Nedžad Husić za MeridianSportBH:"Kroz sport sam naučio mnoge stvari, a jedna je poštovanje"

Bosanskohercegovački taekvondoista Nedžad Husić je za MeridianSportBH otkrio da se nada da će pružiti maksimum na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre i da će se naći u Parizu. 

Taekvondo je sve popularniji sport na našim prostorima i tako su zemlje iz regije osvojile već nekoliko olimpijskih medalja u ovom sportu. Veoma blizu je bio Nedžad Husić na Igrama u Tokiju kada je završio na petom mjestu.

On trenutno vrijedno radi i priprema se za novu olimpijsku sezonu, a bazični dio je već završio. 

“Nova sezona je počela, a samim tim i bačicni dio priprema se već završava, te ulazimo u predtakmičarski period. Što se tiče fizičkog dijela priprema one su vođene od strane trenera Elmira Ćeremagića i Amira Katane. Treninge taekvondoa imamo kao tim Kantona Sarajeva u prostorijama klubova Željezničar i Novi Grad Sarajevo. Ovaj dio priprema vode Haris Husić i Emir Čajić, a ja imam i dodatne časove sa profesorom Safetom Kapom” – naveo je Husić.

Nedzad Husic
Foto. Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine

Nedžada u Sofiji 9. i 10. marta očekuju olimpijske kvalifikacije, gdje će pokušati po drugi put da se plasira na najveće sportsko takmičenje.

“Kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre će se održati u Sofiji. Što se tiče moje kategorije, ona će biti najzahtjevnija na cijelom turniru jer će biti veliki broj takmičara koji su u top 50 na olimpijskoj ljestvici, a koji kao i ja nisu uspjeli izboriti direktan plasman” – kazao je on i dodao:

“Nadam se da će me tijelo poslužiti i da ću dati svoj maksimum kako bi izborio mjesto. Naravno da postoji pritsak od strane javnosti, ali pokušavam na sve načine da se izborim s time, a iskreno se nadam da hoću”.

Prošle godine je osvojio peto mjesto na Svjetskom prvenstvu, srebro na Evropskim igrama, te nekoliko odličja na G turnirima, što mu je donijelo priznanje za najboljeg sportistu države u izboru Sportskog saveza Bosne i Hercegovine. 

“Što se tiče prosle sezone postoje rezultati kojima sam zadovoljan, ali postoji i mnogo podbačaja koji su se mogli malo bolje odigrati. Međutim sve su to lekcije iz kojih sam nešto naučio i koje ću ispraviti” – rekao je Nedžad.

Husic
Foto: Nedžad Husić

Već pomenute Olimpijske igre u Tokiju su mu donijele novu sliku o takmičenjima tog tipa.

“Olimpijske igre će mi uvijek ostati u sjećanju, pa tako i sada uvijek vratim film i pogledam borbe i situacije van tatamija koje sam mogao ispraviti gledajući druge. Svakako da su mi Igre donjeli noviju sliku o ovom turniru i da će mi turnir pomoći u mom budućem susretu sa takmičenjima ovakvog tipa” – istakao je Husić.

Ovaj sport bi preporučio svima koji žele da se bave nekim borilačkim sportom, a pritom da imaju veću dozu sigurnosti, što taekvondo nudi zbog zaštitne opreme.

“Imao sam priliku da se upoznam sa taekvondoom vrlo mlad jer mi je otac osnovao klub. Kroz njega sam naučio mnoge stvari u životu, a jedna od osnovnih je poštovanje. To mi je pomoglo mnogo u životu i dan danas sam zahvalan što sam u tom smislu bogat” – objasnio je Nedžad i nastavio:

“Taekvondo bih preporučio djevojčicama i dječacima prvenstveno zato što je u ovom sportu zaštitna oprema jedan od najbitnijih faktora, tako da u koliko djeca žele neki borilački sport u kojem imaju jednu dozu sigurnosti, to bi upravo bio ovaj”.

348575021 591867796306064 7047456539203500037 n
Foto: Nedžad Husić

Husić se zahvalio Ministarstvu kulture i Sporta Kantona Sarajevo, te Vladi Kantona Sarajevo i Kenanu Magodi koji su mu pružili podršku na njegovom putu.

Na samom kraju je naveo da u slobodno vrijeme voli planinariti.

“Svoje slobodno vrijeme najčešće provodim sa svojom porodicom, djevojkom i prijateljima. Nisam neki tip koji pati za izlascima, naravno kada imam priliku i dovoljno vremena ni ova opcija nije izuzeta. Često boravim na okolnim planinama, zaljubljenik sam prirode i čistog zraka. Takođe volim putovati pa nikad ne znam kuda će me put odvesti” – kazao je Husić.

Nedžadu se zahvaljujemo na odvojenom vremenu i želimo mu puno sreće u nastavku karijere.

Postavi odgovor