miljan pušicaa
Foto: Angela_Metge/Balkan Handball

Rukometni reprezentativac Srbije Miljan Pušica u ekskluzivnom intervjuu za MeridianSportBH govorio je o mnogim temama vezanim za predstojeće Evropsko prvenstvo, o favoritima, ali i o očekivanjima od selekcije Bosne i Hercegovine.

Rukometna groznica uveliko je zahvatila Balkan i Evropu. Sve reprezentacije nestrpljivo očekuju prve utakmice koje će biti odigrane danas, a ništa manje adrenalina nije ni kod onih koji su zbog povreda prinuđeni Euro pratiti putem TV prijemnika.

Jedan od njih je i lijevi bek njemačkog Mindena i reprezentacije Srbije Miljan Pušica, koji je preko godinu dana van terena zbog teške povrede prednjih ukrštenih ligamenata.

“Nakon nekoliko operacija i dugog oporavka, baš sinoć sam odradio prvi trening sa ekipom. Dugo sam bio odsutan i sve sam nekako podnosio što ne igram u klubu, ali reprezentacija… Ostaje ogromna žal što nisam bio sa momcima tokom kvalifikacija, a tek sada na Evropskom prvenstvu. Konačno se dešavaju pozitivne stvari u Savezu, energija je sjajna, a mene nema tamo”  – kazao je Miljan Pušica u eksluzivnom razgovoru za MeridianSportBH.

Pušica, Miljan Pušica za MeridianSportBH: “Odlučivaće kvalitet rukometaša koji su naknadno pozvani”
Foto: REUTERS/Annegret Hilse

Iako nije sa “Orlovima”, lijevi bek Mindena je u stalnom kontaktu sa saigračima iz reprezentacije. Kada su u pitanju ambicije i očekivanja od ovog Eura, nažalost, tema je najmanje rukometna.

“Ovo što se dešava sa virusom korona, ne samo u reprezentaciji Srbije, već i u drugim selekcijama nije normalno. Ne znam ja šta da mislim koji to pratim sa distance, a tek oni koji su na terenu. Sve je neizvijesno, postaviš taktiku koja se već za sat može promijeniti, jer neko od igrača ispada iz stroja. Nema adekvatnih treninga, priprema… Čak i oni koji nemaju zaraženih igrača plaše se da u kontaktu sa drugima ne dođu do prenosa virusa i svi su u grču. Još uvijek mi nije jasno kako će to sve da izgleda i kako će se prvenstvo odigrati” – kaže Pušica i nastavlja:

“I pored brojnih problema, koliko sam ja upoznat, a iz razgovora sa momcima, oni su motivisani i siguran sam da će svi koji budu na terenu dati svoj maksimum. Samo, pitanje je koliki je njihov maksimum u ovom trenutku. Nisu trenirali na pravi način, ležali su po nekoliko dana u sobama u izolaciji. Baš sam ovih dana pričao sa nekim igračima, možda bude prednost što su se sada zarazili pred početak Eura, da mogu da se oporave i zaigraju kada bude bilo najpotrebnije. Ako je već moralo da dođe do svega toga”.

Pušica, Miljan Pušica za MeridianSportBH: “Odlučivaće kvalitet rukometaša koji su naknadno pozvani”
Foto: REUTERS/Annegret Hilse

Kada je u pitanju grupa C koja će se igrati u Segedinu, Pušica smatra da su ekipe dosta izjednačene.

“Opet moram reći, s obzirom na trenutnu situaciju, po meni će odlučivati kvalitet igrača koji su naknadno pozvani u sve selekcije. Najveći akcenat će biti na prvoj utakmici danas protiv Ukrajine. Obje selekcije su nepoznanice jedna za drugu – Ukrajina ne zna šta očekivati od ove Srbije, a i obrnuto. Ona je, po meni i najvažnija za ‘Orlove’, a sve će biti otvoreno. Nezahvalno je ma šta reći, ne znamo ko će uopšte igrati. Ja lično nemam jasnu sliku šta uopšte može da se desi” – iskren je Pušica.

Iskusni bek smatra da je u čitavom haosu izazvanom pandemijom virusa korona svaka ekipa potencijalni favorit, te u tome vidi i šansu Bosne i Hercegovine na ovom Evropskom prvenstvu.

“Grupa jeste zaista teška, ali baš zbog čitave ove situacije, svaka selekcija na ovom takmičenju imaće svoju šansu. Ukoliko ne bude više zaraženih među ‘Zmajevima’ i ukoliko ekipa ostane na okupu, mislim da mogu igrati protiv svih. Smatram da u svemu ovome imaju čak i više samopouzdanja. Drago mi je što se Burić oporavio i što ćemo ga gledati na terenu jer je zaista sjajan čovjek prije svega, a o tome kakav je golman ne treba trošiti riječi. Samo njegovo ime Bosni i Hercegovini mnogo znači” – ističe rukometaš njemačkog Mindena i dodaje:

“S obzirom na povredu, imao sam dosta vremena i pratio sam zbivanja u rukometu u regionu i moram reći da bih istinski volio da sve balkanske ekipe naprave dobar rezultat. Kakvi god da smo i šta god da se dešava u našim ligama, reprezentativni uspjesi su ono što znači i igračima i trenerima. Moje iskustvo iz Njemačke je da sve igrače sa prostora bivše Jugoslavije jako poštuju i to sve na osnovu reprezentacije. Radujem se ovom Euru baš zbog svih igrača sa ovih prostora koji su u potrazi za klubovima”.

Pušica, Miljan Pušica za MeridianSportBH: “Odlučivaće kvalitet rukometaša koji su naknadno pozvani”
Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Kada su u pitanju selekcije iz regiona, mnogi Slovence ističu kao ekipu koja može napraviti najbolji rezultat. Naročito što su, bar za sada, bez zaraženih igrača.

“Oni su trenutno najkompletnija ekipa, dugo su zajedno i mislim da će oni odigrati dobro ovo prvenstvo. Samo se nadam da im se tokom Eura neće pojaviti problemi sa virusom. Imaju sjajnog Makuca, za koga mnogi smatraju da može biti otkrovenje šampionata. Napreduje u Barseloni, uči taj španski sistem igre koji svi hvale.

Slovenija jeste prvi kandidat među zemljama iz regiona za najbolji plasman, ali ne smijemo zaboraviti Hrvatsku. I pored brojnih problema, oni mogu igrati odličan rukomet. Veliki problem za ekipu Hrvoja Horvata je i pritisak javnosti, jer od njih se uvijek očekuje da budu u samom vrhu, sa kim god da igraju. I po meni je samo pitanje kako će se nositi sa tim pritiskom. Imaju dosta igrača koji mogu zablistati na ovom Evropskom prvenstvu, a uz nadu da će im moći pomoći Duvnjak i Cindrić. Respektabilna su ekipa bez obzira na sve, mogu oni svakog pobijediti.

Ja i dalje vjerujem da i Srbija može igrati zapaženu ulogu, jer je Đerona napravio sjajan sistem, gdje bez obzira ko je u igri, svako ima svoju ulogu i zadatak. Od te tri reprezentacije i očekujem najviše, koliko je to moguće u datim okolnostima” – jasan je Pušica.

Pušica, Miljan Pušica za MeridianSportBH: “Odlučivaće kvalitet rukometaša koji su naknadno pozvani”
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Favoriti na prvenstvu koje će ostati upisano u istoriji rukometa kao najspecifičnije su i prema mišljenju srbijanskog reprezentativca Skandinavci.

“Oni imaju tako ‘široke’ sastave, da ja to odavno nisam vidio. Naročito Danci, njima ako se zaraze dva, tri igrača, oni imaju još toliko odličnih rukometaša, vrhunskog kalibra, koji igraju u sjajnim klubovima. Oni su po meni zaista prvi favoriti za osvajanje zlata. Prije nekoliko dana sam baš gledao njihov sastav – imaju četiri golmana gdje se ne zna koji je bolji. Mađari nas mogu iznenaditi i sigurno je da će ići na visok plasman, naročito zbog toga što igraju kući. A kvaliteta imaju, to je neosporno. Oni  bi se mogli boriti sa Skandinavcima za neku od medalja” – istakao je Pušica te dodao:

Tu su i Španci sa dosta podmlađenim timom. Nijemce niko ne pominje, ali na njih, po meni, treba obratiti pažnju. Sačuvani su od korone, imaju dosta mladih igrača koji igraju odlično u domaćoj ligi i biće zanimljivo gledati kako će oni odreagovati na čitavu ovu situaciju. I oni će igrati pod pritiskom, ali imaju svoj sistem i šta god se dešavalo ne odustaju od njega. Biće zanimljivo, naročito zbog toga što se ništa unaprijed ne može znati, ni predvidjeti. Čak sam pratio i kladionice, Skandinavci jesu favoriti, ali ne baš izraziti sudeći po kvotama” – kroz osmijeh završava razgovor za MeridianSportBH Miljan Pušica, reprezentativac Srbije i lijevi bek njemačkog Mindena.

Reprezentacija Srbije Evropsko prvenstvo otvoriće utakmicom protiv Ukrajine u Segedinu danas od 18h.

Pripremili: Igor Radmanović i Maja Kostović

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime