foto: Action Images/Jason Cairnduff

Robert Sančez nalazi se, uz Davida de Heu i Unaija Simona, među tri golmana koji konkurišu za sastav španske fudbalske reprezentacije, a na početku tekuće sezone bio je peto riješenje na golu Brajtona. 

Početkom tekuće sezone španski golman Robert Sančez bio je tek peto riješenje na golu Brajton, kluba nad čijom pozicijom prvog čuvara mreža monopol drži Australac Metju Rajan.

Sančez je kao šesnaestogodišnjak napustio Španiju i priključio se omladinskom pogonu Brajtona, gdje se nije uspijevao izboriti za ulogu jednog od golmana na koje će se računati u prvoj ekipi, pa je svoje prve seniorske minute pronalazio u Ročdejlu i Forest Grin Roversima, braneći u trećem, odnosno četvrtom rangu engleskog fudbala.

Sve te godine nije bio na radaru španskog fudbalskog saveza, te nije dobijao pozive za mlađe reprezentativne selekcije, a o seniorskom timu nije mogao ni sanjati. Kada je selektor Luis Enrike saopštio spisak igrača na koje računa za aktuelni kvalifikacioni ciklus na njemu se našlo i Sanžezovo ime, na opšte iznenađenje javnosti, a vjerovatno i njega samog. Pitala je tada novinarka španske “Marce” ko je taj “nepostojeći” golman koji je dobio prednost u odnosu na Kepu Arizablagu, na šta je Enrike kratko odgovorio:

“On je iznenađenje”. 

23-godišnji golman je tako dobio priliku boriti se sa, do nedavno, svojim idolom Davidom de Heom za jedno mjesto koje je u timu namijenjeno golmanu, a sve što je o tome rekao je da mu se time ostvario san, za koji ni sam nije siguran da ga je ikada sanjao.

Na temu Sančeza za “Sky Sports” govorio je Mark Andersen bivši Šef omladinskog pogona Brajtona:

“Jednostavno sam prepoznao ogroman potencijal u njemu. Njegova igra nogom je nevjerovatna, građa njegovog tijela, a tek karakter… On ima sve što je potrebno. Ovim se poslom bavim već 35 godina, a svega par puta sam imao unutrašnji osjećaj nakon kojeg sam tvrdio da će neki igrač napraviti velike stvari. Takav se osjećaj ne javlja često, a onda jednom kad se desi tada bih se kladio s ulogom cijelokupne životne ušteđevine na tog igrača. Istina je da je sada lako govoriti o njegovom potencijalu, ali vjerujte mi, vjerovao sam u njega od prvog dana”. 

Sančez je prethodne sezone učestvovao u borbi za opstanak u trećem rangu engleskog fudbala s Ročdejlom, a juče je sjedio na klupi reprezentacije Španije na utakmici protiv Grčke. Nekad jednostavno treba vjerovati u sebe.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime