Foto: FIBA

“Sportando” je objavio zvaničnu listu FIBA organizacije po kojoj se vidi deset država svijeta sa najviše sudskih sporova košarkaša i klubova u kojima nije ispoštovana jedna ugovorena strana, pa “svoj dio kolača” moraju tražiti preko Košarkaškog arbitražnog suda. 

U košarkaškim kuloarima Balkana često možemo čuti da je neki klub pod zabranom BAT-a spriječen da dovede nove igrače, najčešće uzrokovano nepoštovanjem dogovorenih detalja iz prethodnih ugovora. Ipak, iznenadićete se kada vidi koje tri države predvode ovu listu, što u ovom slučaju uopšte nije za pohvalu.

Na prvom mjestu nalazi se Turska, a trenutno se vode čak 333 slučaja između klubova Turske košarkaške federacije i košarkaša koji su pod ugovorima igrali u zemlji čije geografsko prostranstvo obuhvata dva kontinenta, Evropu i Aziju. 

Visoko drugo mjesto neočekivano zauzima Italija, a 141 sudski spor iznenađenje je za državu takvog renomea, o kojem god segmentu društva i normalnog funkcionisanja poslovnih odnosa se radilo.

U Grčkoj 107 košarkaša svoj “hljeb” traži preko suda zbog zaostalih plata ili nepoštovanja ugovora na koji su prethodno stavili paraf.

Četvrto mjesto zauzima Rusija (79), a prati ih Srbija sa sedam slučaja tužbe košarkaša i klubova manje (72).

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, samo četiri ovakva slučaja su trenutno aktivna, što ih je plasiralo na 12. mjesto ove liste.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime