via REUTERS/Ina Fassbender

Šalke je klub velike tradicije, ali mu posljednju deceniju karakteriše velika nemarnost i nestručnost u upravljanju. U Gelzenkirhenu, oni danas dočekuje Borusiju iz Dortmunda u emocionalno najekspresivnijem derbiju Njemačke. Navijače Šalkea nikad i ništa neće zaboliti kao što bi to mogao izgledni poraz na današnjem susretu. 

Površinski gledano, Šalke je osvojio sedam titula prvaka Njemačke, a Borusija osam. Klub iz Dortmunda je četiri puta bio prvak njemačkog kupa, dok je klub iz Gelzenkirhena isti trofej podizao pet puta. Po jednom su se okitili titulom prvaka Kupa UEFA, a plavi u svojim vitrinama imaju i jedan pehar namijenjen prvaku Intertoto kupa, dok su žuti dva puta poraženi u finalu Kupa UEFA, kao i jedanput u finalu Lige šampiona.

Ovi rivali su do sada odigrali 157 susreta. Šalke je kao pobjednik izašao iz njih 60, Borusija je slavila 54 puta, dok su 43 utakmice završene neriješenim rezultatom. Dakle, oni su statistički gledano slični klubovi, kako po omjeru međusobnih duela, tako i po broju pehara u svojim trofejnim salonima. Oba kluba dolaze iz rurske oblasti, bogate ugljem, takođe poznate po proizvodnji čelika koji se nošen Industrijskom revolucijom naselio na sjevero-istok Njemačke krajem 18. vijeka.

Danas, Ispod površine: Danas je dan kada Šalkeu na naplatu dolazi sve što je u skorijoj prošlosti zaslužio
Printscreen

Štutgart ima istoimeni fudbalski klub i Mercedes. Minhen  ima Bajern i Oktoberfest. Berlin ima Hertu i zid. Hamburg ima HSV i luku. Gelzenkirhen i Dortmund imaju fudbalske klubove. I ništa više. Na kojem god dijelu planete da se zadese građani dva najveća grada Vestfalije, jedina moguća asocijacija koju bi mogao njihov sagovornik imati pri njihovom predstavljanju su upravo fudbalski klubovi iz njihovih gradova. Kao dodatak tom neposjedovanju drugog identifikacionog subjekta, dva grada se međusobno ne podnose.

Oba kluba posjeduju slične vlasničke strukuture. Većinskim dijelom vlasnici klubova su njihovi navijači, od kojih klubovi itekako zavise. Svaka domaća utakmica dva kluba iz rurske oblasti je rasprodana do posljednjeg mjesta, klubovi imaju i značajan izvor prihoda od prodaje svog reklamnog materijala. Ali ono što ih razlikuje, bar posljednjih petanestak godina je strategija.

Borusija je 2005. godine bila na rubu bankrota, a u finansijski neizvjesnu situaciju su ih doveli postupci koje je najlakše opisati kao potrošnju veću od sopstvenih mogućnosti. Uz nerezonsku potrošnju izostali su rezultati na terenu, koje u sportu niko ne može garantovati, a oni su bili jedini koji su klub stavljen “na kocku” mogli povesti željenim smjerom.

Tadašnji finansijski direktor Borusije Tomas Tres je jednom prilikom izjavio: „Valjda su svi u Borusiji naučili lekciju da se ne može trošiti više nego što se zaradi. Od tada se oslanjamo na naše sportske i ekonomske resurse i jačamo ih. Nekada će to biti dovoljno za trofeje, nekad neće. Ali nećemo da se zanosimo da možemo da pariramo Bajernu ili Mančester junajtedu”.

To što su u Borusiji prihvatili još prije 16 godina je i dalje nepoznanica za njima komšijski Šalke. 

Danas, Ispod površine: Danas je dan kada Šalkeu na naplatu dolazi sve što je u skorijoj prošlosti zaslužio
Printscreen

U Šalkeu se danas raspravlja o remodelisanju vlasničke strukture, ta ideja se propagira od strane upravljačke strukture kluba, a navijači je kao takvu sigurno neće prihvatiti. Smislenije od toga da se Šalke korporatizuje po uzoru na Bajern, bilo bi da nastavi putem kojim već idu i on i Borusija, ali da istovremeno malo zavire kroz prozor komšinice tek kako bi shvatili da neko u klubu mora preuzeti odgovornost za loše poslovne odluke i pobrinuti se da se takav pristup upravljanju klubom iz korijena promjeni.

Korijen Šalkeovih problema je nedostatak strategije, uz lutanje na tržištu. Šalke je u posljednje vrijeme kupio Brila Embola za 26,5 miliona evra, pa ga prodao za 11. Potom je Sebastijana Rudija kupio za 16, a poslao ga kao 30-godišnjaka dvije godine poslije za posudbu od koje je uprihodovao 800 hiljada evra. Jevgen Konopljanka je u klub stigao za 12,5, dok je prodan za 1,5 milion evra. Ozan Kabak je doveden za 15, a trenutno je na posudbi u Liverpulu, koji će sam diktirati otkupnu cijenu ukoliko Šalke ispadne iz Bundeslige. Ivan Rakitić je takođe na listi Šalkeovih nepromišljenosti, on je kao 19-godišnjak doveden za 5 miliona evra iz Bazela, da bi tri godine poslije bio prodan za duplo manji iznos.

Najapsurdnija podkategorija Šalkeovih izlaznih transfera su prodaje, ili u nekim slučajevima puštanje igrača poniklih u omladinskoj školi. Veston Mekini je trenutno na posudbi u Juventusu od koje je Šalke prihodovao 4,5 miliona evra, ali će kao u slučaju s Kabakom Juventus biti taj koji će određivati otkupnu cijenu. Leon Gorecka, Sead Kolašinac i Žoel Matip su igrači koji su klub napuštali za 0 evra, dok je Mesut Ezil prodan kao dvadesetogodišnjak za samo pet miliona evra.

Danas, Ispod površine: Danas je dan kada Šalkeu na naplatu dolazi sve što je u skorijoj prošlosti zaslužio
Printscreen

S druge strane, Borusija je oslanjajući se na ono što u džepu ima prišla tržištu sa željom da se na njemu definiše kao klub koji će biti prva želja talenata sa vrha piramide i to joj je uspjelo. Istina je da je prvo takve morala sama iskopavati iz rudnika i moliti ih da dođu u klub, da bi tek poslije došlo do toga da oni sami trče prema Dortmundu. Usman Dembele je kao 20-godišnjak stigao u Borusiju za 15 miliona evra, već sljedeće godine je prodan za 140. Kristijan Pulišić je doveden za 0, prodan za 64, Pjer-Emerik Obamejang za 13 a otišao je za 63,75 miliona evra. Mario Gece je plaćen 22, prodan za 37, dok je za usluge Ilkaja Gundogana Borusija platila 5,5 miliona evra, a ostala bez njegovih usluga na terenu prihodovajući 27 miliona.

Problem Šalkea neće doživjeti svoj vrhunac sad već izglednim ispadanjem iz Bundeslige ove sezone, a sve su prilike da će ih dočekati situacija u kojoj se nalazi HSV, koji muči muku s povratkom u ligu u kojoj ima najduži staž od svih njemačkih klubova. Finansijska kriza koja je pogodila Šalke uzrokovana virusom korona gdje je izgubio stabilne prihode od svojih navijača dodatno će ukazati na neodgovornost upravljačkih struktura, te kao glavni dugoročni problem kluba naplatiti sva odricanja solidnog kapitala koji su u vidu svojih igrača imali u rukama, a prelako su ga se odrekli ne uspjevši isti naplatiti.

Danas, Ispod površine: Danas je dan kada Šalkeu na naplatu dolazi sve što je u skorijoj prošlosti zaslužio
Printscreen

Eventualnu nadu za opstankom Šalkeu može donijeti današnja pobjeda protiv kluba čije se ime u Gelzenkirhenu ne spominje, ali problem leži u tome što Šalke nikad nije imao manje šanse za pobijediti svog najvećeg rivala nego što to ima danas.

 

Piše: Stefan Pupovac

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime