Bosna i Hercegovina
Foto: NFSBiH

Pred nama su kvalifikacione utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine te se čini da će se po ko zna koji put pisati ista stara priča.

Samo su dva dana ostala do početka utakmice na “Bilinom polju” u Zenici između Bosne i Hercegovine protiv Lihtenštajna nad kojim su “Zmajevi”, ruku na srce za protivnika, veliki favoriti.

Šta više bila je ovo odlična prilika da novi/stari selektor Meho Kodro u svom drugom mandatu na klupi Bosne i Hercegovine isti započne sa pobjedom, ali se i prije prvog sudijskog zvižduka krenula okretati sasvim druga ploča te je fokus prebačen na nove kontroverze.

Tako je nakon samo dva dana od okupljanja u taboru reprezentacije već izbio ogroman problem te svojevrsni sportski skandal jer se nije pojavio jedan od najboljih pojedinaca nacionalnog tima, odnosno štoper Anel Ahmedhodžić.

Kako je vijest o tome puštena u eter skoro pa u milisekundu su krenule spekulacije zbog čega se desio njegov izostanak, da li je u pitanju povreda ili konflikt na relaciji Savez-igrač.

Inicijalne vijesti, odnosno glasine koje su izašle su govorile da je Ahmedhodžić povrijeđen te nije bio u mogućnosti da doleti u Bosnu i Hercegovinu pred duele sa Lihtenštajnom i Islandom.

ahmedhodzic
Foto: NFS BiH

Konačna potvrda o razlogu, bar sa jedne strane je došla direktno od NFS Bosne i Hercegovine koji je u zvaničnom saopštenju naveo kako je Ahmedhodžićev klub Šefild junajted poslao medicinski izvještaj koji kaže kako se ne radi o težoj povredi te je kao epilog svega defanzivac zvanično suspendovan zbog toga što se nije odazvao reprezentativnim obavezama.

“Nakon što su poslani pozivi igračima povodom narednih kvalifikacionih utakmica UEFA za Evropsko prvenstvo 2024. protiv Lihtenštajna i Islanda, pojavili su se prvi problemi sa povredama nekoliko igrača sa zvaničnog spiska „A“ reprezentacije. Anel Ahmedhodžić se nije pojavio na okupljanju u zakazano vrijeme, iako je od strane njegovog kluba Šefild junajteda dostavljen medicinski izvještaj koji potvrđuje da njegova povreda nije ozbiljnije prirode” – saopšteno je iz Saveza koji je takođe naveo:

Članovi stručnog štaba i medicinskog tima su bezuspješno pokušali stupiti u kontakt sa Ahmedhodžićem. Niti jedan igrač nije izuzet od odgovornosti dolaska na pripreme reprezentacije, osim kada se radi o objektivnim okolnostima i sportskoj povredi. Kako se ovdje ne radi o sportskoj povredi koja sprečava njegov dolazak i boravak na pripremama u Sarajevu, Anel Ahmedhodžić je suspendovan do daljnjeg i protiv njega će biti pokrenut disciplinski postupak u skladu sa važećim propisima NS/FS BiH i Pravilnika o reprezentacijama NS/FS BiH” .

Bosna i Hercegovina, ista
Foto: NFSBiH

Jasno je da ovakve situacije, bile opravdane sa jedne ili druge strane nisu niti sekunde potrebne nacionalnom timu koji ima iskreni da budemo tanke šanse da se plasira na predstojeće Evropsko prvenstvo te je svako zrno dobre atmosfere i zajedništva u ekip od presudnog značaja.

A koliko će biti dobra atmosfera nakon onoga što reprezentacija Bosne i Hercegovine u posljednjih devet mjeseci proživljava i to od odluke da se ne produži ugovor Ivajla Peteva kog su reprezentativci naizgled obožavali, dovođenje te raskid saradnje i sa Farukom Hadžibegićom te postavljanjem trećeg selektora u vidu Kodre kao što je i navedeno u izuzetno kratkom vremenskom periodu.

Pitanje je samim tim da li na kraju svega ima i sekunde pozitivne atmosfere, a ako je sva i izgubljena nije za čudo da sebi sami postavimo pitanje i kažemo kako će se na kraju dana Kodro izboriti sa svime i da li nam po običaju nakon nekog novog neuspjeha slijedi smjena po kratkom postupku?

Meho Kodro
Foto: NFSBiH

Zaista situacija ne izgleda dobro te će izgledati još gore ako ne daj Bože nekim čudom Bosna i Hercegovina protiv Lihtenštajna u petak izgubi, remizira ili ne ostvari prijeko potrebnu pobjedu sa visokom cifrom postignutih golova.

Naravno još veći ispit za Kodru i “Zmajeve” slijedi u ponedjeljak kada će ići na izuzetno teško i neprijatno gostovanje Islandu te bi skoro pa sigurno poraz od ostrvske nacije značio i kraj nadanja o nekom potencijalnom plasmanu na EURO u Njemačku.

A sam put je i sada dosta težak jer se Bosna i Hercegovina nalazi na petom to jest pretposljednjem mjestu grupe J gdje je jasno da će se Portugal bez nekih većih problema plasirati na kontinentalno takmičenje, gdje Slovačka ima sedam bodova više od BiH koja ima tri te gdje i Luksemburg ima takođe dobru prednost od četiri boda razlike.

Bosna i Hercegovina, Zmajevi
Foto: NFSBiH

Ne treba biti nešto naročito pametan te da se shvati u kakvim je samo Bosna i Hercegovina problemima, ali je i za druge strane preostali kvalifikacioni ciklus odlična šansa da se pokušaju zaliječiti rane.

Bilo bi zaista dobro kada bi Kodro uspio privoliti igrače, kada ne bi došlo do još jedne smjene selektora u nizu nakon neke nove poteškoće već da se konačno krene u jedan sistematizovan rad i da se konačno nekome pruži konkretna prilika.

Da li će se to desiti mi ne znamo jer trenutno u reprezentaciji Bosne i Hercegovine duvaju čudni te opasni vjetrovi, ali nada ipak tinja da će na kraju balade doći do promjene te da svi navijači “Zmajeva” neće iznova i iznova preživljati istu staru priču.

Standings provided by Sofascore

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime