Foto: Privatna arhiva

Nakon što je nedavno napustio redove Širokog Brijega, Alen Jurilj, brzo je pronašao novi klub. Krilni napadač je postao novi igrač Domžala, а za MeridianSportBH je pričao o razlikama između fudbala u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, te svom statusu u novom timu.

Jurilj je potpisao dvogodišnji ugovor s timom Domžala, a ističe da je stigao u sređen klub i sredinu. 

Domžale su odlična sredina za svakog igrača koji želi napredovati. Došao sam u jedan sređen klub i sredinu, u kojoj su igračima omogućeni svi uslovi da se razviju i dovedu sebe na veći nivo. Redovno igraju utakmice u Evropi i prave jako puno transfera svojih igrača u jače lige i klubove” – izjavio je Jurilj i dodaje:

Takođe, njihova omladinska škola je najbolja u Sloveniji i jako su priznati u evropskim okvirima. Ekipa je odlična i jako je puno kvalitetnih igrača. Igram redovno i jako sam zadovoljan što sam došao ovdje. U timu su me odlično prihvatili, odlično treniramo i vlada pozitivna atmosfera. Cilj kluba je kao i svake godine probati izboriti Evropu, a pošto smo se plasirali u polufinale Kupa imamo ambiciju i osvojiti ga što bi bila velika stvar za sve nas u timu“.

Jurilj, Alen Jurilj za MeridianSportBH: “U Sloveniji se igra brže i dinamičnije nego u Bosni i Hercegovini”
Foto: NK Široki Brijeg/Facebook

On je istakao da se u Sloveniji igra brže i dinamičnije nego u Bosni i Hercegovini, a to omogućuju bolji tereni.

Igra se drugačiji stil fudbala nego u Premijer ligi. Igra se brze i dinamičnije što naravno omogućuju i bolji tereni, bolji uslovi za treniranje itd. Nezahvalno mi je sada upoređivati kvalitet jer i u Premijer ligi ima jako puno kvalitetnih igrača i dobrih ekipa” – rekao je on i nastavio:

Upravo zbog bržeg fudbala ovdje igrači koji idu iz slovenačke lige u jače lige u Evropi se lakše adaptiraju na te njihove zahtjeve, prave se puno bolji transferi i ekipe se lakše nose sa evropskim protivnicima. Recimo Mura igra grupnu fazu Lige konferencija, u grupi su sa Totenhemom i Rensom. Klubovi redovno prolaze nekoliko kola u Evropi i to je ovdje normalno“.

Jurilj je posebno naglasio da Bosna i Hercegovina jako puno kasni za Slovenijom u aspektu infrastrukture.

“Infrastruktura je jako bitna i Bosna i Hercegovina jako puno kasni za Slovenijom u tom aspektu. Ovdje skoro svi klubovi imaju uslove na jako visokom nivou i to je ovdje normalno. Mislim da upravo infrastruktura čini i najveću razliku i lakše im je privući kvalitetnog igrača da dođe nego klubovima iz Premijer lige” – kazao je Jurilj i dodaje:

Mislim kad bi se to popravilo da bi liga bila puno bolja i cijenjenija i da bi se igrači puno bolje osjećali, a navijači bi sigurno gledali bolji fudbal. Nisu tu u pitanju samo stadioni, nego i pomoćni tereni za treniranje, oprema za trening i za oporavak“.

Jurilj, Alen Jurilj za MeridianSportBH: “U Sloveniji se igra brže i dinamičnije nego u Bosni i Hercegovini”
NK Široki Brijeg/Facebook

O životu u Sloveniji je rekao da se brzo navikao, zato što živi blizu kuće u Zagrebu.

Brzo sam se navikao, blizu sam kuće. Domžale su odmah kod Ljubljane, tako da je jako sličan život kao i u Zagrebu. Slovenija je uređena zemlja, u svemu teže biti što bliže zapadnim zemljama, tako da se može reći da je sve na svome mjestu” – istakao je igrač Domžala.

On je u Širokom Brijegu proveo dvije godine, a ističe da i dalje prati svoj bivši klub.

“Pratim naravno, gledam kad god imam priliku. Ja se nadam da mogu izboriti plasman u Evropu. Posložili su se, igraju dobro i u dobroj su formi. Svi su u par bodova, dosta klubova je u krizi i nisu na svom uobičajenom nivou, tako da je sve moguće” – izjavio je Jurilj.

On je u ekipi Domžala odigrao do sada 12 utakmica i ima četiri asistencije. 

Piše: Filip Kožul

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime