Official photo

Od sljedeće sezone kreće novo evropsko takmičenje pod nazivom Liga konferencija. Posljedica toga je smanjen broj ekipa u Ligi Evrope, pa će tako Bosna i Hercegovina ostati bez predstavnika u ovom takmičenju.

I dalje na snazi ostaje pravilo da prvoplasirani u domaćem šampionatu ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će iz najelitnijih evropskih zemalja u to takmičenje ići isti broj ekipa kao i do sada, a o tome će nastaviti da odlučuje nacionalni koeficijent.

Najveća promjena desiće se u drugom po rangu takmičenju: Ligi Evrope. Naime, od sljedeće sezone će samo ekipe iz prvih 15 zemalja u Evropi po nacionalnom koeficijentu ići u Ligu Evrope, što znači da Bosna i Hercegovina neće imati predstavnika, osim ukoliko šampion ne izgubi u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Liga, Liga konferencija, novo takmičenje i novi put bosanskohercegovačkih klubova
Foto: Printscreen

U novo takmičenje, Ligu konferencija ići će tri ekipe iz Bosne i Hercegovine po principu kao što je do sada bio za Ligu Evrope. Mjesto u Evropi pored šampiona naći će i drugoplasirana i trećeplasirana ekipa, uz osvajača Kupa, a ukoliko to bude neko sa prva tri mjesta u prvenstvu, i četvrtoplasirani će se naći u Ligi konfederacija.

Nagradni fond novog takmičenja iznosi 240 miliona evra, odnosno 2,5 puta manje nego u Ligi Evrope. Prvo finale određeno je da se igra u Tirani, a sezona počinje 8. jula.

Klubovi će biti podijeljeni u osam grupa po četiri tima, pobjednici će se plasirati direktno u osminu finala, dok će drugoplasirani i trećeplasirani igrati baraž za preostala mjesta u nokaut fazi.

Ukoliko klub koji bude igrao kvalifikacije za Ligu šampiona ispadne u bilo kojem kolu, takmičenje nastavlja u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a ukoliko ni tu ne bude uspješan prelazi u Ligu konferencija. Ovaj princip znači i da su šanse znatno veće da Bosna i Hercegovina sljedeće godina ima barem jednog predstavnika u evropskim takmičenjima.

U Ligi konferencija od zemalja u prvih 15 na svijetu će nastupiti šestoplasirane ekipe iz Engleske, Španije, Njemačke, Italije i petoplasirani iz Francuske, dok će po dva predstavnika imati Portugal, Rusija, Belgija, Ukrajina, Holandija, Turska, Austrija, Danska, Škotska i Češka.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime