Foto: Hadži Branko Nikitović

Priča o košarci u Višegradu počinje 1958. godine kada se na utabanom terenu na Bikavcu igrao meč Kupa protiv sarajevske Bosne. Četrnaest godina kasnije osnovana je Varda i svega jedna decenija je trebala da se uđe u drugi rang jugoslovenske košarke. Isti klub je na 40 godina postojanja igrao polufinale prvenstva Bosne i Hercegovine, a na dvije godine do velikog jubileja i proslave 50 godina, Varda će igrati u najnižem rangu, Drugoj ligi Republike Srpske – grupa Istok.

Košarkaši Varde iz Višegrada plasirali su se u polufinale plej-ofa za šampiona Bosne i Hercegovine, nakon što su na svom terenu pobijedili sarajevsku Bosnu sa 76:66, u utakmici posljednjeg 10. kola Lige za prvaka BiH”. Tako je glasila vijest 24. 04. 2012. godine, a osam i po godina kasnije naslov može glasiti ovako “Košarkaši višegradske Varde ove sezone nastupaće u Drugoj ligi Republike Srpske – grupa Istok”.

Starijim ljubiteljima košarke svakako su poznata imena Željko Moljević, Slavica Pecikoza, Dragana Simić, Vera Ziriković, Alma Hadžihasanović, Silvana Mirvić jer su oni nosili dres bivše Jugoslavije, a mlađima su sigurno poznata imena sadašnjih trenera Slobodana Klipe i Dragoljuba Vidačića, čovjeka koji je igrao za Crvenu zvezdu, Partizan i bio kapiten Hemofarma. Nedavno u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, dres seniorske reprezentacije Srbije obukao je Dalibor Ilić, inače i kapiten juniorske reprezentacije Srbije koja je postala šampion Evrope. Višegradska škola košarke iznjedrila je još mnoge uspješne košarkaše, a najveći uspjesi su peto mjesto u Drugoj saveznoj ligi Jugoslavije – grupa Zapad u ženskoj konkurenciji u sezoni 1979/1980.

U muškoj konkurenciji trofej prvaka Druge savezne lige grupe Centar 1983/1984. godine, a u Prvoj B saveznoj ligi košarkaši Varde su naredne sezone bili na devetom mjestu, pa su zatim ispali, da bi se ponovo vratili u drugu najjaču ligu u državi i u posljednje dvije sezone jugoslovenske lige bili na sedmom i 11. mjestu.

O značaju Varde pričao je Hadži Branko Nikitović, akademski slikar i  jedan od sportskih radnika ovog kluba, koji ističe da tadašnja uprava nije pristajala da budu mali klub iz malog grada, htjeli su da budu priznati u ostalim košarkaškim centrima. Zanimljva je i priča o tome kako su se neki klubovi žalili da neće da igraju više u sali OŠ “Hasan Veletovac”, jer je publika na pola metra od terena.

Otišao sam u Zagreb na sastanak Udruženja klubova da ih pokušam ubijediti da bar do kraja te sezone igramo u Višegradu. Sretnem u kancelariji legendarnom Krešimira Ćosića i zamolim ga da mu ispričam o našem slučaju. Nakon što sam mu rekao da kod nas nema nijedno drvo, bandera, ulica bez nekog sklepanog koša i koliko Višegrađanima Varda znači, on me potapšao po ramenu i rekao da će njegovi, pritom misleći na klubove iz Hrvatske, glasati za nas” – podsjeća se Nikitović.

Tada je rezultatom 9-4 izglasano da Varda igra u svojoj sali i kako on kaže to je jedna od najvećih pobjeda kluba. Nikitović se takođe prisjeća da su velike borbe za ulazak u viši rang vođene sa banjalučkim Borcem, a na današnje stanje u klubu kaže sledeće:

KK Varda ima temelj, osnove, ima na čemu da gradi puteve, pa mi smo za 1. maj išli u Poljsku na turnir. Danas se radi bez ljubavi, entuzijazma, snova i strašno je na koji nivo je spušten klub“.

U tim utakmicama protiv Borca uvijek su se isticala braća Željko i Darko Moljević, a ovaj prvi je u jednom od intervjua za Bhbasket pričao o tome šta je Varda njima značila.

Bilo je to dosta drugačije vrijeme, B liga je praktično bila profesionalna, igrači su živjeli od košarke i za razliku od današnjih obično su dugo igrali za isti klub. Na taj način pravili su svoje ime, a u manjim gradovima postajali gotovo legende. Varda je imala neobičnu sreću da u tako malom mjestu bude rođena sjajna generacija, koja je godinama činila okosnicu tima, koji je pojačavan sa ne više od dva-tri igrača sa strane. Grad je, nije pretjerano reći, živio za košarku tih godina. Dvorana se punila na par sati prije početka meča jer su ljudi podržavali svoje sugrađane koje su poznavali cijeli život. Ipak nije bilo mnogo tako malih gradova koji su uspjeli doći do B lige, a Višegrad je sigurno bio najmanji među njima. I neki veliki timovi, poput Jugoplastike ili Olimpije, nastupali su u B ligi, u najačim sastavima” – rekao je Moljević.

Na čuvenim terenima Sportskog centra “Ušće” dolazili su da igraju Crvena zvezda, reprezentacija Jugoslavije na pripreme, a 26.5.1975. godine organizovan je duel olimpijskih reprezentacija Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država, u kom su pobijedili domaćini sa 117:116. Klub je privlačio i mnoga poznata imena poput legendarnog pjevača Indeksa, Davorina Popovića i košarkaša Mirze Delibašića.

Nakon raspada države Višegrađani su zlatne dane imali početkom ove decenije i to 2010. godine kada su postail šampioni Republike Srpske, a dvije sezone kasnije su predvođeni Dragoljubom Vidačićem sa klupe igrali polufinale prvenstva BiH protiv Širokog Brijega. Prije svega toga najtrofejniji trener Evrope, Željko Obradović doveo je u grad na Drini  2009. godine aktuelnog prvaka Evrope Panatinaikos iz Grčke sa Šarunasom Jasikevičijusom, Dimitrisom Dijamantidisom, Nikolom Pekovićem, Majkom Batistom, Dru Nikolasom, Nikom Kalatesom.

Varda Višegrad, KK Varda Višegrad: Put od Prve B lige u Jugoslaviji do Druge lige Republike Srpske
Foto: Facebook KK Varda Višegrad

Sezona 2015/2016 bila je posljednja za ovaj tim u tom rangu, a kako stvari dijeluju od naredne sezone Varda će igrati u Drugoj ligi Republike Srpske – grupa Istok. Iako su u toku prekida šampionata Prve lige RS, Višegrađani bili van zone ispadanja, zbog slabe finansijske situacije i smanjenih sredstava od opštine Višegrad odlučeno je da ekipa pređe u najniži rang šampionata.

Nekada grad koji se ponosio svojim košarkaškim klubom, čija je dvorana bila krcata par sati prije utakmice, gdje se koš nalazio na svakoj banderi, do ekipe koja nema sredstava da se takmiči u drugom državnom rangu i ide u najniži, gdje nema dovoljno djece da se sastave omladinske selekcije, gdje je par puta do sada prijetilo i samo gašenje kluba. Krajnje je vrijeme da se svi oni kojima Varda nešto znači uključe u rad kluba ili na bilo koji način pomognu da Varda bude stabilan premijerligaš.

Piše: Dejan Jovičić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime