Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images/Starsport

Kada su u pitanju statistički podaci u svijetu sporta odavno važi čuvena maksima “statistika je kao bikini, otkriva mnogo, ali sakriva najvažnije detalje”, ali čuveni parametar koji je osmislio ESPN-ov novinar Džon Holindžer pokazuje koliko je zaista jedan od igrača bitan svom timu. 

Već pomenuti Holindžer osmislio je statistički parametar čija je skraćenica “PER” (rejting efikasnosti igrača), a on se dobija ukrštanjem najosnovnijih statističkih podataka.

U obzir ulaze poeni, asistencije, blokade, ukradene lopte, te izgubljene lopte, promašaji, faulovi kompleksno ukršteni sa minutažom pojedinca uz jako bitnu stavku, a to je ritam u kojem ekipa odabranog košarkaša pristupa samoj igri na parketu.

Kada se sve ovo uzme u opticaj, Nikola Jokić je prema ovom parametru najkorisniji igrač u istoriji NBA lige, jer “PER” koji Somborac prikazuje na parketu iznosi 31,95 u dosadašnjem dijelu sezone. 

Usporedbe radi, prosječan rejting efikasnosti je oko 15, što poprilično dovoljno govori šta reprezentativac Srbije znači za ekipu Majka Melouna.

Iza njega su ostali Janis Antetokumpo koji je prošlom sezone oborio sve rekorde, a na spisku slijede čuveni Vilt Čemberlejn i čovjek kojeg mnogi smatraju najboljim igračem u istoriji ove igre, Majkl Džordan

Od aktuelnih košarkaša u prvih deset se nalaze najbolji igrač Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms i kamerunska zvijer u reketu Filadelfija Seventisiksersa Džoel Embid

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime