Foto: Dragan Đumić / Facebook

Za portal MeridianSport pričao je Dragan Đumić, majstor kung fua i osnivač Kungfu Vušu kluba “Lotos”. Pričali smo o budućnosti kineskog borenja u BiH i popularizaciji istoga.

On nam je otkrio da klub ove godine slavi 23 godine postojanja.

Kungfu Vušu klub ‘Lotos’ osnovan je 1998. godine. Klub sam ja osnovao kao majstor kineskog borenja šifu. U nekoliko navrata se selio, od ‘Sokolskog doma’ preko tadašnje kasarne ‘Vrbas’ do školskih sala. U klubu trenutno trenira pedesetak polaznika svih starosnih uzrasta” – počeo je Đumić.

Dragan je objasnio koje discipline postoje u njegovom klubu.

U klubu se praktikuje nekoliko disciplina: ving čun, sanda ili san šou, tai či ćuan i šuai đao. Ving čun predstavlja tradicionalno kinesko borenje, sistem koji je nastajao vijekovima kroz mnogobrojne ratove i sukobe Kineza sa ostalim narodima, prije svega sa Mongolima. To je borenje koje je zasnovano najvećim dijelom na neprestanom kontaktu, jer dodir može da definiše silu, odnosno putanju i uglove pod kojima se sila razvija. Sanda je borba sa punim kontaktom koja uključuje i bacanje. Ta sportska disciplina za razliku od ving čuna podrazumijeva i zaštitnu opremu; bandaže, rukavice, kacige, prsluke, suspenzore. Tai či ćuan je sistem meditativnih vježbi, dok je šuai đao kinesko rvanje i ono je možda i najbolja disciplina za djecu, jer nevjerovatno razvija njihovo tijelo, prije svega kičmu i kičmeni stub, ali i motoriku pokreta” – objasnio je majstor kung fua.

Đumić, Đumić: “Dodir može da definiše silu, odnosno putanju i uglove pod kojima se sila razvija”
Foto: Dragan Đumić / Facebook


Banjalučki “Lotos” je ostvario veličanstvene rezultate na takmičenjima širom planete.

Na takmičenju u SAD-u 2001. godine osvojena je zlatna medalja, baš kao i na takmičenju u Iranu dvije godine kasnije. Najsjajnija odličja osvojili smo Radenko Palačković i ja. Na Mediteranskom kupu na Siciliji 2004. godine osvojene su dvije bronzane medalje. Na Memorijalnom turniru ‘Mile Vasiljević’ u Požarevcu 2010. godine osvojena je zlatna medalja iz ving čun formi. Tri godine kasnije održano je i takmičenje u Kini, u Ksjamenu gdje je osvojeno srebro i tri bronze. Na Prvenstvu BiH pretprošle godine osvojena su tri zlata, dok je prošle godine na Šuai jiao evropskom kupu u Italiji, Dejan Kuzmanović osvojio zlatnu medalju. Klub već nekoliko godina organizuje seminare na kojima su predavači najveći autoriteti iz svijeta kineskog borenja. Među njima su i Antonio Lanđiano, Alesio Paskiuli, Dani Vang, Marko Vasiljević, te Nebojša Lukić. Svi predavači su višestruki šampioni na evropskim i svjetkim takmičenjima iz tai či ćuana, kineskog rvanja, sande” – kazao je Dragan.

Đumić, Đumić: “Dodir može da definiše silu, odnosno putanju i uglove pod kojima se sila razvija”
Foto: Dragan Đumić / Facebook


Majstor šifu borenja objašnjava da klub ima ženske članove koji sebe vide u borbama i malo dinamičnijim treninzima koji su sastavni dio borilačkih disciplina.

Borenje se posmatra kao eminentno ‘muška stvar’, ali to, naravno, nije pravilo od kojeg nema odstupanja. U staroj Kini su ratovali isključivo muškarci, ali se znanje kineskog borenja ponekad prenosilo i na žene, jer naprosto stari majstori nisu imali drugog izbora. Kinesko borenje je u jednom aspektu izuzetno surovo. Prilagođeno je samo jednoj ideji – preživljavanju. Ipak, ono postoji da bi ga trenirao čovjek, a ne nužno muškarac ili žena” – pojasnio je Đumić za naš portal.

Popularni “Li” opisao nam je zašto se žene i djeca mogu i trebaju baviti kineskim borenjem.

Žene mogu ravnopravno da treniraju kinesko borenje sa muškarcima, jer kinesko borenje nije zasnovano na principu sudara dvaju ili više sila. U sudaru dvije sile pobjeđuje veća sila, a borenje je upravo i nastalo iz potrebe da slabiji savlada snažnijeg. Velikoj sili se ne suprotstavlja velika sila. Ona se upija, sprovodi ili se zaustavlja prije nego što se razvije. Kako je sitni Kinez mogao da zaustavi ratobornog Mongola koji je bio dva ili tri puta teži od njega? Isključivo lukavstvom, odnosno tehnikom. Tehnika je takva da mogu da je izvode i muškarci i žene, jer je, kako sam rekao, zasnovana na neprekidnom dodiru, na presijecanju sile ili njenom sprovođenju. Za djecu je kinesko borenje u ranoj fazi izuzetna ‘vannastavna aktivnost’, jer poboljšava njihovu fizičku spremu, razvija i tijelo i duh, motoričke sposobnosti povećava u izuzetnoj mjeri” – obrazloženo nam je.

Đumić, Đumić: “Dodir može da definiše silu, odnosno putanju i uglove pod kojima se sila razvija”
Foto: Dragan Đumić / Facebook


Treninzi se odvijaju svaki dan u sedmici, bez izuzetaka. Kungfu Vušu klub “Lotos” vrijedno i predano radi sa svojim članovima.

Klub ima treninge sedam dana u nedjelji. Dio tih treninga se odvija u barakama kod ‘Krajina petrol’ pumpe, u Aleji Svetog Save, u Boriku; a dio u osnovnoj školi ‘Jovan Cvijić’. Treninzi traju sat i po, ali često i mnogo duže od toga” – izjavio je Dragan.

Mnogo i naporno se radi na popularizaciji ovih vještina u Bosni i Hercegovini.

Kung fu je u manjoj ili većoj mjeri nepoznata vještina. Na popularizaciji kung fua mnogo je uradio Brus Li, naravno, ali to je samo jedna slika o kineskom borenju. On je kinesko borenje trebao da predstavi na filmu. Ratnička vještina je jedno, a filmska slika koja je snimljena da bi se dopala gledaocima je nešto potpuno drugačije. U BiH postoji nekoliko klubova koji rade različite stilove i svi oni ulažu mnogo napora da kung fu dođe do što više građana, posebno djece” – napomenuo je Đumić.

Đumić, Đumić: “Dodir može da definiše silu, odnosno putanju i uglove pod kojima se sila razvija”
Foto: Dragan Đumić / Facebook


Za kraj nam je “Li” naglasio da uz pomoć ozbiljnih partnera, kinesko borenje ima izglednu budućnost u Bosni i Hercegovini.

Uz saradnju sa Konfučijevim institutom u Banjoj Luci, Ambasadom NR Kine u BiH, svjetskim autoritetima u svim disciplinama koje treniramo u klubu, vjerujem da je ta budućnost i te kako svijetla” – završio je Đumić za “MeridianSport.

 

Piše: Aleksandar Saradžić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime