Godišnjica velike tragedije fudbalera Mančester junajteda

Na današnji dan prije 65 godina dogodila se velika tragedija kada je eksplodirao avion s fudbalerima Mančester junajteda. 

Oni su se tada vraćali sa utakmice Kupa šampiona protiv Crvene zvezde koja je završila sa 3:3 iz Beograda. Tada su sletili u Minhen da se avion napuni gorivom, ali zbog lošeg vremena ni iz drugog pokušaja nije uspio da poleti, a tada se nažalost dogodila i eksplozija u kojoj su poginule 23 osobe.

Bezbijev tim, koji će samo deceniju kasnije da osvoji prvu titulu prvaka Evrope, ostao je bez Rodžera Birna, Edija Kolmana, Marka Džonsa, Dejvida Pega, Tomija Tejlora, Džefa Benta, Lajama Vilana i Dankana Edvardsa.

“Ma, ko zna koliko puta sam sebi rekao: E, Šeki, što nisi bio bolji golgeter, svi ti momci bi ostali živi da si zatresao mrežu. Poslije utakmice sam s Bobijem Čarltonom i nesrećnim Tomijem Tejlorom, koji je poginuo u tom kobnom avionu, izašao u ‘Metropol’ i proveo nezaboravno veče. Zbog te generacije cijelog života beskrajno poštujem Mančester junajted i danas u kući nemam svoju fotografiju, ali čuvam uokvirenu sliku ekipe koja je nestala tog 6. februara u Minhenu. Tuga… Eto šta ti je život” – pričao je svojevremeno Dragoslav Šekularac za Novosti.

Mančester junajted je uspio da se oporavi od ove velike tragedije i postane jedan od najvećih klubova svijeta. 

Postavi odgovor