foto: nfsbih.ba

Reprezentativac Bosne i Hercegovine, Edin Džeko, za bugarske medije govodio je o reprezentaciji i Ivajlu Petevu.

Iako se mnogo govorilo da bi buharski stručnjak mogao napustiti klupu ”Zmajeva”, on je ipak ostao i vodiće našu reprezentaciju u Ligi nacija. Edin Džeko je stao u njegovu odbranu i kazao da je on jedan od najboljih trenera koje je BiH ikad imala.

“Radi dobro, što se vidjelo u prethodnim kvalifikacijama. Nije istina što neki govore o njemu da nije uradio dobar posao. Mislim da smo u zadnjim kvalifikacijama odigrali samo jednu lošu utakmicu, onu protiv Finske kod kuće. Izgubili smo i tako smo, nažalost, izgubili šanse za baraž. Ipak, mislim da je generalno ovaj kvalifikacioni ciklus bio dobar, jer u ekipi ima dosta mladih igrača” – rekao je Džeko za televiziju “Ring” u emisiji “Kod Sport”, pa nastavio:

“Novi selektor je morao uvesti i nametnuti svoje taktičke stavove. Vjerujem da ćemo sada biti potpuno spremni za nadolazeće kvalifikacione utakmice”.

Džeko, Džeko: “Mislim da je Petev jedan od najboljih selektora koje smo ikad imali”
foto: nfsbih.ba

Džeko smatra da je Petev jedan od najboljih selektora koje je reprezentacija Bosne i Hercegovine ikada imala.

“Najviše mi je žao što, kada je došao, nije imao dobar doček. Neki od naših ljudi gledaju na druge ljude na temelju onoga što im je neko rekao. Međutim, od prvih dana ovdje pokazao se kao veliki profesionalac” – smatra Džeko, pa nastavlja:

“Tokom utakmica pokazao je da ima svoje ideje. I uopšteno, mislim da je jedan od najboljih selektora koje smo ikad imali. Još uvijek žalim zbog te utakmice s Finskom, jer je ova ekipa koju je vodio zaslužila puno više od onoga što je u konačnici postigla. Trener uvijek mora biti iskren prema igračima. To je jedna od prepoznatljivih osobina Peteva. Uvijek je iskren prema nama. Sve nam govori u oči, šta se od nas očekuje ili šta nismo uradili kako treba. Upravo to očekujemo od njega, da nam hrabro i otvoreno kaže kako stvari stoje.

U ekipi ima mladih igrača, ima iskusnijih poput mene. I neću kriti, mi stariji zajedno s Petevom, pokušavamo pomoći mladima da krenu pravim putem. Samo tako ćemo uspjeti ispuniti naš cilj, a to je plasman na Evropsko prvenstvo”.

Prisjetio se Džeko i Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine.

“To je najveće prvenstvo na kojem je Bosna i Hercegovina do sada učestvovala. Bili smo ponosni što smo tamo. Svjetsko prvenstvo je bilo u Brazilu, a mi smo igrali na kultnoj Maracani, jednim od najpoznatijih stadiona. I to ne protiv bilo koga, nego protiv Argentine s Messijem, koji je jedan od najboljih igrača svijeta. Za sve nas to je bilo iskustvo koje nećemo zaboraviti, iako nismo uspjeli preskočiti grupu. Ali, sada se nadam da će nas Ivajlo Petev ponovno odvesti na veliko prvenstvo” – zaključio je Džeko.

”Zmajevi” će 4. juna u prvom kolu Lige nacija gostovati Finskoj, a tri dana kasnije će kod kuće igrati sa Rumunima. Nakon toga slijede i dueli sa Crnom Gorom u gostima 11. juna, te ponovo sa Finskom na domaćem terenu tri dana kasnije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime