Printscreen

Trener basketaša Limana Milan Isakov pričao je za MeridianSportBH o tome kako je trenirati najbolje igrače na svijetu, kako je završio u Kini i kako je postao počasni stanovnik Šangaja.

Milan je na početku rekao da je trener postao vrlo mlad, poslije povrede koljena u 20-oj godini.

Rođen sam na Limanu, pa samim tim, od kako sam ugledao svjetlost poroda, kad izađem iz zgrade, istog trenutka su mi u vidokrugu deset koševa u rasponu od 500m. Tako sam i počeo i završio u basketu, nije bilo puno izbora, ljubav na prvi pogled. Kao trener sam postao vrlo mlad, poslije povrede koljena u 20-oj godini, izveo sam jednu generaciju od mlađih pionira do seniora u 5 na 5 košarci, pa su u nekom trenutku ti momci nekim čudom pobijedili ekipu ‘Limana’ u finalu lokalnog turnira u Srbiji, i lako smo pronašli obostrano zadovoljstvo i sportski interes i napravili i pravimo istoriju basketa 3×3” – kazao je Isakov.

Isakov, Milan Isakov za MeridianSportBH: “Jedini cilj ekipe je da sutra budemo malo bolji nego što smo bili danas”
Foto: Privatna arhiva

Liman je trenutno vodeća ekipa na FIBA rang listi i ono što posebno ističe je da je to grupa kvalitetnih ljudi, takmičarskog karaktera, o čemu je u nedavnom intervju za MeridianSportBH pričao i Aleksandar Ratkov. 

Liman je skup kvalitetnih ljudi, žestokog takmičarskog karaktera, koji u svakom trenutku na terenu, a i van njega znaju koja im je uloga i kako da je sprovedu. Glavna karakteristika tima što se igre tiče je da se trudimo da nema praznog hoda u igri, da redukujemo mogućnost greške, pojednostavimo odluke koje bi igrači trebalo da donose, i maksimalno iskoristimo kratko vrijeme od 12 sekundi za napad i odbranu. Svaki čovjek na terenu u svakom trenutku da napravi malu prednost za sebe, pa tek onda da sarađujemo. Zvuči lako, ali je poprilično teško napraviti naviku da to funkcioniše i na srčanom ritmu 200 i sa takmičarskim nabojem. Imam sreću da sarađujem sa vrhunskim sportskim intelektualcima” – ponosno govori Milan. 

Taj tim je osvojio skoro sve i ostala im je velika želja završni FIBA turnir, a motiv im je da sutra budu bolji nego danas. 

Jedini cilj ekipe je da sutra budemo malo bolji nego što smo bili danas. Ako radimo sa punom pažnjom ono što volimo, i bez očekivanja, sigurno ćemo se osjećati zadovoljno. Dokle će nas to dovesti, u sportu, svakako ne zavisi samo od nas. Ako bih morao da izdvojm konkretan sportski cilj, izdvojio bih osvajanje završnog FIBA turnira, to je jedina titula koja nam nedostaje. Prvoplasirani tim smo na svjetskoj listi već tri godine, ali smo gladni završne titule. Prošle sezone smo imali sve u svojim rukama i promašili tri ‘zicera’ za titulu. Velika škola je naučena i idemo dalje” – izjavio je on. 

Isakov, Milan Isakov za MeridianSportBH: “Jedini cilj ekipe je da sutra budemo malo bolji nego što smo bili danas”
Foto: Privatna arhiva

Mnogi su nedavno prvenstvo Srbije u basketu proglasili jačim od Svjetskog prvenstva, a Isakov je imao objašnjenje tog fenomena.

Beskompromisna źelja za pobjedom, takmičarski mentalitet. Uz to, od malih nogu razvijamo i sportspecifično ‘donošenje pravih odluka’ u pravom trenutku, nešto što nestručni ljudi zovu talenat” – rekao je Isakov.

Njegove rezultate kao trenera primjetili su mnogi, a prvi su se javili Kinezi 2018. godine. 

U ljeto 2018. godine dobio sam mejl od jednog kineskog međunarodnog košarkaškog sudije koji mi saopštava da se Kineskom košarkaškom savezu (CBA) sviđa kako moja ekipa igra i kakav sistem imamo i kako bi voljeli da napravimo saradnju. U dogovoru sa igračima, prvo je kineska reprezentacija došla u Novi Sad na trening kamp u trajanju od mjesec dana, a potom nas zadovoljni radom pozivaju u Kinu nudeći stalnu saradnju. Obzirom da me Košarkaški savez Srbije nikad nije kontaktirao u vezi sa potencijalnom saradnjom uprkos dominaciji moje ekipe u svjetskom timskom basketu, želeći da se oprobam i u reprezentativnim takmičenjima prihvatio sam izazov rada sa Kinom. Uz pomoć malo sreće i puno rada, napravili smo istorijske rezultate. Muška ekipa je osvojila bronzanu medalju na prvenstvu Azije, a ženska je osvojila Svjetsko prvenstvo u Amsterdamu iste godine, i kvalifikovali smo se sa obje reprezentacije na Olimpijske igre u Tokiju” – istakao je Milan. 

Zatim se dotakao razlike između između Kine i ovih prostora, posebno što se tiče razvoja sportista. 

To je fundamentalno različita kultura, počev od vaspitanja, pogleda na svijet, pa je i shvatanje ideologije i duha sporta potpuno drugačije. Nisam pametan i mjerodavan da dam sud koje je bolje za razvoj svijesti čovjeka, ali za sportske rezultate naša kultura je sigurno bolja. Ono što stručnjaci nazivaju ‘rođenim pobjednikom’  po mom mišljenju i nije baš samo rođen, sistem ga stvara. U Kini, iako imaju ogroman uzorak, skoro dvije milijarde ljudi, sistem jako teško usađuje to, jer su drugi prioriteti. Iskreno, mislim da je neka ravnoteźa između dva sistema najbolje rješenje. Rasterećenost i igra sve do adolescentskog uzrasta uz rad na osnovama kretanja i sportspecifične tehnike. Mislim da je ‘new age’ kultura sakrila primarnu ideju sporta (zdravlje), pri tom mislim i na psihičko i na fizičko zdravlje. Ta ideja promiče trenerima i sportskim radnicima zbog nametnutog rezultatskog pritiska ili potencijalnog rješavanja materijalnog źivotnog pitanja kroz bavljenje sportom” – naglasio je Isakov. 

Zanimljivo da je postao i počasni stanovnik Šangaja, iza čega stoji zanimljiva priča. 

Po povratku sa Svjetskog prvenstva 2019. godine, poslije osvojene zlatne medalje, uručena mi je plaketa za koju mi je rečeno da znači to, pošto je na kineskom jeziku. Moźda i nisam, samo se bojim da provjerim sa nekim drugim prevodiocem” – kazao je on. 

Isakov, Milan Isakov za MeridianSportBH: “Jedini cilj ekipe je da sutra budemo malo bolji nego što smo bili danas”
Foto: Privatna arhiva

Na samom kraju istakao je šta treba obići u Kini, posebno što se tiče prirodnih ljepota. 

Svakako da je Šangaj kao grad interesantan za posjetiti. Šenžen takodje. Za ljubitelje kuhinje sa ljutim začinima, provincija Sičuan, za ljubitelje morskih plodova provincija Guangdong. Turisti koji putuju u Kinu uglavnom posećuju velike gradove. Međutim, ja lično nisam fan gradova i betona, ja sam prirodnjak, a Kina ima nevjerovatnih prirodnih ljepota, pogotovo u centralnoj Kini” – dodao je Isakov.

Pred njim su velika takmičenja kako sa Limanom, tako i sa Kinom na predstojećim Olimpijskim igrama, gdje mu želimo puno sreće. 

Piše: Dejan Jovičić

Skini MERIDIANSPORTBH APLIKACIJU i budi u toku sa svim sportskim vijestima!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime