, kada njegova ekipa u okviru 18. kola ABA lige igra protiv Partizana u Beogradu.

Piše: Nikola Ignjatić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime