MeridianSportBH u Kataru: Hrvatska je fudbalska sila, Njemačka uz dosta sreće i dalje u igri

Drugi krug grupne faze Svjetskog prvenstva se bliži kraju. Do početka posljednjeg, ostale su još četiri utakmice i jedan dan. S Dohom smo bolje upoznati, reprezentacijama, dok rasplet većine grupa ostaje nepoznat do posljednjih 90 minuta.

Uvodnu utakmicu dana odigrali su Japan i Kostarika. Japanci, koji su oduševili svijet time što su počistili stadion iza sebe nakon utakmice protiv Njemačke, ali i pobjedom protiv “Pancera”, propustili su veliku priliku da osiguraju plasman u narednu fazu. Kostarika je uspjela da savladala Japan rezultatom 1:0 i tako ostavi sve otvoreno u ovoj grupi.

Potom je Belgija igrala protiv Maroka. Tim susretom trebalo je da se odrede smjernice ove grupe, odnosno da Belgijanci osiguraju osminu finala, a potom sačekaju Hrvatsku sa kojom bi se borili za prvo mjesto. Ipak, tu ideju u glavi nisu imali mnogobrojni Marokanci, koji su već smo rekli, među top 3 reprezentacije u Kataru po broju navijača. U posljednjih 20 minuta Maroko je postigao dva pogotka i tako došao do prve pobjede na ovom prvenstvu i četvrtog boda.

Ispostavilo se da je Kevin de Brujne sa surovom izjavom prema svom timu bio u pravu, kada je rekao da su “Lavovi” prestari da osvoje Svjetsko prvenstvo, te da je njihovo vrijeme prošlo. Ne viđamo takve izjave često, a izgleda da je De Brujne bio u pravu kada je to rekao.

B23F1943 9A28 4E2A 8839 7AFF8616ADB1
MeridianSportBH

Moglo je sve još gore da se zakomplikuje, jer su nekoliko sati kasnije igrali Kanada i Hrvatska. “Alfonso Dejvis, ti si ljubav mog života, Alfonso Dejvis, protresi mi ženu“, pjevali su Kanađani pred utakmicu. Jasno je u koga su polagali najviše nada. Upravo je on u drugoj minuti postigao pogodak i doveo u prednost svoj tim. Dva glavna favorita grupe su u uživo tabeli stajali na dnu, ali onda kanonada Hrvatske. Četiri gola dali su “Vatreni” do kraja i ipak došli do pobjede.

Odlučiće se sve ipak u zadnjem kolu, kada igraju Hrvatska i Belgija. Kanada je ostala bez šanse, dok Maroko ima istorijsku da se plasira u osminu finala. Zanimljivo je pak, koliko je svjetsko srebro iz Rusije povećali “fan bazu” hrvatskih navijača. Za Engleze, Francuze, Brazilce, jasno se znalo da navijaju i mnogi sa azijskog kontineta, ipak među njima je postao trend i pratiti hrvatsku reprezentaciju, jer nezanemarljiv broj azijskih navijača bio je danas u kockastim dresovima. Oni s kojima smo razgovarali nisu znali ime nijednog igrača, pa je jasno da se ipak radi samo o površnim simpatizerima.

Čekalo se da dan zatvore Njemačka i Španija. Derbi na kraju i šlag na tortu, Nijemci sa pritiskom dobrog rezultata. Igralo se na udaljenom “Al Bajtu”, pa smo utakmicu sačekali u fan zoni. Ovaj put odlična posjećenost glavnog Fan festivala FIFA-e, ali pozorišna atmosfera za takav završetak dana. Na koraku su Nijemci bili do provalije i još jednoh neuspjeha, ali ih je spasio Niklas Falkrug i ostavio u igri da pobjedom protiv Kostarike ostvare plasman u narednu fazu.

Sutra je posljednji dan drugog kruga grupne faze, a njegovo otvaranje je glavni fokus sutrašnjeg dana. Kao i Hrvatska danas, sutra će se Srbija morati pokazati pod pritiskom, jer ga itekako imaju protiv Kameruna.

Piše: Marko Ivančević

Postavi odgovor