Linč-Danijels za MeridianSportBH: "Već sam naučio reći - Biće Bosna opet šampion"

Košarkaš Bosne Meridianbet, Oliver Linč-Danijels, za MeridianSportBH je govorio o karijeri u Sjedinjenim Američkim Državama, zanimljivostima iz djetinjstva, kao i odluci da dođe u Sarajevo.

Oliver Linč-Danijels je nedavno stigao kao veliko pojačanje za Bosnu Meridianbet, a na početku razgovora pitali smo ga o samim počecima bavljenja košarkom. Ističe da je u mlađem dobu igrao i fudbal (soccer), ali se kasnije odlučio ipak za košarku.

“Kada sam bio mlađi igrao sam košarku i fudbal, u Americi mi to zovemo ‘soccer’. Trenirao sam oboje i volim oba sporta, ali kad god sam imao slobodno vrijeme više sam igrao košarku. Onda sam odličio da želim trenirati samo košarku i stalno sam igrao u dvorištu, na ulici sa prijateljima…” – počeo je Linč-Danijels razgovor za naš portal.

Naš sagovornik je otkrio da je imao mnogo košarkaški uzora, ali na prvo mjesto stavlja legendarnog Stiva Neša.

“Imao sam puno uzora, ali broj jedan je Stiv Neš koji je bio odličan igrač. Imao je dugu kosu kao i ja i onda su me česti zbog toga zvali Stiv Neš” – kazao je Linč-Danijels kroz osmijeh.

Prisjetio je Linč-Danijels vremena na Hjuston Baptist Univerzitetu.

“Lijepa sjećanja me vežu za Hjuston, volio sam taj grad i klub. Tu sam igrao sa nekim od najboljih prijatelja. Bilo je lijepo igrati i biti u velikom gradu, a to mi je bilo prvi put da živim u gradu. Jedno odlično iskustvo i zasigurno da sam naučio jako puno” – kazao je on.

Ovaj bek-šuter je prethodne četiri godine proveo na Kolgejt Univerzitetu u NCAA ligi, gdje je u dvije sezone imao najbolje procente šuta za tri poena, pa se dotakao i tog perioda.

“Moje iskustvo na Kolgejtu je bilo odlično i kada bih krenuo ispočetka napravio bih sve opet isto. Imali smo puno uspjeha zahvaljujući trenerima i igračima. Sve to mi je pomoglo da imam tako dobar prosjek. Igrači koje smo imali, ljudi, kao i sistem su mi definitivno olakšali život tamo i omogućili mi sve što sam postigao” – rekao je Linč-Danijels.

Nakon četiri godine provedene na Kolgejt Univerzitetu, Linč-Danijels je odlučio da karijeru nastavi u Evropi, a Bosna Meridianbet mu je prvi klub van SAD-a.

“Prvi put sam u Evropi i ovo je novo iskustvo za mene. Moj agent je bio ovdje prije tri sedmice i tražio je neku priliku za mene jer je znao da želim igrati na nekom dobro mjestu. Kad kažem dobrom, mislim na takmičarsku ligu i neko dobro mjesto na kojem želim biti. Probudio sam se jedno jutro i on mi je rekao da ima ponudu i ugovor u Bosni. Rekao sam mu odmah da želim, iako nisam znao puno o državi, kao što ne znam ni o jednoj državi u Evropi. Pretražio sam odmah sve i svidjelo mi se što ću imati priliku boraviti ovdje i biti u glavnom gradu, u Sarajevu. Vidjeti tim, saznati sve uspjehe i istoriju kluba i moram priznati da je to bila laka odluka” – otkriva on, pa nastavlja:

“Momci iz tima su super. Nije lako doći usred sezone u tim. Ohrabrili su me i pomogli su mi sa svim stvarima od početka. Stvarno su prijateljski nastrojeni, pokazali su mi grad i sve ostalo. Atmosfera je fantastična. Nešto što ne možete vidjeti u Americi gdje su ljudi oduševljeni samo kada se nešto desi, a ovdje vas podržavaju i navijaju sve vrijeme i mislim da je to super”.

Bosnu Meridianbet u subotu očekuje sarajevski derbi protiv ekipe Sparsa, a Linč-Danijels je za naš portal najavio ovaj važan meč za “Studente”.

“Pripremamo se dobro i ovo je velika utakmica za nas i mislim da smo spremni. Radimo puno i bićemo spremni na sve. Treba nam podrška naših navijača. Očekujemo ispunjene tribine i nadamo se da ćete navijati za nas, a mi se nadamo da ćemo vam donijeti pobjedu. Dođite u subotu u 17 časova u Skenderiju!” – poručio je Linč-Danijels.

Iako je tek nedavno stigao u Bosnu, Linč-Danijels je već naučio nekoliko riječi iz našeg jezika.

“Naučio sam nekoliko stvari na bosanskom: ‘Biće Bosna opet šampion’, ‘Ćao’,  ‘Brate’, ‘Ćevapi’, ‘Ko je naša ljubav? Bosna!’ (smijeh)” – kazao je naš sagovornik za kraj.

Podsjetimo, Bosna Meridianbet će u subotu u Skenderiji odigrati sarajevski derbi protiv Sparsa, a taj duel je na programu od 17 časova.

Postavi odgovor