Disciplinska komisija: "Kazne za učesnike će biti poznate naredne sedmice"

Tokom razgovora za “MONDO”, predsjednik Disciplinske komisije NFS Bosne i Hercegovine Nermin Kljajić je rekao kako možemo očekivati kazne za učesnike nemilih događaja u Trebinju već naredne sedmice.

Bosanskohercegovački fudbal je ostao uzdrman nakon nemilih scena na meču Leotara i Zrinjskog u Trebinju, jer su se poslije završetka istog fizički te verbalno sukobili članovi oba kluba. Sada je sve to prokomentarisao predsjednik Disciplinske komisije NFSBiH Nermin Kljajić.

“Zatražili smo očitovanje od svih aktera, klubova Leotara i Zrinjskog te učesnika. Zatražili smo i od Takmičarske komisije da nam izvrši identifikacije osoba koje su sudjelovale u tom obračunu u Trebinju. Postoje osobe koje mi kao članovi komisije, na osnovu video snimaka ne možemo identifikovati, pa smo zatražili od Takmičarske komisije da ih identifikuju kako bi mogli izreći sankcije”kazao je Kljajić te rekao da su ostavili klubovima da se izjasne do ponedjeljka:

“Ostavili smo im do ponedjeljka da se izjasne do 10 časova, pa ćemo vidjeti na osnovu njihovog odgovora, ali i da vidimo u policiji ko su sve učesnici. Zatim ćemo utvrditi ko obnaša kakvu funkciju unutar kluba i na osnovu težine prekršaja izreći sankciju”.

Jakirovic 1
Printscreen

Kljajić je takođe rekao kako su odmah vidjeli na prvu, laički rečeno, kako je u organizaciji samog meča bilo dosta propusta, te je naveo kada možemo da očekujemo za sve učesnike nemilih događaja u Trebinju.

“Mislim da će u narednoj sedmici biti donešena konačna odluka. Pored toga, već u prvom momentu smo vidjeli da smo imali slabu organizaciju utakmice odnosno propust domaćina. Da je bila zaštitarska služba do svega ovog vjerovanto ne bi ni došlo”jasan je bio Kljajić koji je zaključio:

“Nama su iz Leotara dostavili snimke koje su proslijeđenje i Zrinjskom koji treba da na osnovu tih snimaka identifikuju ko su osobe iz ovog kluba koje su učestvovale u obračunu”.

Podsjećamo, Disciplinskim pravilnikom FSBIH u članu 53. Koji se odnosi na napad sportskog radnika navodi se da “sportski radnik, koji fizički napadne igrača, sportskog radnika svoga ili protivničkog kluba ili gledaoca, biće kažnjen zabranom vršenja funkcije od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 500 KM do 1.000 KM”, a ukoliko se okvalifikuje kao teži prekršaj sportski radnik će biti kažnjen isključenjem iz nogometne fudbalske organizacije i novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM.

Za učestvovanje u tuči prema članu 54. predviđeno je da se igrač kažnjava zabranom igranja najmanje šest utakmica i novčanom kaznom od 500 KM, a sportski radnik zabranom obavljanja funkcije od tri mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM.

Postavi odgovor