Malo bi, malo i ne bi ga

Vahid Halilhodžić neće biti novi selektor Bosne i Hercegovine, kako je i sam potvrdio u izjavama nakon što se NFSBiH odrekao uslugu Mehe Kodre.

Nakon samo dvije utakmice na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine, NFSBiH odlučio je da smjeni legendarnog fudbalera Mehu Kodru sa pozicije selektora.

Potez koji je NFSBiH povukao jasno donio je mnogo preispitivanja o stručnosti, radu i ciljevima NFSBiH. Manje-više svaka odluka Saveza proizvodi sličnu reakciju, ali kada je u pitanju smjena selektora nakon dvije utakmice, svako sa osnovama logike i bez ikakvog poznavanja prilika u Bosni i Hercegovini i njenom fudbalu, mućno bi glavom i pomislio da nešto nije u redu.

Bio bi u pravu, jer svašta nije u redu. I iako položaj Kodre u javnosti sada varira na relaciji svjedok saradnik do žrtve lošeg vođenja Saveza, on će ostati upamćen kao veliko ime na terenu i propali pokušaj selektora Bosne i Hercegovine.

Jasno međutim da Kodro nije ni dobio priliku da se pokaže na toj funkciji, pa je o njegovoj stručnosti i spremnosti na selektorsko mjesto neumjesno pričati.

16642202853268
Foto: nfsbih.ba

Dolaskom na mjesto selektora nakon Faruka Hadžibegića koji je vodio samo četiri utakmice, Kodro je neupitno podržao promjene, a ruku na srce, u toj atmosferi i nakon odlaska Hadžibegića, vjerovati da će Savez trpiti zarad sistema koji treba izgraditi graniči sa ludilom. Na primjeru Hadžibegića viđeno je da od toga nema ništa.

Posljednji koji je priliku za tako nešto dobio je bio Ivajlo Petev. Bugarin je dočekan na nož kada je stigao na selektorsku poziciju. Savez je tada ignorisao proteste, navijače koji su tražili njegov odlazak i dao mu do znanja da ima vrijeme pred sobom. Kako je ono prolazilo, Petev je uvjeravao sve da je on pravi izbor, a samim tim da je i Savez dobro odlučio kada je ignorisao masu.

U periodu dolaska, Petev je bio najomraženija osoba u BiH, a u periodu odlaska, selektor za kojim malo ko nije žalio. Taman kada je stigao na kraj stvaranja nekog sistema, NFSBiH je odlučio da sa njim ne produži ugovor. To je mogao biti prvi znak Hadžibegiću da od njegovog plana nema ništa i da ukoliko ne bude odmah dostavio rezultat, postaje brzo bivši.

Tako je bilo sa njim, tako je bilo sa Kodrom. Profesionalno i s pogledom na sopstvenu karijeru, teško je odbiti selektorsko mjesto Bosne i Hercegovine ukoliko već nemate slično iskustvo, pa su motivi svima poslije Peteva mogli biti razni. Svi su tu da pomognu Bosni i Hercegovini, međutim da li je sebično nuditi pomoć kada si svjestan da ništa ne možeš pomoći i da li tako pomažeš reprezentaciji ili sebi?

376580597 673750554784540 1176775912923139264 n
Foto: NFSBIH

Teško da su Hadžibegić i Kodro pristankom da budu selektori pomogli sebi, ali da su se stvari odvile drugačije, postali bi apsolutni heroji nacije. Ovako, za loš rezultat u realnosti niko ne krivi selektora. Jer, realno, šta je i mogao za tako kratko vrijeme? Apsolutno ništa.

S druge strane, postoje oni koji bi svojim imenom morali značiti i povjerenje koje je imao Petev, jer to ne bi bio rizik za Savez. Jedan od njih je Vahid Halilhodžić koji je to povjerenje zaslužio svojim radom u drugim zemljama. Koketiranje njega i reprezentacije Bosne i Hercegovine traje dugo, više zaslugom medija nego njega samog.

Uvijek je nešto nedostajalo da Vaha preuzme Zmajeve, a nada da će se to jednom desiti je ostala, jer je i sam tako želio. Prije preuzimanja od strane Kodre, ponovo je Halilhodžić bio adut broj jedan, međutim kada se to nije ostvarilo, Savez se okrenuo drugim rješenjima. Ipak, priča Saveza i Halilhodžića se nastavila i nakon imenovanja Kodre, što tada nikome nije smetalo.

I kada je Savez objavio kako Kodro više nije selektor Bosne i Hercegovine, mnogi su pomislili to je to. Vahid Halilhodžić je novi selektor Bosne i Hercegovine. Na Kodru malo ko da je i reagovao, jer su se čekale informacije kojima su se mnogi nadali. Međutim, ubrzo novi demant, a i “konstruktivna kritika”.

Halilhodžić je odbio sve mogućnosti da postane novi selektor Bosne i Hercegovine “jer se čuo sa Vicom Zeljkovićem koji je obećao zvati u ponedjeljak, ali nije”, a potom iskritikovao odnos Saveza prema Kodri. Podsjećamo, u ponedjeljak i prije njega Kodro je bio još uvijek selektor Bosne i Hercegovine.

Rekao je Vaha kako legenda poput Mehe Kodre nije zaslužio takav odnos, međutim bio je spreman i prije njegovog odlaska da pregovara o preuzimanju nacionalnog tima. Tako prešutno, Savez je dobio novo odobrenje da su promjene poželjne, a sistem nebitan. Čak i od nekoga ko svojim imenom zahtjeva povjerenje.

Postavi odgovor