Foto: Printscreen

Trener Liverpula, Jirgen Klop je još jednom izrazio svoje divljenje Arigu Sakiju, te priznao da je pod velikim uticajem Milanovih timova iz prošlosti koje je trenirao bivši prodavač cipela.

Arigo je vodio “Rosonere” od 1987. do 1991. godine, pa opet u sezoni 1996/97, osvojivši osam trofeja i donoseći u Italiju koncept “totalnog fudbala“, koji je tada bio tipičan holandski stil.

Saki je potpuno promijenio naše razmišljanje o fudbalu. On je jedan od najuticajnijih trenera u istoriji igre, za mene je potpuno promijenio igru. Zbog njega smo morali na novi način proučiti veličinu terena. Siguran sam da se sjećate igranja sa taktikama obilježavanja ljudi gdje ste prilično blisko pratili protivnika. Teren se uvijek osjećao nevjerojatno velikim. Niko nije igrao visoku liniju jer su mnoge ekipe igrale sa ‘liberom’ u postavi” – rekao je Klop, a prenio “SempreMilan.

Jirgen je objasnio kako je Arigo ubrzao igru, gdje je svaka ekipa imala šansu za trijumf.

Prečesto je tim sa boljim pojedincima slavio u mečevima, jer su tu mahom bile igre jedan na jedan po cijelom terenu, pa ako je drugi igrač bio bolji od vas, kako ste mogli pobijediti. Sakijeva organizacija učinila ga je potpuno drugačijim. Naučio sam to na vrijeme, rano u karijeri, što je značilo da sam kao igrač sam pogledao hiljade video zapisa Milana” – završio je trener Liverpula.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime