Foto: Balkan Pool Tour

Faruk Terzić, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih bilijarista, u razgovoru za MeridianSportBH je pričao o svojoj karijeri, sportu i ostalim stvarima kojima se bavi, kao i o planovima za budućnost.

Faruk Terzić ima 20 godina i dolazi iz Sarajeva. Član je SBK Predator, a prošlu sezonu je završio na 13. poziciji na rang listi u Bosni i Hercegovini. Priču smo započeli temom o usklađivanju bilijarskih sa fakultetskim i ostalim obavezama, te važnosti fizičke i mentalne spreme.

“Prilično je teško uskladiti bilijar i fakultet, svaki dan mi je ispunjen i svodi se na isto – teretana, fakultet, bilijar, pa naveče izađem, a jednom ili dva puta sedmično sviram sa bendom.

U teretanu idem zbog sebe, da održim fizičko zdravlje i ostanem u pokretu, a i zbog bilijara, jer on zahtjeva mentalnu snagu, koja dolazi sa fizičkom.

U završnicama turnira, većinom se igra meč za mečom i što dalje dogurate, to igrate više u kraćem vremenskom razmaku, potrebno je imati kondicije i sve to izdržati” – počeo je Faruk.

terzić, Faruk Terzić za MeridianSportBH: “Vještina dolazi sa radom, nastavljam trenirati još jače”
Foto: Balkan Pool Tour

O konkretnoj pripremi za turnire i mentalnoj snazi, naš sagovornik je kazao sljedeće:

“Na internetu sam pronašao da se mentalna snaga može razviti nekim totalno nevezanim stvarima za to, gdje imamo primjer ustajanja iz kreveta. Kada se probudite, ustanete u prvih pet sekundi, kako emocije ne bi kontrolisale vas, već vi njih.

Tu je i kupanje hladnom vodom, a kada je na programu turnir, posvetim se isključivo njemu. Možda jedino odem u teretanu, ali ne izlazim, nego čistim štapove i radim slične stvari, pripremam se”.

terzić, Faruk Terzić za MeridianSportBH: “Vještina dolazi sa radom, nastavljam trenirati još jače”
Foto: Balkan Pool Tour

Glavni akter ove priče je u decembru na prvom završnom Mastersu u Doboju osvojio drugo mjesto, pošto je u finalu poražen od Sanjina Pehlivanovića, najboljeg bosanskohercegovačkog bilijariste.

Od turnira odigranih skoro, izdvaja se onaj u Sarajevu, gdje je Terzić u paru sa Vanjom Hodžićem takođe bio drugi. Govorili smo o ova dva događaja, kao i o disciplini koja mu najviše odgovara i nekim vježbama za usavršavanje igračkih vještina.

“Jako sam zadovoljan, odlično sam započeo samu završnicu. Koncentracija mi je malo pala u finalu, ali sjajno sam odigrao čitav turnir i sada ću nastaviti trenirati još jače. Na nedavno održanom turniru parova u Sarajevu sam zajedno sa Vanjom Hodžićem bio drugi, a na nekim većim događajima nastupam i sa Ajdinom Piknjačem.

Najviše volim desetku, ona sa sobom nosi najmanji postotak sreće. Vjerovatno najbitniji faktor u njoj je razbijanje, a ono se usavršava vježbom. Postoji jedna sprava za to, izgleda kao luk i tu se stavi bijela kugla, pa se tako praksa njena kontrola i jačina udarca. Cilj je da bijela stane na sredini stola, jer se odatle dalje može gađati najveći broj kugli” – istakao je član sarajevskog Predatora.

terzić, Faruk Terzić za MeridianSportBH: “Vještina dolazi sa radom, nastavljam trenirati još jače”
Foto: Balkan Pool Tour/Facebook

U nastavku, vratili smo se u prošlost i komentarisali same početke Terzićeve karijere, čega se prisjetio na ovaj način:

“Ja sam 2001. godište, a ozbiljno sam se počeo baviti ovim sportom 2016. Zapravo, igram bilijar mnogo duže nego što ga treniram, sjećam se da sam u osnovnoj školi igrao svaki dan sa drugom poslije nastave.

Krajem devetog razreda sam prestao trenirati plivanje, a znao sam da ću uspjeti u bilijaru jer sam bio svjestan da sam dobar u njemu. Kada sam saznao da se u Sarajevu može trenirati, upisao sam se u SBK Predator i tako je sve krenulo, prvi trener mi je bio Vanja Hodžić.

Još prije nego što sam se učlanio u klub, savladao sam dosta stvari zato što sam na ‘Eurosport’-u često gledao snuker, pošto se bilijar nije prenosio. Učio sam od snukeraša te skidao njihove pokrete i udarce, tako sam se poboljšavao. Nije mi trebalo dugo da usavršim ostavljanje bijele kugle, možda godinu dana, što i nije mnogo”.

terzić, Faruk Terzić za MeridianSportBH: “Vještina dolazi sa radom, nastavljam trenirati još jače”
Foto: Balkan Pool Tour

Štap je jedna od osnovnih i najbitnijih stvari za svakog profesionalnog bilijaristu, a 20-godišnjak je nedavno ostvario saradnju sa “Mezz”-om, istaknutim proizvođačem bilijarske opreme.

“Cijene štapova se kreću od 30 KM do nekih ogromnih cifara i naravno da postoji drastična razlika. Sa boljim štapovima je lakše kontrolisati bijelu i izvesti neke udarce, a nedavno su se pojavili i karbonski, koji su mnogo izdržljiviji od drveta, jer ono nije toliko efikasno i ima rok trajanja, gubi svoje osobine nakon dvije godine” – objasnio je Faruk, pa dodao:

“Nakon posljednjeg Mastersa i osvojenog drugog mjesta na njemu, treneri Senad Pehlivanović i Ramiz Turulja su mi rekli da će mi ‘Mezz’ postati sponzor i ta saradnja je nedavno započela”.

terzić, Faruk Terzić za MeridianSportBH: “Vještina dolazi sa radom, nastavljam trenirati još jače”
Foto: Balkan Pool Tour

Za kraj, igrač Predatora je dao savjete mlađim bilijaristima, a i onim starijima koji još uvijek nisu ušli u nešto ozbiljnije bavljenje ovim sportom. Takođe, izdvojio je jednog stranog igrača čija igra mu se posebno dopada.

“Juniori i kadeti su se aktivirali prije pola godine ili godinu dana, još uvijek ne mogu biti na nekom vrhunskom nivou, ali vidi se da rade svaki dan. Sve više djece ima i u drugim gradovima, ne samo u Sarajevu.

Mlađima savjetujem da se prijave u najbliži klub i okušaju se. Vještina dolazi sa radom, nikada nije kasno, bilijar se može igrati od desete do 80. godine. Pratim strane igrače, a i takmičim se sa njima (smijeh), izdvojio bih Džejsona Šoa, Britanca koji je osvojio sve što se može osvojiti” – završio je Faruk.

terzić, Faruk Terzić za MeridianSportBH: “Vještina dolazi sa radom, nastavljam trenirati još jače”
Foto: Feline Lim/Reuters Photo

Faruk Terzić i ostatak SBK Predator već godinama na odličan način predstavljaju bosanskohercegovački bilijar, a u narednom periodu ćete na MeridianSportBH portalu moći pročitati i intervjue sa još nekoliko igrača iz ovog sarajevskog kolektiva.

Podsjećamo, opširan razgovor sa Dejanom Mihićem, najboljim banjalučkim bilijaristom, možete pronaći OVDJE.

Ostali igrači Predatora:

Piše: Nikola Ignjatić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime