Jakirović
MeridianSportBH

Trener Zrinjskog Sergej Jakirović bio je gost pete epizode druge sezone podkasta “Indirekt” MeridianSportBH portala. 

MeridianSportBH vam donosi priču sa bivšim reprezentativcem Bosne i Hercegovine, te čovjekom iza kojeg je zanimljiva igračka karijere, a njegov trenerski rad mu daje veliku perspektivu u poslu kojim se trenutno bavi. Sergej Jakirović vodio je Goricu u debitantskoj sezoni u 1. HNL i izgradio temelje na kojima je klub iz Velike Gorice u godinama iza nas postao peti po jačini klub hrvatskog fudbala. Potom je bio trener i slovenačkog Maribora, a onda je prošle godine preuzeo Zrinjski sa kojim je dva kola prije kraja prve polusezone ove godine obezbijedio jesenju titulu. 

Jakirović je govorio o stilu igre Zrinjskog, načinu na koji njegova ekipa trenira, reprezentaciji Bosne i Hercegovine, te klubovima iz Premijer lige, a ispričao je i svoj fudbalski put od samih početaka do današnjeg dana. 

Jakirović je rođen u Mostaru, u kojem i danas radi, a svoje djetinjstvo i najveći dio mladosti proveo je u Metkoviću.

“Cijela porodica mog tate je iz Mostara, a mamina je iz Metkovića. Rođen sam u Mostaru, ali sam odrastao u Metkoviću, te sam kroz djetinjstvo većinu ljeta provodio kod strica i strine, te pokojnih bake i djeda u Mostaru. Kada danas šetam Mostarom sjetim se svih tih ulica u kojima smo se mi igrali. U to vrijeme doslovno niko nije znao gdje ste, nije to kao danas da te svako može zvati na mobitel. U Metkoviću sam prošao kroz omladinske kategorije Neretve, pa onda debitovao i za prvu ekipu u 1. HNL, te dalje otišao ‘trbuhom za kruhom”.

U avgustu 2005. godine Jakirović je upisao debi i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

“Imao sam sreću što je Baka Slikšković u to vrijeme uporedno bio i trener Hajduka, a ja sam tu sezonu igrao jako dobro i bio sam najbolji asistent 1. HNL. Baka je bio jako dobro upoznat sa mojim mogućnostima i pozvao me u reprezentaciju. Puno se gluposti piše u vezi mene i reprezentacije, kada pročitam da sam debitovao na ‘Marakani’ ja puknem od smijeha. Debitovao sam u osmom mjesecu protiv Estonije u Talinu gdje sam igrao cijelu utakmicu. Poslije me Baka zvao i išlo se u proces dobijanja pasoša, što nije bio neki problem. Sjećam se da me Barbarez tada zezao da će završiti i druge kvalifikacije dok ja dobijem pasoš” – rekao je nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, pa dodao: 

“U toj ekipi je bila jako dobra atmosfera, uz dosta zezancije, a na terenu se znalo ko šta radi. Baka me zatim zvao i u devetom, te desetom mjesecu i tada sam postao normalan član reprezentacije. Reprezentativna karijera mi je krenula prema dolje kada sam iz CSKA prešao u Pašing, što je bilo jedino normalno. Kad ne igraš, ne treba da imaš ni mjesta u reprezentaciji, što bi trebalo uvijek da je tako”.

Jakirović, Jakirović za MeridianSportBH: “Ako misliš nešto napraviti moraš izaći iz zone komfora”
HŠK Zrinjski Mostar/facebook

Danas fudbalski trener prokomentarisao je razlike između tog poziva iz perioda kada je on bio igrač i danas:

“Nije to bilo kao danas i ja ništa ne zamjeram niti jednom od svojih trenera. Oni su u datom trenutku radili najbolje što su mogli i koliko su im informacije bile dostupne. Prije si na svoju ekipu mogao da prenosiš samo ono što si sam svojim okom vidio. Svaki dan se tada znalo šta će se tačno raditi na treningu. Nije to bilo kao danas, da imate skauting, taktičke treninge, kreiranje treninga po analizi protivnika. Utorkom je uvijek bila ‘ubijačina’, trčanje i sve što ide uz to. Onda su bile i tri boje, pa ‘Mađarica’, šuterski treninzi, dva na jedan, jedan na jedan, tri na dva, klasika… Ja se danas moram konstantno nadograđivati, fudbal ima te osnovne postulate, ali se trener stalno mora razvijati, pogotovo na aspektu taktike. Danas mi moji prijatelji, bivši saigrači, znaju govoriti da sam se na neki način ponašao kao trener i dok sam igrao, da sam ih pomjerao po terenu, ukazivao im na prostore, govorio ko gdje da stane”.

Pričao je Jakirović i o trenerima čiji rad izuzetno cijeni: 

“Tomislav Ivić je 70-ih godina igrao presing i sve ovo što se mi danas trudimo prezentovati na terenu. Zamislite koliko je on bio ispred svog vremena, to je nešto nevjerovatno. Luka Kaliterna kaže ‘da li gledaš u prozor kad ga gađaš kamenom, tako isto gledaj i u loptu kad šutiraš penal’. To su neki osnovni zapisi, ali ja sam prije svega ljubitelj Jirgena Klopa i to nije nikakva tajna. Zanima me konkretan i direktan fudbal. Nekada mi se spava dok gledam Mančester siti, predugo mi to traje. Imam osjećaj i da Tuhel prati njega. Imao je isti put kao i on. Mislim da je Klopova vizija i stil igre isti od početka, a da je sva nadograđivanja dobijao većim budžetima koji su ga čekali u većim klubovima u kojima je dolazio. Jako je važan taj psihološki pristup i koliko njemu navijači vjeruju, pa se i na tome nivou, gdje su materijalno osigurani ‘bacaju na glavu”.

Jakirović, Jakirović za MeridianSportBH: “Ako misliš nešto napraviti moraš izaći iz zone komfora”
HŠK Zrinjski Mostar/facebook

Prva ekipa koju je Jakirović samostalno vodio u seniorskom fudbalu bio je hrvatski drugoligaš Sesvete. 

“U Sesvetama su mi sezone 2017/18 dali priliku da samostalno vodim prvu ekipu i tu sam bio sve dok me Gorica nije pozvala. Puno mi je pomoglo to što sam prethodno bio pomoćnik Denisu Bezeru, koji je moj komšija iz Metkovića, pa smo se dugo znali. Od njega sam vidio kako se treba ponašati prema ekipi i prema pojedincima, kako on to lijepo provlači da nikoga ne prozove, a sve ih dotakne. Došao sam u jako dobro organizovanu Goricu, a sada je ona postignuta na još viši nivo. Kada sam bio na prvoj pres konferenciji neki su mi se novinari smijali kada sam rekao da sigurno nećemo ispasti, da nećemo biti ispod osmog mjesta, te da ćemo čak biti iznad toga. Nakon tri mjeseca rada se ipak više niko nije smijao” – ispričao je fudbalski stručnjak, pa nastavio o periodu u Gorici: 

“U prvoj sezoni smo radili jako dobre stvari, pobijedili smo na svim stadionima osim na ‘Maksimiru’, Split je prethodno držao rekord od 54 osvojena boda u debitantskoj sezoni, a mi smo u svojoj osvojili 59. Sportski direktor Nikoličius mi je izračunao da za izlazak u Evropu treba da osvojimo 54, a mi smo osvojili pet više i ponovo nismo uspjeli izboriti Evropu. Kada mi je Nikoličius poslao da pogledam Aleksandra Jovičića ja sam se raspitao za njega i ni od koga nisam mogao čiti niti jednu lošu riječ. Radi se o profesionalcu sa razvijenom radnom etikom i naravno svojim vrlinama i manama koje svako ima. Sjećam se kad je došao sa svojim tatom na potpis ugovora da sam rekao da standardni mladi rerpezentativac Bosne i Hercegovine sigurno ima kvaliteta za igranje u 1. HNL. Kada su me pitali i da li je spreman za ‘A’ reprezentaciju Bosne i Hercegovine rekao sam da se nemaju o čemu misliti. Bio je ovog ljeta i blizu Dinama, te mislim da će već sljedeće ljeto biti vrijeme da napravi iskorak u karijeri”.

Jakirović, Jakirović za MeridianSportBH: “Ako misliš nešto napraviti moraš izaći iz zone komfora”
HŠK Zrinjski Mostar/facebook

Jakirović je bio i ozbiljan kandidat za preuzimanje klupe “Zmajeva”, ali je odluka Saveza ipak pala na Ivajla Peteva

“Gospodin Emir Spahić me zvao da me pita da li sam zainteresovan da dođem na razgovor i naravno da sam bio. Bili su tu Ivajlo Petev, Amar Osim, Husref Musemić i Sergej Barbarez, barem službeno, u medijima svakako bude milion imena. Ja sam predstavio svoju viziju, imao sam plan kako ja mislim da bi to sve trebalo da izgleda, prošao kroz sve tačke i iznio plan i za budućnost. Činjenica je da imamo Edina Džeku koji ima određen broj godina i mora mu se tražiti alternativa. Teško će ga biti zamijeniti jer svi znamo koji je nivo njegovog kvaliteta, ali tu plan mora da postoji. Pričao sam i o Premijer ligi, jer i svi ti igrači koji danas igraju su manje-više ponikli u domaćoj ligi. Kada kažem da baza treba da bude Premijer liga ljudi se smiju, a ne razumijem šta je smiješno” – započeo ja Jakirović, pa nastavio: 

“Hrvatska koja je 2018. bila druga na Svjetskom prvenstvu imala je samo Ivana Rakitića koji nije prošao kroz 1. HNL. Sada kada su se ponovo plasirali na Svjetsko prvenstvo imaju samo Stanišića iz Bajern Minhena, mislim da onda postajem dovoljno jasan. Mislim da je jedino ispravno da se prepozna potencijal igrača u Premijer ligi, koji potom treba da kada bude prepoznat i odveden u veću sredinu, prođe kroz proces nadogradnje. Menalo, Gojak, Lončar… svi su bili u Premijer ligi. Odjednom su sad kao oni super kada igraju negdje drugo, a ovdje kao nisu bili dobri, nije to baš tako. Rekao sam im na kraju sastanka da ja idem raditi, te da sam uvijek tu na raspolaganju. Da idem raditi u Zrinjski i poželio sreću u izboru bilo kojeg selektora”.

Naglasio je današnji trener Zrinjskog i kako on vidi reprezentativni fudbal:

“Ono što je meni bitno kada se priča o reprezentaciji je da se stalno zovu najbolji igrači koji su u najboljoj formi. Druga stvar je kad slažete taktiku i taktičke varijante je da pozovete igrače koji na željenim pozicijama igraju u svojim klubovima, kako bi se prostor za grešku smanjio na minimum. Ja kad gledam naše reprezentativce u svojim klubovima oni igraju jako dobro, a onda kada dođu u reprezentaciju izgledaju neprepoznatljivo. Mislim da je kolega Petev probudio neki iskru kod igrača, vidjelo se to po izjavama, te po tome što su davali sve od sebe. Ono što meni smeta je kada je izvučena grupa da se stvorila percepcija da će Francuska biti prva, Ukrajina druga, Finska treća, a mi negdje dolje. To mi se ne sviđa i ne slažem se sa tim. Kada bismo stavili na vagu čiji igrači igraju u kojem klubu mislim da bi prevagnulo na našu stranu. Žao mi je zbog te utakmice sa Finskom, jer je izgledalo kao da su svi indisponirani na terenu, da ništa nije išlo. Mislim da Petev može da vodi još jedan kvalifikacioni ciklus, pa da bi mu se trebalo suditi poslije toga”.

Jakirović, Jakirović za MeridianSportBH: “Ako misliš nešto napraviti moraš izaći iz zone komfora”
HŠK Zrinjski Mostar/facebook

Današnji trener Zrinjskog ispričao je i kako je došlo do njegove saradnje sa mostarskim klubom.

“Kontaktirao me gospodin Šulenta i obavili smo duži razgovor, od nekih četiri-pet sati. Sa njime se stvarno može pričati o svemu i svačemu u fudbalu. Ima nevjerovatnu memoriju i dobro se razumije u fudbal. Laka je komunikacija s njim, dogovorili smo se, pa onda potpisali saradnju. Pratio sam i ranije Zrinjski i uvijek bi bilo ‘1:0 pobjeda, Bilbija strijelac’. Meni je bilo bitno dignuti radnu etiku na još viši nivo, da igrači dolaze sat do sat i po vremena prije na trening, da rade na sebi. Imaju prostoriju za fitnes koja je dovoljna da bi se sve za sebe napravilo. Preuzeo sam ekipu koja je bila šesta i jako dobro igrala Evropu, bila na korak od izbacivanja APOEL-a. Ima i ta vječna priča da kada igraš Evropu ili svaka tri dana da ne možeš igrati u kontinuitetu. Mislim da to nije istina, treba samo imati malo širi kadar i ova naša ekipa sada je u stanju da igra u tom ritmu. Kada smo igrali sedam utakmica u 21 dan upravo smo tu i napravili razliku u ovoj polusezoni. Upravo zbog toga što smo fizički besprijekorno spremni i što nismo imali povreda” – rekao je Jakirović, pa nastavio: 

“Odgovorno tvrdim da igrači više vole igrati utakmice nego trenirati. Zatekli smo po dolasku kadar sa dobrim igračima koji su prošli dosta toga u karijeri, ali koji su se motivisali većinom na evropske nastupa. U dolasku sam rekao da Premijer liga mora da nam bude majka svih majki i da na rezultatu u njoj moramo graditi sve ostalo. Neki igrači jednostavno nisu bili dovoljno gladni i imali smo dosta otpora u radu. Nekada mi neko ne mora ni reći već primjetim to. Smatrao sam na kraju da s obzirom na ulaganja u ekipu nije adekvatno odgovoreno na terenu, a klub je tada stao iza nas kao stručnog štaba i mene kao trenera. Svi govore da se ovdje to nikad nije dogodilo, da je uvijek bila smjena, ali eto klub je tako odlučio i danas se pokazuje da je to bila dobra odluka.

Mislim da su ti igrači, kao i svi drugi, imali svoje prednosti i mane, ali problem je bio u zoni komfora. Ne želim igrače koji se nalaze u toj zoni, jer ako misliš nešto napraviti moraš izlaziti iz nje. Ne trebaju mi igrači koji dolaze da bi malo trenirali, pa uživali u druženjima i večerama u restoranima. Došao sam ovdje da napravim rezultat, a ne da uživam u lijepoj klimi Mostara i tome što sam sat vremena udaljen od mora. Vrlo jasno sam to iskomunicirao i prema tome smo složili kadar za ovu sezonu. Pogotovo smo vodili računa o pravilu zaštićenog godišta, sada imamo deset igrača tih godišta. Ove sezone isprofirali su se Ivan Bašić i Igor Savić, a meni ako su njih dvojica tu negdje kvalitetom sa nekim starijim i zvučnim uvijek ću staviti njih dvojicu”.

Jakirović, Jakirović za MeridianSportBH: “Ako misliš nešto napraviti moraš izaći iz zone komfora”
HŠK Zrinjski Mostar/facebook

Objasnio je trener Zrinjskog i trenažne procese koje provodi sa svojim stručnim štabom.

“Svi naši igrači su školovani i poznaju osnove automatizama, ali naravno da ih sve usavršavamo i prilagođavamo onome što želimo samo kroz veliki broj ponavljanja i simuliranja situacija iz igre na treningu. Ono na čemu mi najviše radimo, jer uglavnom napadamo ekipu koja se brani u niskom bloku, je igra iz druge zone, linije kretanja, reakcija po izgubljenoj lopti i negativna tranzicija. Simuliramo takve situacije, da prema formaciji protivnika shvatimo kako ćemo reagovati u kojoj situaciji. Trening se kreira prema našoj analizi i skautingu gdje tražimo koje slabe tačke protivnika želimo da iskoristimo” – rekao je Jakirović, pa nastavio: 

“Naravno da naš stil igre pomaže u promociji igrača. Kada vidim koji sad broj ljudi dolazi na naše utakmice, pogotovo ljudi koji se bave menadžerstvom, koji su ozbiljni i etablirani ljudi, znamo da imamo nešto zanimljivo. To je i bio moj cilj da stvorimo. Morali smo se okrenuti tome da bismo opstali na tržištu. Neki dan sam jasno rekao i da na ove transfere od 100-200 hiljada evra mogu da zaborave, jer nam oni ne znače ništa. Igrače koje imamo nećemo puštati za toliko male pare. Matematika je tu jasna, ulazak u grupnu fazu evropskih takmičenja donosi oko pet miliona evra, samim time mi ne možemo ono što vrijedi davati za navedenu sumu. Mnogi će reći da prvo treba proći kroz kvalifikaciona kola, što je naravno istina, ali ko ne rizikuje ne može ni da profitira. Da bismo u tome uspjeli morali bismo zadržati našu ekipu, a ne ići u rasprodaju. Vidjeli smo šta se Sarajevu desilo prošle sezone, dva igrača stvarno puno znače. Koliko god izlizano zvučalo da treba ići utakmicu po utakmicu, mi ćemo ići dok god je matematika u igri, jer jednostavno nema drugog puta”.

Jakirović, Jakirović za MeridianSportBH: “Ako misliš nešto napraviti moraš izaći iz zone komfora”
HŠK Zrinjski Mostar/facebook

Govorio je trener Zrinjskog i o utakmicama koje je njegova ekipa najlakše iskontrolisala. 

“Najviše smo iskontrolisali Željezničar, Sarajevo, Rudar Prijedor, pa čak ću reći i Tuzlu siti sada na gostovanju na ‘Tušnju’. Pred te smo utakmice simulirali situacije na osnovu njihovog načina igre. Jako je teško kada imate svoje automatizme, jer mi imamo ciljanu i neciljanu grupu, koja isto radi po principu ciljane grupe, jer svako od njih može da bude dio utakmice. U kojem god sistemu da protivnik igra mi ih možemo ugroziti svojim automatizmima, a uvijek pokušavamo njihove prednosti svesti na minimum” – rekao je Jakirović.

Pored navedenih tema Jakirović je govorio i približio nam mnoge taktičke detalje i opisivao situacije sa treninga i pripreme utakmica svoje ekipe, a sve to možete pogledati OVDJE

U narednom periodu MeridianSportBH će kroz podkast “Indirekt” nastaviti da plasira zanimljive priče iz sarajevskog studija.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime