Foto: Privatna arhiva

U veoma interesantnom i zanimljivom intervjuu za MeridianSportBH govorio je Haso Čosić, rukometaš Maglaja. Pričao je o svojim prvim koracima, vremenu provedenom u Čeliku, njegov put do trenutnog kluba Maglaja, poziva i nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, kao i o budućim ciljevima u karijeri.

Haso Čosić rođen je 1993. godine u Zenici. Svoje prve rukometne korake počeo je u rukometnom klubu Čelik, a tako je i počeo ovaj razgovor.

“U mom naselju gdje sam odrastao, rukomet je bio sport broj jedan. Svi su igrali samo rukomet. Što je zanimljivo, uvijek sam htio biti golman, međutim nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja je prepoznao u meni nešto drugo. Nastavnik je isto bio rukometaš, on me i odveo u rukometni klub Čelik, gdje su bili moji prvi koraci. Imao sam i sreću, da je brat igrao rukomet, gdje sam i od njega dosta toga naučio na početku. Kako je vrijeme teklo, sve više i više sam volio rukomet. Juniorska selekcija, dolazi i prvi poziv na okupljanje juniorske reprezentacije. Svjetsko prvenstvo u našoj zemlji, zar je trebalo nešto više od toga. Dosta toga sam zapostavio, da bih došao do nekog nivoa i to se isplatilo”započeo je Čosić i o svom putu do trenutnog kluba dodao:

“Rukometni klub Čelik Zenica je moj matični klub. Sa 18 godina odlazim u R.K. Vogošća gdje sam stasao kao igrač. Nakon godinu i po dana vraćam se u matični klub. Onda se pojavio klub koji je imao visoke ambicije za Premijer ligu. Ljudi iz Maglaja su došli u Zenicu po mene i nije bilo teško da se dogovorimo. Tu sezonu smo briljirali i okončali smo je na trećem mjestu. Postigao sam 194 gola za Maglaj u toj sezoni i definitivno najbolja u mojoj karijeri. Odlazak u RK Sloga Doboj, gdje sam proveo godinu i po dana. Osvojio sam i Kup Republike Srpske u Trebinju. Igrali smo EHF Čelendžer kup što je jos jedno veće iskustvo u karijeri”.

Čosić, Haso Čosić za MeridianSportBH: “Naš jedini cilj u reprezentaciji je da izborimo Evropsko prvenstvo”
Foto: Privatna arhiva


Veoma dobre i kvalitetne partije nisu prošle nezapaženo i ubrzo je i stigao poziv selektora rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivice Obrvana.

“Te godine kada sam došao prvi put u Maglaj, odmah sam shvatio da je to grad za mene i da ću tu nastaviti svaki svoj dalji korak, tako se i desilo. Trenutna situacija je dobra i momci su tu uvijek za grad i za klub”rekao je rukometaš Maglaja, a onda se osvrnuo i na poziv u reprezentaciju Bosne i Hercegovine:

“Poziv u reprezentaciju je nešto najbolje što mi se moglo desiti u karijeri, to je samo znak da dobro radim na sebi. Uvijek se trudim da opravdam poziv selektora Ivice Obrvana. Naš jedini cilj u reprezentaciji je da izborimo Evropsko prvenstvo. Pobjedom nad Austrijom su nam otvorena sva vrata”.

Čosić, Haso Čosić za MeridianSportBH: “Naš jedini cilj u reprezentaciji je da izborimo Evropsko prvenstvo”
Foto: Privatna arhiva


Posebna utakmica koja je ostala urezana u sjećanje za Hasu Čosića bila je upravo u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine u susretu sa Njemačkom kada je bio dvostruki strijelac.

“Ima dosta utakmica koje su ostale urezane, ali evo istakao bih utakmicu protiv Njemačke, gdje sam debitovao za reprezentaciju, postigao sam dva gola i to je za mene mnogo značilo” – rekao je reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Čosić, Haso Čosić za MeridianSportBH: “Naš jedini cilj u reprezentaciji je da izborimo Evropsko prvenstvo”
Foto: Privatna arhiva


Pred kraj ovog intervjua, Čosić je pričao o trenerima koji su ostavili veliki utisak na njega i na njegovu igru i kojih se rado sjeća.

“Sa mnogo trenera sam sarađivao, od pokojnog Zlatka Saračevića, Kasima Kamenice, Bilala Šumana, Milenka Savčića… Posebno bih napomenuo Mahmuta Mašu Obralića, trenera koji mi je kroz karijeru u Maglaju dosta toga pomogao, bio mi je kao otac i naučio me mnogim stvarima. Vrijedi napomenuti i da je autor rukometne knjige za krilne igrače. Sve su to velika imena, sa kojima sam imao priliku da sarađujem. Naravno bilo je još trenera u mojoj karijeri, ali navedeni su ostavili poseban utisak na mene”istakao je Čosić.

Haso Čosić je svakako već ostavio veliki trag u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i u reprezentaciji, ali najbolje partije tek predstoje za ovog rukometaša i ovom prilikom mu želimo svu sreću u nastavku karijere i da se prije svega plasira sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine na predstojeće Evropsko prvenstvo.

Piše: Igor Radmanović

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime