Dragana Svitlica za MeridianSportBH: "Ponosna sam na sebe i na sve što sam uspjela postići sa Orlovima"

Doskorašnji trener banjalučkih Orlova i selektor u18 reprezentacije Bosne i Hercegovine, Dragana Svitlica, govorila je za MeridianSportBH o nedavno završenoj 3. Internacionalnoj košarkaškoj trenerskoj klinici u Tuzli, razlazu sa Orlovima i planovima za budućnost.

Na početku razgovora je Dragana Svitlica za naš portal istakla koliko je joj je prisustvo na košarkaškoj trenerskoj klinici u Tuzli bilo ogromno iskustvo.

“Prvo, jako sam zahvalna što sam imala priliku da budem dio cijele ove priče. Klinika je organizovana na jednom vrhunskom nivou, tu su bili divni ljudi sa kojima sam imala priliku da sarađujem ovih par dana. Isto tako, ogromna količina znanja koju sam imala priliku da prikupim i stvarno mi je drago što sam bila dio svega ovoga i što sam imala priliku da upoznam profesore i trenere koji su stvarno nesebično dijelili svoje znanje” – rekla je Svitlica za naš portal, pa pojasnila koliko joj je ovo značilo za budućnost:

“Puno, zbog toga što mi kao treneri i košarka kako doživljava ekspanziju, svakodnevno moramo da se obrazujemo i radimo na sebi, da radimo ekspanziju u svim poljima kad je u pitanju košarka. I to ne samo kada je riječ o taktičko-tehničkom dijelu košarke, već i dijelu koji je vezan za psihološki dio košarke, koji je postao jako bitan, ta mentalna čvrstina i emotivna stabilnost igrača. Tako da, stvarno jedno predivno iskustvo koje mi je dosta toga dalo i, naravno, radujem se novi iskustvima”.

svitlica mujanovic
Foto: KSBiH

Svitlica je sa Orlovima dva puta bila šampion Bosne i Hercegovine, a ove godine se razišla sa timom iz Banjaluke. Kaže za naš portal da je imala nekih ponuda, ali da još čeka najbolju opciju za nastavak karijere.

“Bilo je nekih par ponuda koje smo razmatrali, ali u ovom trenutku čekamo onu najbolju opciju koja će se desiti za mene, da mogu da napravim svoju daljnju ekspanziju. Jako se nadam da će se sve to posložiti i biti sve dobro, tako da ćemo u narednom periodu vidjeti kako će se sve to iskristalisati” – rekla je Svitlica.

Dragana Svitlica je bila prva žena trener/igrač koji je uspjela da osvoji titulu u ženskoj košarkci u BiH, a takođe i druga žena koja uopšte ima titulu u BiH što se tiče ženske košarke, a sve je to učinila sa Orlovima.

“Stvarno se napravio veliki rezultat tokom ove četiri sezone, ja sam ponosna na sebe i na sve ono što sam uspjela da postignem sa svojim timom. Prezahvalna sam igračima koji su bili otvoreni za saradnju i za svoju ekspanziju. Uspjeli smo da napravimo lijepu atmosferu i jedan lijep sistem. Ja njima želim sve najbolje i da nastave sa uspjehom. Bilo je to jedno lijepo i veliko iskustvo za mene kao trenera. Za mene je to jedan period mog života koji mi je pomogao da shvatim svoju neku suštinu i šta je to što ja želim da radim. Zahvalna sam na cijeloj toj priči” – kazala je Svitlica za kraj razgovora.

svitlica1
Foto: Ivan Vuković/MeridianSportBH

Internacionalna trenerska košarkaška klinika u Tuzli je ove sezone kao predavače ugostila Vladu ĐurovićaMarijanu MladenovićDraganu SvitlicuAdemira ZurapovićaNenada Trunića i Vladimira Koprivicu

Specijalni gost je bio i Aid Berbić, član Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH. Klinika u Tuzli će od naredne godine dobiti dodatnu dimenziju, pošto će postati jedan od tri ovakva događaja koji će biti obavezni za sve trenere koji su u procesu dobijanja licence. 

Pripremili: Ivan Vuković i Nikola Ignjatić

Pročitajte još:

Postavi odgovor