Foto: KK Promo Donji Vakuf/Facebook

Mensur Čavak, mladi košarkaš Proma, u razgovoru za MeridianSportBH je govorio o aktuelnoj sezoni, u kojoj brani boje i juniorskog i seniorskog pogona ekipe iz Donjeg Vakufa.

Mensur Čavak je u januaru napunio 18 godina, igra na poziciji plejmejkera, a već dvije sezone je dio seniorskog tima Proma, koji pod vođstvom Bobana Ninića bilježi odlične rezultate.

Mladi košarkaš je juče odigrao preko 30 minuta za juniore, čiji je i kapiten, a zatim je zajedno sa seniorima otputovao u Sarajevo, gdje je u porazu od Bosne na parketu proveo više od pola utakmice.

“Neočekivano teška juniorska utakmica i standardno fizički zahtjevna seniorska košarka u jednom danu, definitivno fizički nije bilo lako.

Psihički, osjećanja su mi pomiješana, drago mi je što sam dobio priliku da se pokažem. Ne mogu reći da sam nezadovoljan, ali sa druge strane znam da mogu odigrati bolje” – počeo je Čavak.

Čavak, Mensur Čavak: “Trenirati i igrati sa prvim timom je velika čast, ali i velika obaveza”
Foto: KK Promo Donji Vakuf/Facebook

Na Mensurovoj poziciji je u seniorskom sastavu Proma ove sezone bilo nekoliko sjajnih košarkaša, a najviše se izdvojio Amerikanac Šejn Getling, jedan od najatraktivnijih igrača Lige BiH koji je karijeru nastavio u Sjevernoj Makedoniji.

“Prvo želim da se zahvalim treneru Niniću koji me je trenirao, podržavao, davao savjete i naravno pružao veoma dragocjene seniorske minute kroz ove dvije sezone. Hvala i mojim saigračima koji su mi pomogli da napredujem u svim košarkaškim segmentima. Trenirati i igrati sa prvim timom je velika čast, ali i velika obaveza za mladog igrača. Naučio sam puno toga i siguran sam da je to nešto najznačajnije što se desilo za moj košarkaški napredak” – istakao je plejmejker Proma, pa dodao:

“Šejn je odličan igrač i sigurno sam od njega imao dosta toga da naučim i primijenim u svojoj igri. Ove sezone smo imali dosta različitih vrsta bekova u timu i samim tim dosta različitih stilova igre kojim sam se morao prilagoditi. Susretanje sa tako raznovrsnim košarkašima na mojoj poziciji na svakom treningu mi je otvorilo neke drugačije poglede na igru i dalo mnogo ideja na čemu želim raditi preko ljeta”.

Čavak, Mensur Čavak: “Trenirati i igrati sa prvim timom je velika čast, ali i velika obaveza”
Foto: KK Promo/Facebook

Vratili smo se na same početke karijere našeg sagovornika, koji je pomenuo svoje prve trenere sa kojima je imao priliku da sarađuje.

“Košarku sam počeo trenirati sa sedam godina. Moj prvi trener je bio Ahmed Hodžić, sa kojim sam imao svoje prve treninge i odigrao prve utakmice. Pored njega, trenirao me je Suad Hodžić Dudo, od kojeg sam na brojnim klupskim i individualnim treninzima mnogo naučio. Trenirali smo u srednjoškolskoj sali, a ljeti na igralištu ispred osnovne škole.

Radio sam sa po nekoliko godina starijim igračima, a s obzirom na to da mrzim gubiti, morao sam naporno trenirati da bih se mogao nositi s njima. U mojoj prvoj kadetskoj sezoni, trener Amer Čaluk je postavljen za trenera te selekcije. Od tada pa do danas, zajedno smo mnogo napredovali, a to se i vidi prema rezultatima” – prisjetio se 18-godišnjak.

Čavak, Mensur Čavak: “Trenirati i igrati sa prvim timom je velika čast, ali i velika obaveza”
Foto: KK Promo/Facebook

Čavak je svoj prvi poziv za učešće u reprezentativnim akcijama dobio još 2017.

Poslije toga, za njega je uslijedila pauza, da bi u aprilu ove godine zajedno sa Amelom Smajićem i Eldinom Imamovićem od strane Slobodana Kecmana bio pozvan na kontrolni trening U-18 selekcije nacionalnog tima.

“Taj poziv 2017. me je iznenadio, nisam ni razmišljao da bih mogao biti pozvan za reprezentaciju. Nakon toga, nisam bio pozivan na predstojeća okupljanja. Iako sam to smatrao nepravednim i nerealnim, to mi je samo dalo dodatnu motivaciju da treniram i napredujem” – objasnio je Mensur, pa nastavio:

“Trening kod Slobodana Kecmana je bio odlično osmišljen kako bi ispunio svrhu samog kontrolnog treninga. Sviđa mi se njegov rad i smatram ga sjajnim stručnjakom.

Ono što mi se najviše dopalo je njegov pristup treninzima, interakcije, zainteresovanost, zalaže se kao i mi igrači, trči, dodaje, dribla. Iskren je i konkretan, zna kako da dopre do nas, meni je lično dao par dobrih savjeta i hvala mu na tome”.

Čavak, Mensur Čavak: “Trenirati i igrati sa prvim timom je velika čast, ali i velika obaveza”
Foto: KK Promo Donji Vakuf/Facebook

U nastavku, dotakli smo se Donjeg Vakufa, navijača Proma koji sa velikom strašću bodre svoj klub, kao i deda Mule, koji ne propušta utakmice “Momaka s Vrbasa”.

“Volim grad u kojem sam odrastao i u kojem živim i drago mi je što imam priliku da nastupam u najvišem rangu bosanskohercegovačke košarke baš u Donjem Vakufu. Volim da igram pred svojom publikom, tj. pred svojim sugrađanima koji mi daju podršku.

Takav je i deda Mulo, ide na svaku utakmicu, jednostavno voli košarku i ovaj klub. U Donjem Vakufu je mnogo takvih ambicioznih navijača koji prate svaki meč i navijaju na sav glas” – rekao je mladi organizator igre.

Čavak, Mensur Čavak: “Trenirati i igrati sa prvim timom je velika čast, ali i velika obaveza”
Foto: KK Promo/Facebook

Za kraj, Čavak je govorio o svojim planovima za naredno ljeto, u kome će dodatno fokusirati na napredak i nadograđivanje svojih košarkaških vještina.

“Prethodno ljeto sam posvetio treningu i napredovao sam u svim segmentima svoje igre, a ništa manje ne očekujem ni od ovog predstojećeg.

Posebno ću se fokusirati na treninge agilnosti, brzine i snage, ali naravno da neću zanemariti ni ove košarkaške aspekte. Na kraju, želim da se zahvalim redakciji MeridiansportBH na pozivu za ovaj intervju” – završio je kapiten juniora Proma.

Čavak, Mensur Čavak: “Trenirati i igrati sa prvim timom je velika čast, ali i velika obaveza”
Foto: KK Promo/Facebook

Mensur Čavak se fantastično uklapa u filozofiju Proma, kluba koji godinama predstavlja jednu od najpozitivnijih priča u bosanskohercegovačkoj košarci.

Pred mladim plejmejkerom i ekipom iz Donjeg Vakufa je definitivno još mnogo sjajnih stvari, a biće ih zadovoljstvo pratiti i u sezonama koje predstoje.

Sve vijesti u vezi sa bosanskohercegovačkom košarkom u narednom periodu ćete moći pronaći na našoj “Facebook” stranici pod imenom “BH Košarka”.

Piše: Nikola Ignjatić

ZA NOVE POBJEDE: Meridian ponosni sponzor KK Promo

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime