Foto: Fiba.basketball

Kenan Kamenjaš je jedan od najboljih mladih košarkaša Evrope, a trenutno sa dosta uspjeha nastupa za sarajevski Spars i reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Za MeridianSportBH je između ostalog govorio o samim počecima svoje karijere, igrama u nacionalnom timu, te planovima za budućnost.

Naš sagovornik je rođen 17. januara 2000. godine, a košarkom se počeo baviti kada je imao 14 godina.

“Košarku sam počeo trenirati sa 14 godina u Košu iz Breze, da bih nakon pola godine prešao u Koš iz Sarajeva. Tu sam prošao kadetski i juniorski uzrast kao mlađi junior, juniorska sezona je bila uspješna i nakon nje su stigle prve ponude od nekih većih klubova, konkretno Cedevite, Koša iz Kopra i mog sadašnjeg kluba, Sparsa. Nakon razgovora između mojih roditelja i Seje Bukve, predsjednika Koša, odlučili smo se za Spars” – započeo je Kamenjaš.

Široj košarkaškoj javnosti je zapao za oko sjajnim partijama u dresu reprezentacije BiH, koja je ostvarila ogroman uspjeh i veoma dominantno obezbijedila plasman na Eurobasket. FIBA ga je zvanično uvrstila među deset najtalentovanijih igrača Evrope, a o periodu u dresu “Zmajeva” je rekao sljedeće:

“Da budem iskren, nisam se nadao minutaži od 30 minuta, ali kako su svi imali probleme sa virusom korona, tako smo ih imali i mi. U tom trenutku, na poziciji centra je sve palo na mene, dobio sam priliku i iskoristio je na najbolji mogući način. Sa selektorom Vedranom Bosnićem imam vrhunski odnos, on je prije svega veliki čovjek i motivator, koji svojim pristupom tjera sve oko sebe da daju svoj maksimum. Do Eurobasketa ima mnogo, ali sam siguran da ova reprezentacija može napraviti veliki rezultat”.

Kamenjaš, Kenan Kamenjaš za MeridianSportBH: “Siguran sam da ova reprezentacija može napraviti veliki rezultat”
Foto: fiba.basketball

Njegov trenutni klub bilježi odlične rezultate u Ligi BiH i Drugoj ABA ligi, a u finalu Kupa Mirze Delibašića su poraženi od Igokee. Pred kraj 2020. godine je došlo do promjene trenera, pa je Miodrag Kadija na klupi Sarajlija naslijedio Nedima Džemića.

“Od prvog dana sam u klubu prihvaćen na najbolji mogući način i proces adaptacije na početku mi nije bio težak. Svake godine sam dobijao sve veću i veću minutažu, što je bilo bitno za moj košarkaški razvoj. Što se tiče treninga, na startu sam dosta pažnje obraćao na postavljanje dobrih blokova i na trčanje, jer sam imao velike probleme sa tim segmentom. Sa obojicom trenera imam korektan odnos, zahvalan sam im na odnosu koji smo imali i koji imamo i dan danas. Svaki trener sa sobom nosi novi koncept na koji se mi igrači moramo što prije prilagoditi da bismo došli do željenih rezultata. Prije svega, najbitnije je da nas zdravlje posluži u ovom teškom vremenu, a ja sam uvjeren da ova ekipa ima kvalitet za završnice prvenstava” – rekao je Kenan, a onda se kratko osvrnuo na ovosezonski kvalitet Lige BiH, te igrače koje posebno prati:

“Domaći šampionat je dosta izjednačen ove sezone i svaka utakmica je zanimljiva. Pratim sve igrače i utakmice, a izdvojio bih starijeg reprezentativnog kolegu i prijatelja, Muhameda ‘Dedu’ Pašalića iz Bosne, te svog najboljeg druga, Aliju Islamovića iz Kaknja”.

Kamenjaš, Kenan Kamenjaš za MeridianSportBH: “Siguran sam da ova reprezentacija može napraviti veliki rezultat”
Foto: Dragana Stjepanović/ABA League

U nastavku, glavni akter ove priče je naveo dva košarkaša koji su mu ove sezone bili najteži za čuvanje, te jednog čiji mu se stil igre posebno sviđa.

“Nikola Jovanović iz Igokee u Kupu BiH i Miloš Koprivica iz Podgorice u Drugoj ABA ligi su mi bili najteži za čuvanje. Više volim da gledam evropsku košarku nego NBA, posebno pratim Bojana Dubljevića, kao i njegov klub, a takođe volim da gledam utakmice Efesa” – otkrio je igrač Sparsa i reprezentativac Bosne i Hercegovine, pa se okrenuo planovima za budućnost:

“Cilj svakom igraču, pa tako i meni, je da napreduje, prije svega želim da se ova sezona završi na najbolji mogući način što se tiče zdravlja i košarkaških uspjeha. O mojoj budućnosti će odlučiti moj menadžer i moj trenutni klub”.

Za kraj, 21-godišnjak je ispričao zanimljivu anegdotu o svom prvom “trofeju” u životu.

“Rođen sam kao najteža beba sa pet kilograma i 800 grama prirodnim putem i veliko hvala mojoj mami koja je izdržala te bolove sa mnom, a taj trofej sam nosio do 2018. godine” – završio je Kamenjaš.

Mladi centar sazrijeva i napreduje iz dana u dan, a ukoliko nastavi sa vrijednim radom kao do sada, nesumnjivo je da ćemo ga uskoro gledati u nekim od najboljih evropskih, pa i svjetskih klubova, a ni “Zmajevi” se ne bi trebali brinuti za budućnost, čije će prvo poglavlje biti Eurobasket 2022. godine.

Piše: Nikola Ignjatić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime