Davor Vidović istrčao normu za Svjetsko prvenstvo, ali mu nedostaje novac za put u Indiju

Davor Vidović iz Banjaluke, višestruki prvak BiH u maratonu, u Hrvatskoj je istrčao normu za Svjetsko prvenstvo u ultramaratonu, ali mu trenutno nedostaju novčana sredstva za put u Indiju, gdje se održava ovo veliko takmičenje.

Davor Vidović je ove godine u Slavonskom Brodu prvi put trčao ultramaraton, odnosno dužinu od 50 km.

Sa vremenom od tri sata i 18 minuta, Banjalučanin je postao prvak BiH u ovoj disciplini, ali što je još važnije, ispunio je normu za Svjetsko prvenstvo koje će se 5. novembra održati u indijskom gradu pod imenom Hiderabad.

Početak priče je zaista pozitivan, ali kao što to u BiH obično biva, slijede problemi. Naime, Vidoviću je za put u Indiju i učešće na šampionatu svijeta potrebno četiri do pet hiljada KM. Do sada nije dobio podršku institucija, a Grad Banjaluka mu je ponudio cifru od 500 KM.

“Grad Banjaluka mi je ponudio 500 KM, što je zaista smiješna suma. Nisam znao da li je to šala na moj račun, tako sam to shvatio. Smatram da sredstva postoje, samo se pogrešno usmjeravaju, pogotovo kada pričamo o ovakvim stvarima. Ne znam mnogo osoba iz ovog grada koje idu na svjetska prvenstva u bilo čemu.

Pokušavao sam doći i do nekih sponzora, međutim još uvijek nisam dobio nikakve odgovore. Od državnih institucija, slao sam upit i u Palatu predsjednika, ali ni tu nema pomaka, još od januara. Tada sam se javio jer sam sa ekipom išao na Evropsko klupsko prvenstvo u Cross country disciplini u Valensiji, no nikada nisam dobio odgovor. Planiram im uskoro poslati još jedan upit, pošto je prošlo već sedam mjeseci” – započeo je razgovor za MeridianSportBH 32-godišnji Banjalučanin.

Vidović
Foto: Davor Vidović/FB

Prema Davorovim riječima, situacija je bolja u regionu, ali i u drugim mjestima u BiH. U prošlosti, naš sagovornik i još neki atletičari su imali problema i sa prostorom za treninge.

“Za razliku od našeg entiteta, u FBiH svako ko osvoji prvo mjesto u nekoj atletskoj disciplini dobija 2,500 KM za to. Kod nas tih sredstava nema, situacija je mnogo lošija, čak bih rekao i najlošija u cijelom regionu. Vidim da su Srbija i Hrvatska mnogo podigle ulaganja, što se da primijetiti po rezultatima.

Čak i manja mjesta imaju infrastrukturu za atletiku, a glavni grad Republike Srpske uopšte nema atletski stadion. Obećan je, no izgleda da od toga neće biti ništa. Na primjer, Trebinje ima atletski stadion, a atletska staza je od strane privatnika napravljena i u Etno selu Stanišići, dok kod nas grad i država ne mogu učiniti ništa.

Prije smo imali probleme sa terminima treninga na Gradskom stadionu, jer se nije znalo kada treniraju fudbaleri, a kada je staza slobodna za nas. Znali smo biti prekidani u pola treninga, rekli bi nam da izađemo jer počinje termin prvog tima Borca, a jedno vrijeme smo dobili zabranu ulaska na stadion. To je sada riješeno. Ja živim i treniram u Banjaluci, iako nastupam za klub iz Brčkog” – ispričao je Vidović.

Davor Vidovic 2
Foto: Davor Vidović/FB

Vratili smo se pomenutom ultramaratonu u Hrvatskoj, te pripremama za trku dužine 50 km.

“Ultramaraton u Slavonskom Brodu se održao početkom trećeg mjeseca ove godine. Odlučio sam da se pokušam spremiti za njega preko zime, a već sam nekoliko puta trčao maraton i bio sam prvak BiH u toj disciplini. Odlično sam se osjećao na toj trci, odlično mi je išlo i uspio sam ispuniti normu za SP. Ujedno, to je bilo i prvenstvo BiH, pa sam postao i prvak države u ultramaratonu.

Pripreme su teške, dnevno sam radio po 30 km treninga. Nije u pitanju samo trčanje, rade se i vježbe snage. Sve je bitno, u kompletan paket su uključene suplementacija, oprema, mentalna snaga itd. Čovjek mora biti mnogo mentalno jak kako bi sve to izdržao, pripreme su zaista jako naporne. Ultramaraton je duga disciplina koja iziskuje puno odricanja” – rekao je Davor, pa završio u pozitivnom tonu:

“Svakako ću se truditi da odem u Indiju na Svjetsko prvenstvo. To je velika stvar za mene i učiniću sve da se pojavim tamo, boriću se na sve moguće načine. U suštini, čovjek i treba da se bori, nikada se ne treba predavati, bez obzira na sve nedaće i razočaranja”. 

Davor Vidovic 3
Foto: Davor Vidović/FB

Piše: Nikola Ignjatić

Postavi odgovor