Danske
Foto: REUTERS

Do početka prvenstva ostalo je još samo dva dana, a u ovom VREMEPLOVU ćemo se prisjetiti 1992. godine i legendarne reprezentacije Danske koja je šokirala Evropu i izvan svih očekivanja osvojila Evropsko prvenstvo.

Evropsko prvenstvo 1992. godine u Švedskoj: Danska – Njemačka – 2:0

Reprezentacija Danske je prkosila svim šansama i očekivanjima prije ovog Evropskog prvenstva. Sedam dana prije turnira izabranici Sepa Pjonteka nisu ni trebali nastupiti na prvenstvu, međutim nakon što je Jugoslaviji odbijen ulazan na prvenstvo zbog Građanskog rata, Danska je upala na ovo veliko takmičenje i ispisala istoriju.

Vrijedi napomenuti da je ovo bilo tek drugo veliko takmičenje za ovu reprezentaciju, prvo poslije 1964. godine, a samo 14 godina ranije fudbal u ovoj zemlji digao se na profesionalni nivo. Imajući u vidu da se finale održavalo tik preko vode u susjednoj Švedskoj i sa osam timova na prvenstvu, bila je ovo velika prilika za sve koji su sudjelovali na ovom Evropskom prvenstvu.

Danske, VREMEPLOV: Trenutak kada je reprezentacija Danske uzdrmala cijelu Evropu (VIDEO)
Danska poslije prvog gola na prvenstvu; Foto: REUTERS

U grupnoj fazi Danska je završila kao druga odmah uz domaćina Švedsku i tako su se plasirali u polufinale. Već tada su nagovijestili veliki uspjeh i bili su pravo otkrovenje Evropskog prvenstva.

Polufinale bilo je protiv favorizovane Holandije predvođene Markom Van Bastenom, Rud Gulitom, Denisom Bergampom i Frenkom Rajkardom, ali na drugoj strani bili su Majkl Laudrup, Henrik Larsen i na golu legendarni Peter Šmajhel

Sjajni i raspoloženi Henrik Larsen pogodio je mrežu u ovom polufinalu čak dva puta, dok su za Holandiju golove dali Denis Bergamp i Frenk Rajkard, tako da je regularni dio bio završen rezultatom 2:2. U produžecima takođe nije bilo golova te se pristupilo izvođenju penala.

Tu je pristupila druga strana reprezentacije Danske i njen napadački i borbeni duh osjetio se širom cijele Evrope. Peter Šmajhel odbranio je penal Marku Van Bastenu, da bi za pobjedu Danske šutirao Kim Kristofte i tako poslao svoju reprezentaciju u finale Evropskog prvenstva.

U finalu izabranike Sepa Pjonteka čekala je tek ujedinjena reprezentacija Njemačke. Utakmica je bila veoma izjednačena, najviše zahvaljujući nevjerovatnom Šmajhelu koji je “zaključao” svoj gol na ovoj utakmici. U 18. minuti danski fudbaleri su se obrušili na favorizovane Nijemce. 

Fleming Polsen primio je loptu na desnoj strani, povukao je ravno u šesnaesterac Njemačke i pronašao Jensena koji je poslao loptu u mrežu i donio radost navijačima Danske. U tim momentima Nijemci su bili poljuljani i krenuli su svim silama u napad, dok se Danska organizovano branila.

Kako je vrijeme odmicalo, došlo se do završne faze utakmice kada su Nijemci bili sve očajniji jer nisu uspjeli doći do gola, a onda je Danska ponovo udarila. Do kraja je ostalo 11 minuta, a Kim Vilfort je napravio sjajan solo prodor pri čemu je prošao dva odbrambena protivnička igrača i spretno pogodio za 2:0 u ovom finalnom meču. To je bio kraj ove utakmice!

DANSKA bajka bila je upotpunjena. Samo nakon mjesec dana kada su bili izvan prvenstva, došli su kao zamjena za Jugoslaviju i upisali se u istoriju Evropskih prvenstava. Zaista nevjerovatna priča sa srećnim završetkom!

Piše: Igor Radmanović

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime