Foto: Dragana Stjepanović/ABA League

Dragan Jakovljević, strateg zemunske Mladosti, dao je opširan intervju za MeridianSportBH. Srpski stručnjak je između ostalog govorio o povezanosti sa Banjalukom, aktuelnoj sezoni, radu sa mladim igračima i svojoj trenerskoj filozofiji.

Dragan Jakovljević je rođen 1973. u Beogradu, a sa njim smo pričali po završetku četvrtog turnira Druge ABA lige, koji se odigrao u Banjaluci. Razgovor smo započeli upravo sa temom grada na Vrbasu.

“Povezan sam sa Krajinom jer sam dolazio ovdje cijeli život, otkad znam za sebe, skoro svaki ljetni raspust, a i zimi. Sjećam se velikog snijega i Svetog Jovana, to mi je slava sa bakine strane, a vezan sam za dva mjesta, Mrkonjić Grad i Bosansko Grahovo.

Uz sve to, Banjaluka je bila grad pun rodbine, gdje smo uvijek dolazili bar na jedan dan, tako da mi je drago da dođem kući, osjećam se kao da sam ovdje rođen.

Roditelji su mi zapravo rođeni ovdje, pa ću vidjeti da u najskorije vrijeme dobijem bosanskohercegovačko državljanstvo i tako nastavim porodičnu tradiciju” – počeo je 48-godišnjak.

Jakovljević, Dragan Jakovljević: “Vrijeme rezultata i rada se nikada ne poklapa”
Foto: Dragana Stjepanović/ABA League

Dotakli smo se i Borca, koji je našem sagovorniku veoma drag, kako u fudbalu, tako i u košarci.

“Borac je klub za koga navijam još otkad je pobijedio Zvezdu u finalu Kupa Maršala Tita 1988, posebno se sjećam legendarnog Slobodana Karalića, koji je odbranio penal Piksiju Stojkoviću.

Crveno-plavi su klub za koga sam uvijek navijao poslije Crvene zvezde, a tako je i u košarci, nekako nisam mogao da prihvatim Igokeu, iako su ta dva kluba sada sklopila saradnju, koja je stvarno odskočila i čestitam im na rezultatima.

Ipak, svima nama je u srcu uvijek bio Borac, koji je u ovom momentu razvojni tim Igokee, ali vidjećemo, on ipak ima tradiciju i grad iza sebe, svaki Banjalučanin ga voli i tome se nema šta dodati.

Naravno, ono što Igokea radi već dugo vremena je za svako poštovanje, a Borcu čestitam na perfektnim rezultatima, lideri su Druge ABA lige i to su zaslužili svim igrama, od prvog do posljednjeg turnira” – rekao je Dragan.

Jakovljević, Dragan Jakovljević: “Vrijeme rezultata i rada se nikada ne poklapa”
Foto: Dragana Stjepanović/ABA League

Jakovljević je u dobrim odnosima sa svojim imenjakom koji sa klupe predvodi Borac, Draganom Nikolićem. O njemu je kazao sljedeće:

“Ja sam među prvima rekao treneru Nikoliću da se ne sekira mnogo zbog jednog poraza u Drugoj ABA ligi, bolje je izgubiti sada, kada je ‘jeftinije’. Gagi i ja imamo veoma korektan, prijateljski odnos, često se čujemo.

On je bio trener Mladosti prije mene i imao je najbolji rezultat u istoriji kluba, a ja sam to, pod drugim okolnostima, ipak nadmašio kao prvak KLS-a.

Mislim da je on najbolje rješenje za Borac, samo je pitanje koliko ambicije kluba mogu da prate ambicije trenera Nikolića. U svakom slučaju, ako Mladost ne dođe do ABA lige, volio bih da to bude Borac”.

Jakovljević, Dragan Jakovljević: “Vrijeme rezultata i rada se nikada ne poklapa”
Foto: Dragana Stjepanović/ABA League

U nastavku, okrenuli smo se ekipi Mladosti, koja je na pomenutom turniru Druge ABA lige u Banjaluci savladala Vrijednosnice Osijek, a izgubila od Pelistera i Heliosa.

Zemunci su bili oslabljeni neigranjem Strahinje Gavrilovića, Matije Belića i Nejca Klavžara, dok su kao pojačanje doveli iskusnog Marka Ljubičića.

“Rotacija nam i nije bila toliko skraćena, ali se osjetilo neigranje najboljih košarkaša. Strahinja Gavrilović nam je od ogromnog značaja, naš je prvi skakač i jedan od najboljih strijelaca, ima zaista dobru karijeru iza sebe. Nedostajao nam je i Matija Belić, koji je standardan već sa 18 godina, a dva-tri dana pred turnir smo ostali i bez Nejca Klavžara.

Sva trojica su fizički izuzetno dobri, a upravo nedostatak adekvatne fizike nam je bio najveći problem na turniru u Banjaluci. Imali smo dva-tri dana da reagujemo, Marko Ljubičić nije isti tip igrača kao Belić i Klavžar, ali morali smo da dovedemo nekog sa kakvim-takvim iskustvom i dobrom karijerom, da proba da nam pomogne” – objasnio je srpski trener.

Jakovljević, Dragan Jakovljević: “Vrijeme rezultata i rada se nikada ne poklapa”
Foto: Dragana Stjepanović/ABA League

Nastavio je ovako:

“Ljubičić je igrao kod mene kao dijete, tako da nije bilo nikakvih problema u uklapanju. Mladi Amerikanac Kodi Karlson nije na tom nivou iskustva, iako je pokazao znakove života. Imao je i nesreću, slomio je nos na prvom treningu, dan nakon sletanja u Beograd. Jako je teško promijeniti toliko igrača, ali moramo da radimo, u ovim momentima nema odustajanja.

Vidjeli ste koliko je energija 19-godišnjeg Petra Živojinovića u prvom poluvremenu posljednje utakmice značila da izgledamo bolje. Iako je mlad, taj igrač nam je bio potreban u rotaciji. Čekamo Belića i Gavrilovića, vjerovatno će obojica biti spremni za završni turnir, a onda ćemo biti mnogo konkurentniji da napadnemo najviše ciljeve”.

Jakovljević, Dragan Jakovljević: “Vrijeme rezultata i rada se nikada ne poklapa”
Foto: Dragana Stjepanović/ABA League

Kao jedan od najinteresantnijih igrača dosadašnjeg dijela sezone u Drugoj ABA ligi, istakao se Otis Livingston, plejmejker iz redova Mladosti.

Trener Zemunaca je prokomentarisao igre ovog Amerikanca, kao i njegovog sunarodnika, Šejna Gibsona, koji za sada ne pruža ono što se od njega očekivalo:

“Livingston je jako mlad i promjenljiv, protiv Heliosa je bio najgori, protiv Osijeka najbolji, problematičan u duelu sa Pelisterom, a u Sarajevu najkonkretniji u dvije od tri utakmice.

Ima kvalitet, ali dosta oscilira, ponekad napravi potez previše, a najveći problem su mu fizika i igra u odbrani, što je najbolje iskoristio Karlbi Li Ervin iz Heliosa, koji ga je kaznio na početku.

Morali smo pomagati, pa su neki njihovi igrači to kažnjavali, pogađali su šuteve i tako nam nanijeli štetu. Gibsonom sam zasad nezadovoljan, Livingston je na 50-50, međutim tržište je poremećeno.

Ni drugi timovi nemaju previše dobrih stranaca, možda sam i ja tu malo pogriješio, no moguće je da baš Gibson proradi kada bude najpotrebnije, odličan je šuter. On i ja se sada objašnjavamo i jurimo, ali nemamo više ni kredita ni opcija da nešto mijenjamo”.

Ekipa iz Zemuna se trenutno nalazi u lošijoj formi u odnosu na prvi dio sezone, kada su sjajnim napadačkim predstavama dominantno rušili sve prepreke.

“Mi faktički tokom cijelog januara nismo imali adekvatan trening, a do 16. prvog nismo ni trenirali na dva koša, nego u grupama po četiri igrača. Potom smo igrali KLS, gdje smo imali tri vezana poraza i sve to je posljedica manjka treninga.

Tražimo da odigramo sve zaostale utakmice zbog virusa korona i turnira Druge ABA lige koji dolaze. U martu bi trebalo da se dobro pripremimo, kako bismo u Širokom bili u mnogo boljoj situaciji.

Ovo što smo igrali u Banjaluci nema nikakve veze sa partijama koje smo prikazivali u Sarajevu, gdje smo postizali preko 100 poena u prosjeku.

U srpskom šampionatu smo u nekim mečevima imali čak i po 130 i 120 poena, a ovdje nismo došli do te šuterske igre sa pravim ritmom. Ipak, vjerujem samo u rad, a igrači moraju da prihvate tu radnu etiku.

Vrijeme rezultata i rada se nikada ne poklapa. Mi smo u Sarajevu naplatili ono što smo radili u novembru i oktobru, tada smo gubili, a poslije smo sve dobili. Sad gubimo, ali radimo i borimo se da bude bolje.” – poručio je Jakovljević.

Mladost je najbolje partije prikazivala u decembru, kada je između ostalog ostvarila sve tri pobjede na turniru Druge ABA lige u Sarajevu.

“Mi bez ovih pomenutih igrača imamo slabu fiziku, ali ne smijemo odustajati od svog prepoznatljivog koncepta. Kada se njih trojica vrate, moći će da budu efikasni samo u tom stilu igre.

Nemamo više vremena da nekoga otpuštamo ili dovodimo, a i ekonomska situacija je ove godine nešto lošija, tako da moramo da radimo sa onim čime raspolažemo. Sam sam krojio ekipu, niko mi se nije miješao u izbor, međutim ljetos sam lično ja i pogriješio pri realizaciji nekih igrača.

Nešto smo iskorigovali, neki su ispali, a u decembru smo imali ono što sam ja htio i bili smo na omjeru od 12 trijumfa i dva poraza u svim takmičenjima, što je bilo fantastično.

Potom smo sa turnirom Druge ABA lige u Osijeku otišli na 14-3 i to je tada već ličilo na ono što tražim, međutim ovo je viša sila. Ipak, nema kukanja, sport traži samo nove izazove” – istakao je Dragan.

Jakovljević, Dragan Jakovljević: “Vrijeme rezultata i rada se nikada ne poklapa”
Foto: Miroslav Tanasković/MeridianSportBH

Ekipa koju sa klupe predvodi naš sagovornik je dosta izmijenjena u odnosu na prošlu sezonu, a pored regionalne lige, takmiče se i u srpskom šampionatu.

“U sistemu balona, nama je u redu da igramo i KLS i Drugu ABA ligu, iako nismo uspjeli da napravimo sastav od 15 igrača, kao što je to bio slučaj prošle sezone. U nekom momentu smo zastali sa dovođenjem, imali smo i određenih finansijskih problema, a da bi se igrala ovakva dva takmičenja, neophodno je da imaš veći fond košarkaša, u slučaju da dođe do povreda.

I prošle sezone smo imali problema, ali smo i pored toga demolirali Spars, koji je kasnije igrao finale protiv tadašnjeg Studentskog centra. KLS, koja je jako zahtjevna i dosta se finansira od strane naše države, pravi nam jako teške izazove u vidu utakmica i putovanja, pa nam najviše odgovara ovakav sistem iz drugog ranga regionalnog prvenstva.

U svakom slučaju, nema više ni žalbe ni priče, nego samo gledanja naprijed, rada i pravljenja što boljeg kolektiva od ovih momaka. Nama je u suštini potrebno mjesec dana jakog treninga i bićemo mnogo bolji” – naveo je Beograđanin.

Jakovljević, Dragan Jakovljević: “Vrijeme rezultata i rada se nikada ne poklapa”
Foto: Dragana Stjepanović/MeridianSportBH

Razgovarali smo o vremenu koje glavni akter ove priče provodi sa svojim igračima, a dotakli smo se i Treja Dreksela, jednog od najboljih košarkaša Druge ABA lige prošle sezone, koji nakon nje nije uspio da se izbori za ugovor u Partizanu i sada nastupa za poljski Ostrov.

“Na turniru u Banjaluci, bio sam mnogo zaokupljen ekipom, dok sam ranije mogao da imam i malo lufta. Sada sam morao puno da radim, jer je tim novi, pravio sam tim bildinge i razgovore, a znali smo i gledati videe po četiri-pet sati. Treninzi su održavani svakodnevno i trajali su minimum sat i po, a trenirali smo i na dan kada se igrala posljednja utakmica.

Čak i da izgubimo, vratićemo se kroz trening, nama je to najbitnija stvar. Tih sedam dana u gradu na Vrbasu sam sa ekipom bio non-stop, dok je prije bilo situacija u kojoj se igrači već mnogo dobro poznaju, pa sam im davao veće periode oporavka, uz rad sa asistentima” – rekao je Jakovljević, pa dodao: 

“Vidjeli ste intervju Treja Dreksela, u kome je govorio da sam ja sve vrijeme sa timom i da sam uključen čak i više nego što je to realno, vodio sam računa o svakom detalju. Mislim da je Partizan morao da ima malo više sluha za njega.

Posjeduje veliku energiju, fizički je spreman, kod nas se razvio i uz Kenana Kamenjaša je sigurno bio najbolji igrač lige prošle sezone. Nije lako, Mladost je napravila potpuno novi sastav, a on je bio srce ekipe. Tu ulogu je preuzeo Gavrilović, sada je i on odsutan, što je problem, ali sve je to život. Da smo mi živi i zdravi, sve to je samo igra”.

Vratili smo se unazad i prošli kroz ranije stanice Draganove trenerske karijere. Sve je počelo u Crvenoj zvezdi, nastavilo se u Ofi Basketu, a potom je na red došao Žitko, kroz koga su prošli mnogi srpski asovi, od kojih se posebno izdvaja Bogdan Bogdanović.

“Sve je počelo u Zvezdi, u kojoj sam radio devedesetih godina. Na primjer, trenirao sam Igora Rakočevića, Petra Popovića i mnoge druge koji su poslije napravili ozbiljne karijere. Poslije toga sam sa Zoranom Slavnićem otišao u Cyclon, gdje je krenuo Luka Bogdanović, a tu je bio i Stefan Marković, koji je šest godina proveo kod mene. U Žitku sam non-stop radio sa mladima, a vrhunac je bio kada smo sa Bogdanovićevom selekcijom 2010. osvojili medalju u Juniorskom prvenstvu Srbije.

Bogdan je od anonimusa postao najbolji u toj generaciji i selekciji, pa smo poslije u jednoj fazi jednostavno došli do toga da se igrači kroz mlađe kategorije razvijaju kod nas. Posljednja takva generacija je Belićeva, u kojoj se on izdvojio kao stvarno dobar, a onda je došao poziv nekih ljudi da krenemo na veću scenu. Žitko je bio klub koji je konstantno radio, išao na pripreme i turnire, razvijao se.

Na Olimpijskim igrama u Riju, dva njegova člana, Bogdanović i Marković, igrala su prvu postavu u ekipi koja je stigla do srebrne medalje, zamislite koliko je to ogroman uspjeh. Momci o kojima smo govorili su uglavnom bekovi, jer privatni klub u selekciji nema mnogo centara, ali ipak sam radio sa velikim talentom Filipovićem i Nikolom Dragovićem, koji je izrastao u kvalitetnog igrača” – prisjetio se naš sagovornik.

Nešto detaljnije smo prokomentarisali Matiju Belića, a njegov trener ga je potom i uporedio sa Bogdanovićem:

“Belić je došao kroz Žitko, to je dijete koje znam otkad se rodio i dao sam mu šansu. Tri godine je senior, odlično je počeo ovu sezonu, ali imao je problem sa tom pauzom. Vidjećemo, ako uspije da se vrati, očekujem da da doprinos.

Cijeli život radi i trenira, nadgledam ga, a ima mnogo ponuda iz inostranstva, vidjećemo gdje će završiti. Sljedeće sezone sigurno neće igrati ovdje, tri godine su dosta i vrijeme je da ide dalje, a to najvjerovatnije neće biti u Srbiji.

On i Bogdanović su različiti, Belić više vuče ka Bodirogi po inteligenciji, čvrstini itd. Bogdan je drugačiji, takođe je veliki radnik, a sve njih tjeram da budu baš to.

Za mene važi da tjeram tim da mnogo radi, ali to je osnovna stvar. Bogdan je nešto veći ‘pobjednik’, brži je, dok je Matija raznovrsniji i snažniji, međutim obojica imaju glavu. Da bi bio veliki igrač, moraš da budeš inteligentan, a i jedan i drugi posjeduju taj faktor”.

Jedan od najvećih Jakovljevićevih uspjeha je titula prvaka Kadetske lige Srbije u sezoni 2013/2014, sa generacijom u kojoj su između ostalih igrali Boriša Simanić, Aleksandar Aranitović i Aleksa Radanov. Nijedan od njih trojice do sada nije pokazao puni potencijal u seniorskoj košarci.

“Kod onih koji su otišli na više nivoe se vidi taj talenat, ali rad je neophodan. Ja sam pomogao momcima kao što su Simanić, Aranitović i Radanov, međutim oni nisu do kraja pečatirali taj stepen talenta. Uz talenat i rad, potrebna je i prava šansa u seniorima, kao što sam ja podržao Belića. Mega sada isto radi sa Nikolom Jovićem i Nikolom Đurišićem, to je pravi put.

Banjalučki Borac takođe radi dobro, gura par igrača iz Igokee, Kostu Kondića i Vuka Boškovića. Mislim da Radanov u Aleksandrovčanima mora mnogo bolje, treba da konkretnije prezentuje svoj talenat u minutaži koju dobija. Ima 24 godine, već mora da odskoči. Nezadovoljan sam napretkom Simanića, Aranitovića i Radanova u posljednjih četiri-pet godina. 

Simanić je kod mene bio spreman, radan i vrijedan, a mislim da je kod njega problem bila pozicija. On je krilo i na tom mjestu je bio jedan od najvećih potencijala, ali nedostajalo mu je da neko vjeruje u njega. Treneri nemaju hrabrosti da igračima pruže priliku.

Ja bih volio da u Mladosti dajem šansu igračima, a Beliću sam dao najveću i najkonkretniju. Uostalom, i Živojinović i Sar su 2002. godište, to su veoma mladi košarkaši. Živojinović je počinjao sve mečeve u posljednje vrijeme, ovo zaista nije star tim” – poručio je trener Mladosti.

Jakovljević, Dragan Jakovljević: “Vrijeme rezultata i rada se nikada ne poklapa”
Foto: Dragana Stjepanović/ABA League

Zadržali smo se na priči o mladim igračima i načinu na koji moraju da se prilagođavaju na modernu košarku, a srpski trener se osvrnuo i na rad njegovih kolega iz Druge ABA lige.

“Veliki trener Ranko Žeravica je govorio da svaki igrač mora da se snađe u prostoru, da se gura, da se zagradi i da bude opasan. Moderna košarka treba da se vrati postulatima osnovne košarke. Pogledaj Špance, oni su učili od Žeravice.

Igraju brzo, jednostavno i oštro. Mi smo izgledali tako u decembru, Široki u posljednjem meču turnira u Banjaluci, a Borac u prva dva turnira, to je to – trčanje, efikasnost, kontranapadi. Naša utakmica protiv crveno-plavih je jedna od najboljih u Drugoj ABA ligi, bila je puna ritma.

Volim američku košarku i sarađujem sa zaista mnogo tamošnjih trenera i menadžera. Uživam i kada vidim trenere iz regiona, Druga ABA liga ima jako dobre stručnjake. Sa Mutom Nikolićem sam ovdje najbolji prijatelj, on je najveće ime lige” – rekao je Dragan.

Jakovljević, Dragan Jakovljević: “Vrijeme rezultata i rada se nikada ne poklapa”
Foto: Dragana Stjepanović/ABA League

Pored razvijanja mladih igrača po čemu je prepoznatljiv, strateg Zemunaca ne krije da mu je cilj i plasman u najviši rang regionalnog takmičenja.

“Cijeli život sam bio stvaralac, trenirao sam puno mladih igrača, od kojih su neki stigli i do NBA lige. Nema tu mnogo filozofije, to je jedan kreativan, razvojni posao, s tim da nije tajna da imam ambiciju da budemo prvi u Drugoj ABA ligi. U ovom momentu nismo blizu, ali smo u Sarajevu bili najbolji, kao što je to u Banjaluci bio Helios, a na prvim turnirima Borac.

U Širokom se može desiti da iskoči neko drugi, ali bitno je da budemo najspremniji kada to bude najvažnije. Neću puno da korigujem, tražim košarkaše koji će da igraju agresivno i brzo, a mali problem nam je što nam nije dostupan veliki broj mladih igrača, jer oni često završavaju ili u menadžerskom klubu kao što je Mega, ili u Zvezdi i Partizanu, koji su svojim imenom magnet za njih” – opisao je 48-godišnjak.

Jakovljević, Dragan Jakovljević: “Vrijeme rezultata i rada se nikada ne poklapa”
Foto: Dragana Stjepanović/ABA League

Intervju smo zaključili pričom o ličnom razvoju i planovima za budućnost.

“Trideset godina sam trener mladih igrača, najviše se baziram na taj dio da uklopim, stvorim i vidim. Dosta pratim sve što se dešava, međutim najveće iskustvo dobijam kroz rad, utakmice, reakcije i problematiku na terenu.

Imam dobre saradnike, Andreja Marušića, Ljubomira Milentijeva, Predraga Savića, izvanredne ljude koji mi pomažu. Stalno sam u interakciji i sa kolegama, mislim da će košarka samo ići u brzinu, talenat i tehniku, tu će se razvijati.

Ako govorimo o mojoj budućnosti, nemam neki preveliki plan. Ljetos sam imao mnogo ponuda, tržište je aktivno, vidjeću. Ja sam čovjek koji je zadovoljan u privatnom životu, posjedujem i privatni biznis, tako da jednostavno nisam zaluđenik koji radi samo jednu stvar. Druga stvar, a nju posebno želim da istaknem, jako sam zadovoljan ovdje i zahvalan sam ljudima u Mladosti.

Dali su mi veliku priliku, podržavaju me i ne miješaju mi se u trenerski posao, što je primjer kvalitetnog kluba koji je jako brzo došao do tog nivoa da ga svi u regionu poznaju i poštuju. Da li ćemo uspjeti da odemo još korak dalje, vidjećemo. Ja mislim da možemo to da učinimo, potrebno je malo strpljenja i sreće” – završio je Jakovljević.

Jakovljević, Dragan Jakovljević: “Vrijeme rezultata i rada se nikada ne poklapa”
Foto: Dragana Stjepanović/ABA League

Mladost je u nacionalnom šampionatu povezala dvije uzastopne pobjede, te se trenutno nalaze na četvrtoj poziciji na tabeli sa omjerom 14-10.

U Drugoj ABA ligi, Zemunci su ostvarili šest trijumfa iz deset odigranih susreta, a protivnici na predstojećem turniru u Širokom Brijegu će im redom biti Spars, Lovćen i Sutjeska.

Piše: Nikola Ignjatić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime