Printscreen

Kada u svom desetom NBA finalu Lebron Džejms istrči na parket u Orlandovom “Diznijevom svijetu” tamo će ga čekati dobro poznato lice i trostruki osvajač najkvalitetnije košarkaške lige svijeta, Andre Iguodala. 

Dok je Lebron Džejms branio boje “Konjanika”, a “doktor Igi” nosio dres franšize iz San Franciska igrali su četiri uzastopna finala jedan protiv drugoga. Činjenica da je Iguodala osvojio titulu, ali i zavidni priznanje najkorisnijeg igrača 2015. godine dovoljno govori o tome da ovaj duel nije baš takva jednosmjerna ulica kako se čini na prvi mah.

“Jednostavno se morate pomiriti sa činjenicom da čuvate jednoga od najboljih ikada. Krvavo će naplatiti svaku najmanju grešku, bilo to pogrešno dodavanje, promašen šut ili neki propust u odbrani nakon kojeg kroz dve sekunde već slavi monstruozno zakucavanje” – riječi su iskusnog vetarana Igudale o “Kralju”.

Od te 2015. godine, pa do danas postoji statistika koju su izvukli ESPN analitičari, a ona kaže da nijedan drugi košarkaš u ligi nije više puta čuvao Lebrona od Igudale. Kada detaljnije pogledamo brojke, dođe se do podataka je Džejms igrajući jedan na jedan protiv Igija uputio 139 šuteva, sa preciznošću od 44%. Neko će na prvu pomisliti “Pa i nije ga nešto zaustavio”, ali za sve one u čijim stanovima tokom gluvog doba noći kroz prozor blješti svjetlo televizijskog prenosa ili laptopa ovaj podatak govori da je sasvim respektabilno svoj posao u defanzivnim zadacima odrađivao Iguodala. Prosto, enormna količina energije jednog od najboljih košarkaša ikada kojom napada protivnički obruč, pa se kao brzi voz sruči na konstrukciju koša zahtjeva neke dodatne mjere prilikom zaustavljanja, o čemu govori i prvi Njutnov zakon.

Ne moram ni naglasiti koliko je procentualno Lebron Džejms u ulozi favorita ovogodišnjeg NBA finala, ali uvjeren sam da će morati “zaraditi” svaki poen, jer tridesetšestogodišnji veteran Iguodala nije bauk uopšte.

Kada je ofanzivni dio igre u pitanju, Andre Iguodala je više puta pokazao koliko može biti opasan ako se protivnički tim koncentriše na “alfa” opcije, pa on ćoškarenjem kada ostane sam kao duh nakon ekstra-pasa ima vremena da se namjesti i neometano uputi šut najčešće za tri poena. Iako mu je ovo gledajući karijeru po brojkama najslabija sezona, upravo ovo o čemu piše u prethodim redovima na svojoj koži osjetili su Boston Seltiksi tokom šestog meča finala Istočne konferencije. Igi je ubacio 15 poena, što mu je za ovu “korona sezonu” rekord, ali bitnija stavka je podatak koji govori da je to uradio sa pet šuteva, bez promašaja.

Zanimljivo je da se obojica košarkaša nalaze na listi od samo devet igrača u istoriji NBA lige koji su igrali šest ili više NBA finala.

Dok je jedan (Džejms) odbio dovesti djecu u NBA “Bubble” uz argument kako on zaista ne vidi šta bi njegovi klinci raditi u Orlandu, Iguodala je pokazao onu porodičnu stranu, pa jedva dočekao da nakon dopuštenja lige doputuju i prave mu društvo žena Kristina i sin Andre Junior.

“On misli da je ovo najgotivnije sr*nje na svijetu. Kaže da ima poslugu tri puta dnevno u sobu i da se jedina obaveza koju mora ispuniti krije u školi, ali i to je sada u nekoj blagoj varijanti tako da imamo vremena da se družimo, smijemo i uživamo u svemu ovome” – sa osmijehom na licu o sinu govori Andre Senior.

Kada se sve stvari saberu i oduzmu, na pomen ovog dvojca svima je u glavi ona monstruozna blokada Lebrona Džejmsa upravo nad Igudalom koja je presudila u tom NBA finalu 2016. godine, ali isto tako Andreu niko ne može oduzeti borbenost, pristup, radnu etiku i želju da zaustavi jednog od najboljih ikada, a na kraju krajeva tri titule nisu na odmet.

Nikada nisam bio ljubitelj raznoraznih statistika, a kada je u pitanju finale koje je na programu između Majami Hita i Los Anđeles Lejkersa svu statistiku možete naložiti u kamin čija vatra će biti dodatni ugođaj tokom narednih nekoliko noći dok budemo posmatrali igru mačke i miša u vidu Lebrona Džejmsa i Andrea Iguodale. O tome ko je u ulozi lovca, a ko lovine, saznaćemo kada se jedan od navedenog dvojca okiti svojom četvrtom NBA titulom.

Piše: Dejan Gajić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime