I come from a land down under: Australija se uz Francusku plasirala u osminu finala

Australija i Francuska nastaviće takmičenje na Svjetskom prvenstvu, kada su u pitanju ekipe iz grupe D. 

Završeno je takmičenje u grupi D, te se može reći da je prvi izraziti favorit za prolazak grupe (Danska) ispala sa turnira. 

U osmini finala svoje su mjesto našle reprezentacije Francuske i Australije. 

U istom terminu Francuska je igrala sa Tunisom, a Australija sa Danskom, te se svi osim Francuza koji su već osigurali prvu poziciju borili su se za plasman u osminu finala.

Nakon prvih 45 minuta nije izgledalo kao da će Tunis imati šansu da pobijedi drugu postavu Francuske, jer tada nije bilo golova, ali ni šuteva u gol na toj utakmici.

Na drugoj utakmici takođe nije bilo golova, ali jeste pokušaja, pogotovo danskih. Od prve minute direktnošću Danci lako i često su dolazili u posljednju trećinu, ali su se Australci uspješno, s malim poteškoćama, branili od toga.

Sve se promijenilo negdje oko 17 časova i 15 minuta. Prvo je Vabi Kazri pogodio za vođstvo Tunižana, a vjerovatno primivši tu informaciju Australci su se odmah bacili u rizik i napali Dansku, te uspjeli doći od gola. Postigao je igrač Melburn sitija Metju Leki

Danska je nakon toga postala jako sterilna, napadi joj nisu bili toliko direktni kao prethodno primljenom golu. Tako su do tada namučeni Australci s lakoćom sačuvali svoju prednost i došli do ogromnog, pa i neočekivanog rezultata. 

U samom finišu, kada je već završila utakmica Australija – Danska, Francuska je došla do izjednačenja i remija, gol je 98. minuti postigao Antoan Grizman, no on je poništen ofsajda. 

Tako je Francuska sa šest bodova završila prva u grupi, Australija je imala isto bodova, ali slabiju gol razliku. Tunis ih je sakupio četiri, a Danska razočaravajući jedan bod. 

Tablice omogućuje Sofascore

Postavi odgovor