NFSBiH

Jučerašnjom utakmicom u Podgorici protiv Crne Gore, mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine otvorila je kvalifikacionu grupu F u kojoj će se pored prvog rivala boriti sa Italijom, Luksemburgom, Republikom Irskom i Švedskom za plasman na Evropsko prvenstvo za mlade 2023. godine u Gruziji i Rumuniji.

Selektor Slobodan Starčević je u najavi utakmice opisao dešavanja u prvom poluvremenu. Rekao je da s ekipom putuje u nepoznato, te da se nada tome da će se u međusobnom nepoznavanju ekipa njegovi izabranici bolje snaći. Crnogorci su s druge strane ipak znali nešto više o svom protivniku i nije im bilo potrebno previše skautiranja da bi razumjeli da će svaka od mogućih postavki Starčevića na terenu podrazumjevati Ajdina Hasića na poziciji desetke i njegovu veliku ulogu u pozitivnom posjedu i tranziciji, kao i izvođenju prekida. 

U prvom dijelu utakmice, gdje su se ekipe i dalje spoznavale na terenu, domaći sastav je fiksirao ne previše pokretljivog Elvisa Mehanovića. Tako je Milošu Brnoviću i Marku Matanoviću omogućeno da bez zadrške vrše pritisak na Hasića dok on prima loptu leđima okrenut njihovom golu, čime su na željeni način opstruisali razvoj napada mladih fudbalera Bosne i Hercegovine. Uspješno su provodili takav plan i sjekli igru faulovima nad fudbalerom Bešiktaša svaki put kada bi lopta do njega došla, a u jedinoj situaciji kada su mu ostavili nešto više prostora (26. minut) on ih je upozorio da je baš to stvar koju na utakmici ne bi smjeli raditi uputivši snažan udarac po sredini gola koji je s dosta muka odbranio Balša Popović. Bosanskohercegovački tim se u toj situaciji, gdje je idejni kreator igre bio nedostupan, odlučio na dodjeljivanje te uloge Andreju Đokanovića koji je sa tri pogrešna duga dodavanja u sebe unio nervozu koje se do kraja meča nije uspio osloboditi. 

kvalifika, Ispod površine: Početak procesa kroz novi kvalifikacioni ciklus
foto: NFSBiH

Tek je žuti karton Nikoli Janjiću i primjetna nervoza kod igrača koji pokriva lijevu stranu svoje ekipe dala kratkoročni plan “Zmajićima” da težište igre prebace na desnu stranu kako bi u fazi izgradnje napada ujedno provocirali i isključujući start Janjića, koji se desio u 45. minuti, ali se Fedaj San suzdržao da izbaci igrača iz igre. U toj igri s težištem na desnoj strani terena ofanzivni zadatak dobio je i Eldar Šehić, koji je trebao biti treća moguća tačka po dijagonali do koje će dodavanja i ubacivanja igrača sa suprotne strane doći, a upravo je jedno takvo i pronašlo njega na isteku pola sata igre kada je uputio odličan volej udarac sa linije šesnaesterca koji je odsjeo na prečki. 

Prvih 45 minuta Starčeviću je donijlo na uvid ono što prije početka utakmice nije znao, pa je uvođenjem Anesa Mašića umjesto Mehanovića dobio Hasićeva primanja lopta u drugačijem položaju, licem okrenutog prema golu protivnika, što je ubrzalo igru Bosne i Hercegovine i učinilo je značajno opasnijom na terenu. Iskoristio je Mašićev veći motorički potencijal u odnosu na napadača Borca, te se fudbaler Zrinjskog spuštao u tu liniju niže od sebe kako bi kombinacijama četiri igrača u istoj liniji svoju desetku stavljao u povoljniji položaj. 

Jedan korner iz prvog poluvremena za selekciju banjalučkog stručnjaka bio je dovoljan kako bi se odredilo koji će se prostor iz ugla gađati i u kojem će njegovi igrači najlakše svojom kretnjom doći do prednosti, što je bilo dovoljno za prvi gol na utakmici kada je poslije ubačaja Hasića glavom šutirao Adrian Leon Barišić, a Nikola Krstović nespretnom rekacijom poslao loptu u sopstvenu mrežu. 

kvalifika, Ispod površine: Početak procesa kroz novi kvalifikacioni ciklus
foto: NFSBiH

U taboru domaće ekipe su na odmoru odlučili da će u drugom dijelu svoje napade fokusirati na desnu stranu odbrane bosanskohercegovačkih fudbalera, što im je izjednačenje rezultata donijelo samo sedam minuta poslije primljenog gola. Omar Sijarić je uputio oštar prizemni pas prema petercu tražeći Krstovića, a do lopte je prvi došao Barišić koji ju je poslao u mrežu Azura Aljkanovića

Do ponovnog dolaska do vođstva Bosni i Hercegovini je bilo potrebno tek stotinjak sekundi, nakon čega je Ivan Bašić pogodio iz neposredne blizine na asistenciju Milana Savića, da bi deset minuta poslije uslijedilo novo izjednačenje. Ovaj put je opet na desnoj strani odbrane individualni kvalitet pokazao Andrija Ražnatović kojeg je olako shvatio Igor Savić, pa ga se lijevi bek protivničke ekipe s lakoćom oslobodio i prekrasno lobovao istrčalog Aljkanovića. 

U 72. minuti postalo je jasno da će se utakmica usmjeriti u nešto drugačiju završnicu od one kakvu smo prethodno mogli očekivati, obzirom da se Hasić samo minutu nakon što je još jednom potvrdio da se radi o vanserijskom potencijalu svojim pokušajem da ugrozi gol protivnika s preko 60 metara doživio neugodnu povredu koljena zbog koje je morao napustiti igru, a na terenu ga je zamijenio Amar Begić. S odsustvom desetke na terenu Bosna i Hercegovina se opet vratila davanju uloge organizatora igre Đokanoviću, čiji veliki broj netačnih dodavanja na današnjoj utakmici nije mogao brzinu igre svoje ekipe učiniti konkurentnom na terenu. 

kvalifika, Ispod površine: Početak procesa kroz novi kvalifikacioni ciklus
foto NFSBiH

Selektor Starčević, ukoliko produži svoj mandat, a trebalo bi da hoće, započeće nakon utakmice svoj proces koji će prvo obuhvatiti promjenu pristupa utakmici kroz stvaranje predostrožnih mjera umjesto našeg, već genetski usađenog, fudbalskog načina ponašanja gdje uvijek dopuštamo da nas stvari na terenu iznenađuju da bi im se potom prilagođavali, kao što su igrači reagovali kod oba danas primljena gola i kao što je Aljkanović reagovao sredinom prvog dijela na ispucanu loptu Popovića iz suprotnog šesnaesterca.

Ovaj ciklus Starčević je počeo na malo drugačiji način nego što je to u slučaju mlade reprezentacije u prošlosti bila praksa. Pozvao je čak osam igrača koji će imati pravo takmičenja u ovoj kategoriji i u sljedećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kako bi izbjegao situaciju iz prethodnog kvalifikacionog ciklusa kada je pobjedom od 3:2 nad krajnje motivisanom Belgijom jedna generacija igrača doživjela svoj vrhunac na oproštajnoj utakmici od omladinskog nacionalnog tima. 

Piše: Stefan Pupovac

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime