foto: nfsbih.ba

Bosna i Hercegovina je prije nekoliko dana odigrala prijateljski susret sa selekcijom Sjedinjenih Američkih Država u Los Anđelesu, a “Zmajeve” je činio tim sačinjen od igrača iz Premijer lige.

Dosta turbulentna je bila godina za Bosnu i Hercegovinu, ne samo ova, već mnoge unazad od odlaska na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazil. Neuspješni kvalifikacioni ciklusi dolazili su jedan iz drugog, selektori mijenjani kao na traci, takmičeći se koji će biti neuspješniji od prethodnog. Ta traka sa selektorima na klupi vrlo moguće ide ciklično, međutim tajne najboljeg radnog mjesta znaju samo oni sveznajući.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine koja je otišla put Los Anđelesa sačinjena od igrača iz Premijer lige, ostala je ponovo bez onog najboljeg iz nje, Nemanje Bilbije. Uz moramo priznati, poprilično loš argument od strane selektora Ivajla Peteva. Kontradiktoran. No, i pored toga, igrači iz Premijer lige ponijeli su dres reprezentacije i odradili svoju ulogu u meču koji je nije imao. “Zmajevi” su izgubili u posljednjim minutama, igrači su dobili pohvale za borbenost, ali uz rečenice da niko od njih neće vidjeti taj isti dres onda kada bude bitno. Te rečenice, dolazile su iz najbližih krugova reprezentacije, ali i javnosti.

Nije ovo bilo prvi put da reprezentaciju čine igrači iz Premijer lige, a ni da isti igraju protiv Sjedinjenih Američkih Država. U januaru 2018. godine desila se slična situacija. Trenutni stav, nakon te utakmice je da igrači koji igraju u Premijer ligi nemaju kvalitet da budu dio reprezentativnog tima. To je djelimično istina, ali to da oni to nikad neće biti, je jedan od glavnih problema “Zmajeva”.

Edin Džeko je nosilac reprezentacije, a igrao je u Željezničaru. Siniša Saničanin u Borcu, Mateo Sušić u Zrinjskom, Ibrahim Šehić u Željezničaru (bio je dio tima 2018. godine u protiv Sjedinjenih Američkih Država), Miroslav Stevanović u Borcu i Željezničaru, Amir Hadžiahmetović u Željezničaru, Luka Menalo i Stjepan Lončar u Širokom Brijegu, Gojko Cimirot u Sarajevu i mnogi drugi, koji sada igraju u A timu Bosne i Hercegovine, ponikli su u Premijer ligi i bili nekad “ti igrači koji nikad neće zaigrati za reprezentaciju“.

Te 2018. godine u prvoj postavi reprezentacije bili su Šehić na golu koji je danas jedan od nosilaca u svlačionici “Zmajeva”, Menalo i Elvis Sarić kao danas standardni reprezentativci i Daniel Graovac, kao povremeni i pretendent da to bude, s obzirom na igre u Klužu. Osim njih, na klupi su bili isto igrači koji danas ozbiljno konkurišu selektoru Petevu, Lončar, Elvir Koljić i Kenan Pirić.  

premijer, Indirekt: Premijer liga u očima reprezentacije Bosne i Hercegovine
foto: nfsbih.ba

Na mnogo zamjerki nailazi svaki spisak selektora Peteva pred svako okupljanje, sa većim i manjim razlogom, sa ili bez obrazloženja na kritike. Jedna od njih je uvijek, da na spisku nedostaju igrači iz Premijer lige, uz onda, sasvim opravdanu opasku da oni trebaju činiti svaki nacionalni tim. Međutim, kada je na red došla utakmica sa njima, svima je odjednom postalo jasno da oni nikad neće biti dio nje.

Sama utakmica kao utakmica u Los Anđelesu nije imala mnogo smisla, naročito što igrači iz Premijer lige ne dobijaju pozive u UEFA-inim reprezentativnim prozorima. Utakmica u Los Anđelesu je odlična stvar da se budući neki od nosilaca nacionalnog tima upoznaju sa njim, da mu se približe i stave ispred očiju selektora. Njihovo dovođenje na drugi kontinent uz istovremeno otpisivanje za sve naredne akcije, je ništa drugo nego izlaganje njih kritičarima i pravljenje menadžerskih igrača od njih, što oni definitivno nisu i ne smiju biti tako predstavljeni.

Utakmica odigrana u noći između subote i nedjelje je za svaku osudu iz jednog jedinog razloga, što igrači iz Premijer lige nemaju mjesto u redovnim prozorima. Zbog toga je podložna svim komentarima, kritikama i preispitivanjima. Mogu li oni ovog trenutka biti od pomoći reprezentaciji za plasman na veliko takmičenje? Koje veliko takmičenje, jer Bosna i Hercegovine ni bez igrača iz Premijer lige ne može da ostvari taj uspjeh.

premijer, Indirekt: Premijer liga u očima reprezentacije Bosne i Hercegovine
foto: nfsbih.ba

Reprezentativni fudbal u Bosni i Hercegovini je na jako niskim granama, prije utakmice protiv Kazahstana “Zmajevi” su imali post od 14 mečeva u nizu bez pobjede. Na istu su čekali skoro dvije godine, što dovoljno govori o konkurentnosti Bosne i Hercegovine za plasman među najbolje na svijetu ili Evropi.

Do trenutka kada Bosna i Hercegovina bude imala plan koji će jasno podrazumijevati na koji način i kada će mladi igrači dolaziti u A tim, Premijer liga bude imala smisao i klubovi evropski karakter i inostrane odlazne transfere, utakmice u kojima će “domaći” igrači se predstavljati selektoru su neophodne, jer je to jedini način za njihovu promociju.

Dok god selektor Bosne i Hercegovine, pa ko god to bio, i kompletno rukovodstvo Saveza bude okretalo glavu od Premijer lige i njen već poljuljan kvalitet dodatno urušavao, nestajaće i reprezentativni fudbal.

premijer, Indirekt: Premijer liga u očima reprezentacije Bosne i Hercegovine
foto: nfsbih.ba

Među milion otvorenih pitanja kada je u pitanju fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine, na koje je teško ili nemoguće dati odgovor, ili beznadežno, jedno je sasvim jasno. Premijer liga je majka i dijete reprezentacije.

Nije i ne treba Bosna i Hercegovina da bude “kontra svijeta“. Baza igrača reprezentacije su igrači iz domaćeg prvenstva većine zemalja, čime jačaju jedno drugo. Najbolji primjer tome je u komšiluku, gdje već dugi niz godina igrači iz HNL-a prije odlaska iz svojih klubovima igraju značajne uloge u nacionalnom timu, nadolazeći postepeno.

To je dovelo da povratak u HNL bude privlačan brojim igračima koji kvalitetom u tom trenutku odskaču od lige, ali preko nje vide svoj put do reprezentacije, jer su bliže oku selektora. Recimo, Marko Livaja je deset godina bio van “Vatrenih” do povratka u Hajduk, gdje je ponovo važan dio na spisku Zlatka Dalića. Šime Vrsaljko ozbiljno razmišlja o povratku iz Atletiko Madrida, kako bi bio u formi i dio tima na Svjetskom prvenstvu. Povratak iz Primere u hrvatsko prvenstvo, za nas prilično nerealno, ali je namjera jasna.

Tako se može reći da je u pravljenju spiska reprezentacije “bliže očima bliže i srcu” u svakoj zdravoj sredini predodređenoj za uspjeh. Bosna i Hercegovina po tom postulatu ili jednostavno nije sposobna tim svojim očima da vidi čak ni ono što je ispred nje, ili još jednostavnije – nekima prosto nije blizu srca.

Piše: Marko Ivančević

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime